Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

TÜRKİYE'DE ÜREME SAĞLIĞI...

Her yıl yaklaşık 2 milyon kadının gebe kaldığı Türkiye'de, doğumların beşte birinden fazlası evde gerçekleşiyor.


Türkiye Aile Planlaması Derneği tarafından yapılmış olan, "Ülkemizde Üreme Sağlığına İlişkin Durum" isimli araştırmada, Türkiye'de gebe kalma, doğum öncesi ve sonrası bakım ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda önemli bilgilere yer veriliyor.

Ulusal gelirleri Türkiye'den daha düşük olan Çin, Vietnam, Tunus, Kolombiya ve Ukrayna gibi ülkelerde, çocuk ölüm oranları Türkiye'den daha az.

Araştırmada ayrıca, cinsel yolla bulaşan hastalıkların, Türkiye'de yayılma hızlarının giderek arttığı belirtilirken, özellikle HIV-AIDS'in, gelecek için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

GEBELİK ÖNCESİ VE SONRASI

Her yıl yaklaşık 2 milyon kadının gebe kaldığı ve bu gebeliklerin 1 milyon 371 bininin canlı doğumla sonuçlandığı Türkiye'de, doğum öncesi bakım alan annelerin oranı yüzde 81.

Tüm doğumların yüzde 78'inde bir doktor, ebe veya hemşire hazır bulunurken, doğumların beşte birinden fazlası ise evde gerçekleşmekte.

Türkiye'de, doğurganlık çağındaki kadınların gebeliğe bağlı düşük, doğum öncesi ve sonrası komplikasonları gibi nedenlerle ölüm oranı, gelişmiş ülkelere kıyasla 10-15 kat daha fazla.

Ülkemizde her yıl bin 400 anne, doğumla ilgili komplikasyonlar sonucu hayatını kaybederken, her bin bebekten 29'u da bir yaşına gelmeden ölmektedir.

1982 yılında anne ölüm oranı Türkiye'de yüz binde 132 iken, bu oran İngiltere'de 9, Yunanistan'da ise 5 olmuştur. 1993-98 döneminde ise ülkemizde bebek ölüm oranı binde 42.7'dir. İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerde de bu oran sırasıyla, binde 7, 6 ve 8'dir.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ

Türkiye genelinde hızı binde 52 olan, 1993-98 döneminde çocuk ölüm oranı, bölgelere göre doğuda binde 76, batıda da binde 38 olmuştur. Bu oran, Avrupa ülkelerinde binde 5-10 arası değişmektedir. Yunanistan, İran, Suriye ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerde, yine aynı dönemde, çocuk ölüm hızları ise sırasıyla binde 10, 40, 36 ve 19 olmuştur.

Bu arada, çalışmanın en önemli bölümlerden birisi de ulusal gelirleri Türkiye'den çok daha düşük olan Çin, Vietnam, Tunus, Kolombiya ve Ukrayna gibi ülkelerde çocuk ölüm oranlarının Türkiye'den düşük olması.

Ülkemizde bir yaşına kadar tüm aşıları yapılmış çocuk oranı yüzde 40 iken, gebe olmayan kadınların yarısında, gebe olanların ise yüzde 74'ünde, demir eksikliği anemisi görülmekte.

Araştırmada ayrıca, Türkiye'de son 30 yıldaki çalışmalara bakıldığında, anne-çocuk sağlığı hizmetlerinde, nitelik ve nicelik açısından önemli gelişmeler olduğuna da dikkat çekiliyor.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR...

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların Türkiye'de yayılma hızları da giderek arttığı belirtilen çalışmada, özellikle HIV-AIDS'in, gelecek için büyük bir tehdit oluşturduğu ifade ediliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 31 Mart 1999 itibariyle Türkiye'de 896 HIV-AIDS'li birey bulunurken, bunların 156'sını, 10-24 yaş grup oluşturmakta.

Uzmanlar, bu konuda resmi verilerin gerçekleri yansıtmadığını ileri sürerken, Türkiye'de HIV ile enfekte olmuş bireylerin sayısının binlerle ifade edilebileceğini belirtmektedirler.

Araştırmada ayrıca, Türkiye nüfusunun yüzde 40'ını oluşturan genç nüfusun, HIV ile enfekte olma riski altındaki önemli grup olduğu belirtilerek, gençler arasındaki yayılım riskinin ve hızının yüksekliği, AIDS hastalığının sosyo-ekonomik boyutları göz önüne alındığında, ülke kalkınmasına büyük katkı sağlayacak söz konusu nüfus potansiyelinin emeğinin en verimli olabileceği dönemde kaybedilmesi riskini de beraberinde getirdiği vurgulanıyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.