Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SPERM BANKASINDAN ÇOCUK YAPANA CEZA!..

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklama adeta soğuk duş etkisi yarattı. Son dönemlerde evlenmeden çocuk sahibi olmak isteyenlerin sıklıkla başvurdukları sperm bankaları ve yumurta merkezlerinden faydalanarak bebek dünyaya getirmeye yasak getirildi.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yurtdışındaki sperm ve yumurta bankalarından çocuk sahibi olanlar 3 yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Resmi Gazete’de 6 Mart’ta yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda tartışmalar yaratan “Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri” Yönetmeliği’nde, “soyu koruma” nedeni ile böyle bir sınırlama getirildiği bildirildi.

Yeni yönetmeliğe göre, yurtdışındaki sperm bankasından alınan sperm veya yumurta ile hamile kalanlar hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulunulacak ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile dava açılacak. Yeni düzenleme, bu yönteme başvuran anne adaylarının yanı sıra aracılık yapan kişiler ile sperm veya yumurta veren donörü de sorumlu tutuyor. Sağlık Bakanlığı, hastalarını yurtdışındaki sperm bankalarına yönlendiren veya bu yöntem konusunda teşvik eden tüp bebek merkezlerini de kapatacak. Yönlendirme veya aracılık yapan klinik ilk seferinde 3 ay, aynı eylemi ikinci kez yaparsa süresiz kapatılacak. Hastasını sperm bankası yöntemi ile hamile kalmaya teşvik eden veya yurtdışındaki sperm bankaları ile bağlantı kurarak bu yönde bilgi veren hekimlerin de, tüp bebek çalışmasına ilişkin sertifikaları Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edilecek ve haklarında ceza davası açılacak.

Yönetmeliğin 18. maddesinde yer alan bu düzenlemenin yanı sıra sağlık sebebiyle yumurta veya spermini donduran adayın DNA analizi istenecek.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.