Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AŞILAR BİRLEŞİYOR!

Sağlık Bakanlığı, aşı takvimindeki menenjit ve çocuk felci aşılarını difteri-boğmaca-tetanos karma aşısıyla birleştirme kararı aldı.


Sağlık Bakanlığı ayrıca, şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk ve devamlı ağlama gibi şikayetlere neden olan rutin kullanımdaki "tam hücreli" boğmaca aşısı yerine yan etkileri daha az "hücresiz" boğmaca aşısını kullanacak.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Klinik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu, yaptığı açıklamada, bir bebeğin ilk yaşının sonuna kadar, birer doz Verem (BCG) ve Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık (KKK), üçer doz, DBT, polio aşısı, hepatit-B ve HİB aşılarının tamamını alması gerektiğini bildirdi. Aşılarını uygun sayı ve aralıklarla almayan çocukların yeterince korunmadığına işaret eden Camcıoğlu, Türkiye'de aşıyla her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin ölümünün engellendiğini bildirdi.

Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanılması gerektiğini dile getiren Camcıoğlu, bunun yanında doğurganlık çağındaki kadınların, tetanosa, riskli gruptaki erişkinlerin ise, Hepatit-B, difteri, tetonoz ve gribe karşı aşılanmasının gerekli olduğunu belirtti.

"BEBEKLER ARTIK DAHA AZ AĞLAYACAK"

Camcıoğlu, Sağlık Bakanlığı'nan aşı takvimindeki Difteri Boğmaca Tetanos (DBT) karma aşısının menenjit, (HİB) ve çocuk felci (OPV) aşılarıyla birleştirilmesi kararı aldığını da kaydetti.Çocuk felci aşısının halen bebeklik döneminde dört doz halinde ağızdan uygulandığını kaydeden Camcıoğlu, yeni uygulamayla ilk üç dozun DBT ve HİB
aşılarıyla birlikte enjekte edileceğini, kalan son dozun ise yine ağızdan verileceğini söyledi.

Camcıoğlu şöyle devam etti:  "Birleştirilen aşılar tıpkı Avrupa ülkelerindeki gibi 5'li kombinasyon şeklinde bir enjeksiyon içinde dolu olarak alınacak. Böylece bebeklerimiz, aşı nedeniyle daha az sıkıntı çekecek. Ayrıca, şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk ve devamlı ağlama gibi şikayetlere neden olan rutin kullanımdaki tam hücreli boğmaca aşısı yerine yan etkileri daha az hücresiz boğmaca aşısı uygulanacak. Bu aşının etkinliği aynı olmakla birlikte yan etkileri daha az. Tek enjeksiyon içinde fazla sayıda aşının uygulanabilmesi çocuk, aile ve maliyet açısından üstünlük sağlamaktadır. Bu durum çocuk için aşılamanın vereceği fiziki rahatsızlığı en aza indirir, ailenin, çocuğunun aşılanmasından doğacak sıkıntısını azaltır, aşı uygulayıcılarına zaman kaybettirmez, aşı sayısını azaltır ve maliyetini düşürür. Aşıların uygulanabilmesi, devletin birden fazla aşının tek bir enjektör içinde uygulanmasına ayırdığı paraya ve bu aşıların yaygın kullanımına bağlı. Yapılan bir araştırma dünyada 2004-2014 yılları arasındaki aşılar için 4-18 milyar dolar, tüm aşılama harcamaları için 14-30 milyar dolar ayrılması gerektiğini gösteriyor."

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.