Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

TÜP BEBEK İSE RİSK ARTIYOR!

Yapılan bir araştırma tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin, nadir görülen metabolik hastalıklara yakalanma riskleri olduğunu ortaya çıkardı.


Araştırma, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelenlerle diğer çocuklar arasındaki farkın genlerin kendisinde değil, onları harekete geçiren mekanizma olduğunu söylüyor.

Philedelphia’daki Temple Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan araştırmanın, tüp bebeklerin düşük kilolu doğma, doğumdan gelen kusurlara sahip olma ve nadir görülen metabolik hastalıklara yakalanma risklerinin neden daha fazla olduğuna da açıklama getirildi.

Bu önemli araştırmada, tüp bebeklerle doğal yollarla döllenmiş çocukların plasenta ile göbek bağından alınan kan örnekleri incelendi. Araştırma sonunda, tüp bebeklerden alınan hücrelerdeki metilleme seviyesinin diğerlerine göre önemli ölçüde düşük olduğu tespit edildi. Bunun, bazı genlerin yanlış zamanlarda aktif olduğu anlamına geldiği belirtildi. Araştırmacılar, “metilleme” seviyesindeki farklılıkları görmek için kan hücrelerinin DNA’sına baktılar. Metilleme, ihtiyaç olmadığında genlerin faaliyetini durduran, metil grupları olarak bilinen moleküllerin genlere eklemlenmesi sürecini anlatıyor.

HASTALIKLARIN GELECEK NESİLLERE GEÇME RİSKİ VAR
Bu tür değişimlerin tüp bebeklerin çocuklarına geçme ve böylece insan gen havuzuna yayılma ihtimalinin de bulunduğu belirtildi. Prof. Carmen Sapienza konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu epigenetik farklılıklar, embriyonik gelişmeyi etkileme potansiyelinin yanı sıra birçok hastalık riskinin artmasıyla bağlantılı olan gen dışavurumunun uzun dönemli düzenini etkileme potansiyeline sahiptir.”

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.