Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAZ AYLARINDA DERİMİZİ KORUMALIYIZ!

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Oktay Taşkapan, yaz aylarında sık görülmeye başlanan deri hastalıkları ve bunlara karşı cildi koruma yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi.


Yaz aylarında derimizi koruma yöntemleri hakkında bilgiler veren Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Oktay Taşkapan, bu dönemde atlanılmaması gereken en önemli unsurun güneşten korunma olduğunu vurguluyor.

Öncelikle koruyucu ürünün yaşa ve deri tipine göre seçilmesi gerekir. Özellikle çocuk ve yenidoğanlarda bu gruba özel üretilmiş ürünler  kullanılmalıdır. Derisi çok duyarlı olan kişilerin de güneşten koruyucu seçerken dikkatli olmaları gerekir. Güneşten koruyucular fiziksel ve kimyasal filtre içerenler olmak üzere iki çeşittir. Kimyasal filtreler çok ender de olsa bazı kişilerde kontakt allerjilere neden olabilir.

50 FAKTÖRÜN ÜZERİNDE ÜRÜNE GEREK YOK
SPF (sun protection factor) düzeyi 50’nin üzerindeki koruyucu kremlerin anlamı yok. Pek çoğu ticari amaçla üretiliyor. 30-50 faktör arası bir ürün yeterlidir. Ürünün ayrıca deri tipine göre seçilmesi gerekir. Karma deri tiplerinde bazen yüz için ayrı, vücut için ayrı ürün kullanılması tavsiye edilir. Daha az sorunlu deride aynı ürün tüm alanlarda kullanılabilir. Duyarlı kişilerin yaz kış güneşten koruyucu ve özellikle yaz aylarında şapka kullanması da önemlidir. Güneş koruyucu ürünün deriye nüfuz etmesine izin vermek için güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi ve sonrasında 2-3 saatte bir yeniden uygulanması yerinde olur.  

Türkiye yaz yazlarında çok sıcak ve güneşli bir ülke olduğundan koruyucuya çok güvenmemek gerekir. Koruyucu kullansanız da, yaz aylarında 11.00-15.00 arası güneşe çıkmamak uygundur.
 
NEM VE SICAK MANTARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Yazın nem ve sıcağın artmasıyla mantar olguları da artar. Derinin nemli ya da ıslak kalmamasına özen gösterimelidir. Özellikle ayak parmaklarında, kasıklarda ve diğer kıvrım yerlerinde nemden ötürü çeşitli mantar hastalıkları görülebilir. Bu nedenle ıslak mayoyla oturmamak, deniz ve havuzdan sonra tercihen duş almak ve (tahrişi azaltmak için) yumuşak bir havlu ile kurulanmak gerekir.

Aşırı terleme de deride mantar ve benzeri hastalıklara davetiye çıkarabilecek bir başka durumdur. Aşırı terleyen kişilerin olabildiğince sık çamaşır değiştirmesi önerilir.

Son olarak deri hastalıklarında, hastaların kendi tanısını kendi koymaya çalışma ve eczaneden ilaç alıp kullanma eğilimi gösterilmesi doğru değildir. Bir yakınma söz konusu olduğunda mutlaka bir dermatoloğa görünmeli ve hekimin tanısına göre hareket edilmelidir.


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.