Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OTO KOLTUĞU KULLANIM ZORUNLULUĞU HAZİRAN’DA!..

Türkiye’de çocukların yüzde 80’den fazlası seyahat esnasında hayatı tehlikede! Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor.


1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan oto koltuğu kullanım zorunluluğu getiren yasa ile ülkemizde trafik kazalarına bağlı çocuk ölümlerinin ve yaralanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ülkemizde araç içinde bulunan çocukların yüzde 80'inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu rakamlar ailelerin, bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlıyor. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan oto koltuğu kullanım zorunluluğu getiren yasa ile ülkemizde trafik kazalarına bağlı çocuk ölümlerinin ve yaralanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

OTO KOLTUĞUNUN YASAL ZORUNLULUK OLMADIĞI ÜLKELERDE ÇOCUK ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 40’LARDA!
Yapılan araştırmalarda, çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının mecburi olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oranın yaklaşık yüzde 46 olduğunun altını çizen Çocuk Güvenlik Uzmanı Pekcan Birinci şunları söyledi:
“ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuk oto koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümleri yüzde 71 oranında azalıyor. Tüm bu göstergeler, çocuk oto güvenlik koltuğunun kullanılmasının ne denli önemli olduğunu göstermektedir.”

ÇOCUKLARI HAYATA BAĞLAYIN!
Araştırma sonuçları gösteriyor ki, ülkemizde oto koltuğuna oturtulması gereken çocukların yüzde 80’den fazlası oto koltuğunda seyahat etmiyor. Çocukların yaklaşık yüzde 30’unun arabanın ön koltuğuna oturmasına aileler müsaade ediyor. Bu sonuçlar, çocukların seyahat esnasında hayatlarının tehlikede olduğunu gözler önüne seriyor.

Ailelerin çocuklarını ön koltuğa oturtma eğilimleri, Türkiye’de bebek koltuğu kullanımı ve standartları ile bebek koltuğu alırken ailelerin dikkat ettikleri unsurlar ataştırıldı. Türkiye’nin tüm bölgelerinde belirlenen 16 ilden, farklı eğitim, yaş, sosyo-ekonomik statü, cinsiyet gruplarından 15 yaş üstü 1554 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, çocukların kaç yaşına kadar oto koltuğuna oturtulmaları gerektiğini bilmeyenlerin oranı yüzde 64,4 iken, katılımcıların yüzde 96,5’i ise kaç cm boy ve kilonun altındaki çocukların oto koltuğuna oturtulması gerektiği ile ilgili soruya, “Bilmiyorum-fikrim yok” yanıtını verdi.

Katılımcılar arasında oto koltuğu kullanmakta olduğunu söyleyen 144 kişinin yüzde 8,3’ü 2, yüzde 11,8’i 3, yüzde 20,1’i 4, yüzde 25,7’si 5 yaşına kadar çocukları için oto koltuğu kullandıklarını veya kullanmayı planladıklarını açıkladılar. Katılımcıların yüzde 19,4’ü 6 yaş ve üstü cevabını verirken, yüzde 14,6’sı hatırlamadığını belirtti.

Oto koltuğu ile ilgili yasanın yürürlüğe gireceği tarih konusunda katılımcıların sadece 3,7’sinin bilgi sahibi olduğu ortaya çıktı.     

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.