Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AĞLAYAN BEBEKLERİ SUSTURMANIN 5 KURALI

ABD’li ünlü Çocuk Doktoru Harvey Karp ağlayan bebekleri sakinleştirecek 5 kolay uygulamayı anne ve babalarla paylaştı. Karp, “Son derece basit yöntemlerle ağlayan bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz”diyor.


“Mahallenin en mutlu bebeği” ve “Mahallenin en mutlu çocuğu” adlı kitaplarıyla tanınan ve mutlu bebek ve çocuk yetiştirme konusunda Amerikalı anne ve babalara çözümler sunan Karp bir konferans vermek için İstanbul’daydı.

Çalışmaları sırasında Afrikalı anneleri de gözlemleyen Karp’a göre Afrikalı anneler Amerikalı annelerden daha sakin bir şekilde çocuk bakıyorlar. Karp şunları söylüyor: “Afrika’da annelere baktığınızda bebeklerini bazen saniyeler içinde sakinleştiriyorlar. Ben de Afrikalılar’ın bebeklerini büyütürken neyi bizden farklı olarak uyguladıklarını anlamaya çalıştım. Kendi hastalarımda denediğimde başarılı sonuçlar aldım ve bu yöntemi herkese öğretmeye karar verdim.”

Bu yöntemlerin her bebeklte işe yarayacağını belirten Karp açıklamlarını şöyle sürdürdü:
Eğer işe yaramıyorsa doğru yapmıyorsunuz demektir. Doğru yapıyorsunuz ve hala değişen birşey olmuyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Bebeğinizin mutlaka tıbbi müdahale gerektiren bir sorunu vardır.

HER AĞLAMA GAZDAN DEĞİLDİR
Birtakım mitler var. Bunları aileler kadar doktorlar da kabul ediyor. Örneğin; “Bebek ağlarsa gazı vardır” miti. Oysa bebekler sadece gazı olduğu için ağlamaz, ilgi istedikleri için de ağlar. Uykuda oldukları sürenin dışında sürekli kucaklanmak, sevilmek isterler. Bazen istediklerini yapsanız da, gazları olmasa da ağlarlar.

Bir diğer mit de; “Bebeğin ağlaması ciğerlerine iyi gelir.” Ağlaması bebeği ancak yorar. Bebek açsa, zayıfsa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz.

Bir de hemen her toplumda olan bir mit, “Bebek sessizliği sever” miti. Tam aksine gürültüyü sever. Çünkü bebek anne rahmindeyken 24 saat boyunca adeta bir elektrik süpürgesinin çalışmasına benzeyen gürültülerle yaşar. Durum böyleyken bebek doğunca siz onu sessiz bir odaya koyarsanız, bebek yalnızlık duygusu hisseder. Bunun sonucunda da ağlamaya başlar. Bazı bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini duyup susması, bebeklerin aslında gürültüyü sevdiklerinin bir örneğidir.

 

5 S KURALI
Sarmalamak (Swaddling): Kundak yapmak da denilebilir. Ancak Türkler’in eskiden yaptığı şekilde, kollarını bacaklarını sıkı sıkı saracak şekilde değil. Bebeğinizi önce büyükçe ve tülbente benzeyen yumuşak dokulu, bebeği sıkıntıya sokmayacak bir kundağa sarın. Kolları vücudunun iki yanında sabitlenmeli. Ancak ayaklar gevşek sarılacak. 5 aylık olana kadar bu şekilde uyutun. Ayrıca mutlaka uyuduğu odada “beyaz gürültü” dediğimiz ses olsun.


Bebeği yana çevirmek (Side/Stomach position): Bebeğinizi kucağınızda sağa doğru yatırarak yüzü aşağıya bakacak şekilde tutun. 

“Şşşşşşşşşşt” demek (Shushing): Kulağına “şşşşşşşşşşt” deyin. Bu ses, ona anne karnındaki gürültülü ortamını hatırlatır.

Sallamak (Swinging and jiggling): Başını jöle gibi elinizin altında hafifçe, çok sarsmadan sallayın. Bu eylem ona anne karnındaki hareketli ortamı hatırlatır.


Emmek (Sucking): Bebeğinizin emmesini sağlayın... Emzik de kullanabilirsiniz...


BABALAR DAHA BAŞARILI
Bebeği sakinleştirme yöneteminde sanılanın aksine babalar daha başarılı. Ayrıca bu yöntemle büyütülen bebekler büyüdüklerinde de kendilerine çok güvenen, mantıklı, dışa dönük bireylere dönüşüyorlar.


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.