Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOMUZ GRİBİ ÇOCUKLARI DEPRESYONA İTEBİLİYOR

Domuz gribi salgını, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığını da tehdit ediyor. Domuz gribinin çocuklarda “hasta olma ve ölüm korkusu, sevdiği insanı kaybetme, sakat kalma korkusu, okul da dahil olmak üzere kalabalık yerlere gitmek istememe ve...


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Şebnem Çoban, çocuğun “hastalık” kavramını daha önceki hastalık tecrübelerine göre yorumladığını belirterek şunları söyledi:
“Hiç ameliyat olmamış bir çocuk için ameliyat kaygı verici bir durum olmayabilir, ancak aile fertlerinden biri ameliyat olmuş ve çok ağrısı olmuş ise, çocuk ameliyat olmaktan endişe duyabilir. Dolayısıyla, hastalık kavramı, daha önce bu alanda kötü tecrübesi olan çocuğun kaygısını arttırabilir. Şu anda yaşanan domuz gribi salgınında da çocuğumuz domuz gribine yakalanmasa bile, duyduğu, gördüğü örnekler kaygısının artmasına sebep olacaktır.

Çocukların hastalıktan psikolojik olarak etkilenmeleri yaşa göre farklılık gösteriyor. Okul öncesi olarak adlandırılan 3-6 yaş döneminde çocuklar hastalıkları “kötü, bulaşıcı, bir tür ceza” olarak yorumlar ve kendilerinin yaptığı kötü bir davranış yüzünden ortaya çıktığını düşünürler.

Bu yaş grubundaki çocuğun soyut düşünce yapısı gelişmediği için, hastalıkların sebep ve sonuçlarını anlamakta güçlük çekebilir, hastalıklar karşısında kaygısı daha yüksek olabilir. Dolayısıyla bu yaş grubundaki çocuklara domuz gribi hakkında geniş açıklamalar yapmak, çocuklara karşı aşırı koruyucu, kollayıcı tutumlar içinde olmak onları olumsuz etkiler. Çocuklara bütün tedbirler açıklanmalı ve sağlıklı olmak için yapılması gerekenler anlatılmalı, ancak “tüm bunları domuz gribine yakalanmamak için yapıyoruz” şeklinde bir açıklama yapılmamalıdır. Bu yaş grubundaki çocuklara daha çok aile olarak tedbir alındığı bilgisi verilmeli, korunma yolları anlatılmalı, olumsuz sonuçlardan bahsedilmemelidir.

Çocuklar, her yaşta anne-babalarının veya kendilerine bakım veren kişilerin kaygılarından etkilenirler. Ebeveynin veya çocuğa bakım veren kişinin aşırı endişeli olması, çocuğun da endişeli olmasına sebep olur.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.