Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AŞI KONUSUNDA BİLİNÇ VAR, UYGULAMA YETERSİZ!

Aşı, dünyada her yıl 3 milyon ölümün önüne geçiyor, 400 milyon yaşam yılı kurtarıyor ve 750 milyon çocuğun sakat kalmasını engelliyor! Türkiye’de yapılan bir araştırma ise sigorta kapsamına girmeyen aşıları kullanmaktan çekindiğimizi gösterdi.


 

Aşılamayla ilgili son gelişmelerle çocukları hastalıklardan aşıyla korumanın önemine dikkat çekmek üzere yapılan basın toplantısında konuşan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş şunları söyledi: “Toplumun aşılarla ilgili genel bilgi düzeyi yüksek olmasına rağmen, sadece doktor önerirse aşı olunacağı düşüncesi ve sigortanın karşılamadığı aşılara karşı olumlu olmayan tutum halen bu alanda gelişim gerektiğini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 60’ı yakalanma ihtimali düşük olan bir hastalık için aşı yaptırmaya meyilli. Sigorta kapsamı dışında kendisine aşı yaptıranların oranı ise yüzde 21. Araştırma sonucu, sigorta kapsamında olmayıp da en fazla yaptırılan aşının grip aşısı olduğu gözlemleniyor.”

Aşılar sayesinde; 27 hastalığın aşıyla önlenebildiği, her yıl 3 milyon ölümün önüne geçildiği, 400 milyon yaşam yılı kurtarıldığı, 750 milyon çocuğun sakatlıktan kurtarıldığı, hastaneye gitme oranının, son derece pahalı olan bakım masraflarının ve sürekli engelli yaşamın azaldığı, hastalıkların kişiye uzun süreli etkilerinin yanısıra kişilerin hastalanmaları nedeniyle kaybettikleri iş gücü ve zamanın kısaldığı bilgileri uzmanlar tarafından aktarıldı.

Prof. Dr. Çokuğraş ayrıca, aşı karnesine henüz dahil edilmemiş aşıların zamanla dahil olacağını, Sağlık Bakanlığı’nın aşı için ayırdığı bütçenin 7 yıl içinde 14 milyon TL den 300 milyona çıktığını ve bunun umut verici olduğu özellikle vurguladı.

ARTIK BİRÇOK HASTALIK TARİHTEN SİLİNİYOR...
Kızamık hastalığında da son yıllarda Türkiye’de vaka sayısının çok azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çokuğraş, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2003 yılında aşılanma oranının yüzde 68, 2008'de ise yüzde 96 olduğunu kaydetti. Günümüzde 26 hastalığın aşıyla önlenebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Çokuğraş, Türkiye’de sürdürülen aşılama çalışmalarının son yıllarda önemli bir düzeye ulaştığını bildirdi.

“AŞILANMAK HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR!”
Prof. Dr. Çokuğraş, “Türkiye’de aşılamaya ayrılan para 7 yılda 14 milyon TL'den 300 milyon TL’ye çıktı. Bugün aşılamada geldiğimiz nokta son derece olumlu olmakla birlikte, yeterli değildir. Aşısı bulunmuş olan bir hastalığa karşı aşılanabilmek her çocuğun hakkıdır” dedi.

 

ARAŞTIRMA  SONUÇLARINDAN ÇARPICI ÖRNEKLER
Türkiye’de aşılama bilincinin ne düzeyde olduğunu öğrenmek üzere gerçekleştirilen araştırmadan çıkan sonuçların çarpıcı örnekleri… Türk halkı bebeklikten yetişkinliğe kadar aşılamanın bağışıklama demek olduğunu ve önemini biliyor, bu konuda genel bilgi düzeyi yüksek ancak bağışıklamayı sağlamak üzere aşılama konusunda harekete geçmiyor.
- Katılımcılara aşılamanın amaçları sorulduğunda yüzde 79’u “hastalıklardan
korunma” cevabını verirken, yardımlı cevaplar da eklendiğinde, yüzde 99’u aşının hastalıklardan korunma amacı ile yapıldığını belirtiyor.
- Aşıya yaklaşım incelendiğinde, katılımcıların sadece yüzde 13’ünün kendi istekleri
ile aşı yaptırmak için doktora başvurdukları görülüyor. 
- Sigortanın karşılamadığı aşıları yaptırmaya olumlu yaklaşım yüzde 72. Bu oran
pozitif ancak bu yaklaşımın aksiyona dökülmediği gözlemleniyor.
- 10 yaşından sonra yaptırılması gereken aşılar sorulduğunda katılımcıların yarısından fazlasının, yüzde 53’lük oranının bir fikrinin olmaması dikkat çekiyor.
- Katılımcıların en son ortalama 5,5 yıl önce aşı yaptırdıkları görülüyor. Ancak
katılımcıların yüzde 50'ye yakınının en son 10 yıl önce aşı yaptırdığı veya en son ne zaman aşı yaptırdığını hatırlamaması da araştırmanın ilginç sonuçlarından.
- Sigorta kapsamı dışında kendisine aşı yaptıranların oranı yüzde 21 iken sigorta
kapsamında olmayıp da en fazla yaptırılan aşının grip aşısı olduğu gözlemleniyor. Toplumun aşılarla ilgili genel bilgi düzeyi yüksek olmasına rağmen, sadece doktor önerirse aşı olunacağı düşüncesi ve sigortanın karşılamadığı aşılara karşı olumlu olmayan tutum halen bu alanda gelişim gerektiğini gösteriyor.
- Hastalıkların bilinen bulaşma yolları nedir sorusuna yüzde 48 oranla “solunum
yoluyla’-“ yanıtı verilmiş. Bu yanıtın ardından en çok kan, cinsel ilişki yanıtları alınmış ve ortak kullanılan eşyalar, tükürük, ortak tuvalet kullanımı, hayvanlarla temas ve tensel temas diğer bulaşma yolları olarak sayılmış.
- Yakalanma ihtimali düşük bir hastalık bile olsa “yine de aşılanırım” diyenler
Yüzde 61’lik bir oranı oluşturuyor.
- Yapılan araştırmaya göre aşılar hastalıklardan koruyucudur diye düşünen
kesim yüksek bir oran gösteriyor; yüzde 98.
- Yüzde 82 gibi bir oranda “aşılar tedavi edicidir” diyenler de çıkıyor.
- Yüzde 11’lik bir kesim aşıların yalnızca çocuklar için olduğunu, yüzde 60’lık bir kesim de
aşıların sadece enjeksiyon yoluyla yapıldığını düşünüyor.
- Aşılar hastalığa yakalanmadan yapılmalıdır diyenlerin oranı umut verici; yüzde 97.
- Aynı şekilde hastalıklardan koruyucu diyenler yüzde 98, bulaşıcı hastalıklar aşı ile önlenebilir diyenler ise yüzde 91’lik bir kesimi oluşturuyor. 

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.