Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUMU DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORURUM?

Çocuğunuzu korumak için çözüm okula göndermemek mi yoksa dirençlerini güçlendirmek daha sağlıklı bir seçim mi? Uzmanlar çocukları domuz giribi ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için şu ipuçlarını veriyor.


Okullar eğitime ara veriyor, öğrenciler arasında domuz giribi hızla yayılıyor. Aileler ise tedirgin. Çocuklarını okula göndermeyen veliler bile var. Ancak çözüm gerçekten çocukları ev hapsine almak mı? Sonbahar ve kış aylarında sık görülen enfeksiyonlarda virüslerin etken olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, bulaşıcı olan bu hastalıkların yayılma yollarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

İNFLUENZA VE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN
- 6 aylıktan büyük çocuklara grip aşısı yaptırın.
- Çoçukların ellerinini sık sık yıkamaya özen gösterin.
- Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışın.
- Ev içinde odaların ve okullarda sınıfların sık sık havalandırın.
- Piyasada bulunan ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen ilaçları hekim kontrolünde kullanın.

Okul çocuklarının yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk ve aşırı stres nedeni ile vücut dirençlerinin düştüğü biliniyor. Yenidoğanların, süt çocuklarının ve oyun çocuklarının bağışıklık sisteminin yeterince güçlenmemiş olması enfeksiyon hastalıklarına daha kolay ve sık yakalanmalarına neden olabiliyor. Bunun dışında altta yatan kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebiliyor.

Hastanın kullandığı eşyalara temas edilmesi sonucu mikrop vücuda giriyor. Kısa sürede solunum yollarında çoğalmaya başlıyor ve 1-3 gün içinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. Daha nadir olarak solunum sıkıntısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği, havale geçirme, döküntü gibi belirtiler de görülebiliyor. Bunlar durumun ağır olduğuna işaret eden belirtilerdir.

Bu mevsimlerde kapalı ortamlarda bulunulması, kreş, okul gibi kalabalık mekanlarda hasta olan bir kişiden virüsün kolaylıkla ortama bulaşması nedeni ile hastalık hızla yayılabiliyor.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN:
- Aşılarını eksiksiz olarak yaptırın.
- Yeterli ve dengeli beslenmeye önem verin.
- Sebze ve meyve tüketimini arttırın.
- Hazır meyve suları yerine çocuklara taze sıkılmış meyve suları içirin.
- Yeterli ve kaliteli uyumalarını sağlayın.
- Hekim önerisi olmadan ilaç özellikle de antibiyotik kullanmayın.
- Düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyin.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.