Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“SİSTİT” KIZ ÇOCUKLARINI SEVİYOR

Sistit kız çocuklarında yüzde 7, erkek çocuklarında binde 1 oranında görülüyor.


Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Sema Akman, mesane iltihabı anlamına gelen sistitin kız çocuklarında yüzde 7, erkek çocuklarında binde 1 oranında görüldüğünü söyledi. Akman, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Mesanenin altında idrarın dışarıya çıkışını sağlayan üretra denilen bir bölüm vardır, üretranın boyu kız çocuklarında kısa olduğu için dışarıdan mikrop mesaneye daha kolay ulaşır. Bu nedenle sistit kızlarda erkeklere göre daha çok görülüyor.

İdrar yaparken yanma ve acıma, gündüz çiş kaçırma, tuvalete yetişememe ve sık idrara gitme sistitin en önemli belirtileri. Bu belirtileri olan çocukta ateş de görülürse, o noktada böbrek tehlikede demektir.

 

BÖBREK YETMEZLİĞİNE ZEMİN HAZIRLIYOR
Sistit böbrek yetmezliğine bile neden olabiliyor. Basit bir iltihap gibi düşündüğümüz durumların altında ciddi böbrek hastalıkları yatıyor olabilir.

Yaptığımız bilimsel çalışmalarda, Türkiye’de çocukluk çağında kronik böbrek yetmezliğinin dolayısıyla diyaliz hastası olmanın en sık nedeninin tekrarlayan böbrek iltihabı olduğu ortaya çıktı. Bu konuda ciddi bir bilinç eksikliği var. Yüksek ateşte de idrar yolu iltihabı olabileceğini düşünüp tahlil yaptırmalıyız. Tekrarlayan idrar yolu iltihaplarında veya yüksek ateşli idrar yolu iltihabı geçiren her çocuğun, böbreğinde çocuk nefroloğu tarafından yapısal bozukluk var mı, idrarın böbreğe doğru geriye kaçışı söz konusu mu, böbreğinde kist var mı, böbrekte taş var mı, diye incelenmesi lazım.

 

Tekrarlayan sistitleri engellemek için bol su içip alt temizliğini iyi yapmak önemlidir. Sistitte beslenme işe yarayabilir. Örneğin; yoğurt, içerdiği laktobasiller sayesinde floraya olumlu katkıda bulunur ve idrar yolu iltihabının azalmasına sağlayabilir. Böğürtlen, yaban mersini, turna yemişi de çay olarak içilmesi halinde sistitin tekrarlanmasını engelleyebilir. Ama yüksek ateşli böbrek iltihaplarında çocuğu nefroloğun görmesi şarttır. Bu iki durumu iyi ayırt etmek lazım.

LİMON SUYU İYİ GELİYOR
Limon suyu tekrarlayan sistitlerden korunmada iyi olabilir. Ayrıca, böğürtlen idrarı söktürüyor. Bilim, bitki tedavisini değil şarlatanlığı reddediyor. İdrar yolu hastalıklarına iyi geldiği söylenen bitkilerin ortak noktası idrar miktarını arttırmaları. Halk, limon suyunun farkında değil,  ancak idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en iyi koruyucu limon suyu.”


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.