Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BAŞARININ YOLU DOĞRU BESLENMEDEN GEÇİYOR

Yaklaşan sınavlarla birlikte tüm öğrenci ve ebeveynlerinin stresleri artıyor. Stresten korunmanın yolu ise doğru beslenmeden geçiyor.


Sınavlara hazırlanırken oluşan stres ve heyecan, yemek yeme davranış bozukluklarına bağlı kilo kaybına ya da aşırı kilo alımına, mide bulantısına ve baş dönmesine, kabızlık, gaz gibi sindirim sistemi şikayetlerine neden olabilir. Bu nedenle özellikle sınav zamanı tüketilen gıdalara daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Sınav stresiyle savaşmak için bunlara dikkat:
• Sınav başarısını arttırmak için beslenme alışkanlığında yapılacak küçük değişiklikler yeterli olur.
• Beslenme programının 3 ana 4-5 ara öğün şeklinde olması; öğünlerde sebze, meyve, tahıl ve et olmak üzere tüm besin gruplarına yer verilmesi gerekiyor.

AÇ KALMAK KONSANTRASYON BOZUKLUĞUNUN SEBEBİ
Uzun süre açlık konsantrasyon bozukluğuna yol açıyor. Sabah kahvaltısı doğru beslenmenin olmazsa olmazı. Yeterli besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, içecek olarak süt veya taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir mönü bulunması gerekiyor.

KAFEİNLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN
Sınavdan 1 gün önce gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana, kızartma gibi besinlerden kesinlikle uzak durulması gerekir. Birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık, yağlı ve ağır soslu yemeklerden uzak durulmasını öneriyoruz. Asitli içeceklerle bol miktarda kafein içeren içecekler tüketmek, kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa, korku ve endişeye sebep olabiliyor. Ayrıca kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına, böylece stres düzeyinin artmasına da neden olabilir. Kafein içeren içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketin. Özellikle sınav haftası içeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin. Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın.

Özellikle sınavdan bir gün önce şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine, sindirim sistemi ve kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olması açısından kuru meyveler tercih etmek gerekir.

SINAV GÜNÜ ALINMASI GEREKEN BESİNLER
• Tam buğday ekmeği,
• Bulgur pilavı,
• Kepekli makarna,
• Tam buğday unundan yapılmış kekler vb. (ölçülü olmak kaydı ile),
• Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri,
• Muz.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.