Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞU BENCİL YAPMANIN YOLLARI

Uzman Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, çocuğunun bencil olmasından şikayet eden anne babalar için, çocuğu bencil yapmanın sırlarını anlatıyor...


Çocuklarımızı bencil yapmanın en iyi yolu onların her istediğini yapmak ve asla ona yok dememektir. İlk yaşlarından itibaren ona sınır koymamak, her istediğini yapmak, istemediklerini de nasıl olsa hoşuna gider diyerek ona sunmak onun benmerkezci bir çocuk olmasına katkıda bulunur. Bütün bunları yaparken eşimizi de yanımıza almak, karşı çıkıyorsa ikna etmek, hatta onun düşüncelerine karşı yine bildiğimizi okumak bu yolda başarılı adımlar atmamıza yardımcı olur.

Aslında, “Hiç kimse size karşı değildir herkes kendinden yanadır” sözü, en çok da çocuklarımız için geçerlidir. Yetiştirirken sınır koymadığımız, her istediğini yaptığımız, alamadıklarımızı da bulup buluşturarak aldığımız çocuklarımızın öğrenecekleri tek şey; “Ben hayatta ne istersem olacak, hatta olmak zorunda” düşüncesidir. İstedikleri gerçekleşmediğinde ağlayan, tepinen, tepki veren çocuklarımızın her istediğini yaptığımızda onlara verdiğimiz mesaj; “Senin neyi istediğin değil nasıl tepki verdiğin önemli” mesajıdır. “Ağlamayana meme yok” deyişinden yola çıkarak bu mesajı alan çocuklar ise doğal olarak; istedikleri herşey için tutturacak, ağlayacak, yerlere yatacak, bizim onları sevmediğimizi söyleyecek ve bunları yapıp başarılı olduğunda ise giderek daha bencil, giderek daha fazla her istediğini yaptırmaya çalışan bir çocuk olacaktır.

 

BENCİL ANNE BABA...

Çocuklarımızın bencilliklerini arttırmanın bir yolu da onlara örnek bir bencil, anne-baba olmaktır. Yaşamın tek ölçüsü olarak kendimizi alıyor, başkalarının isteklerini gözardı ediyor, çocuğumuza olan söz ve davranışlarımızda “Ben istediğim için böyle yapacaksın, böyle istiyorum” şeklinde konuşuyorsak ve çocuğa dayatmalarımızın sonu gelmiyorsa; elbette çocuk da bizi örnek alacak ve hızla bencil bir insan haline dönecek ve bir süre sonra da “Yapacaksınız, alacaksınız, ben istiyorum” diyen bir çocuk haline gelecektir. Sonuçta; çocuğumuza yapmasını istediklerimizin nedenlerini, niçinlerini yaşına uygun bir dille anlatmanın, çeşitli konularda ona sorumluluk vermenin ve ona iyi bir örnek olmanın bencilliğini azaltacağını unutmamalıyız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.