Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

10 ÇOCUKTAN 4’Ü LİSEYE DEVAM ETMİYOR?!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük umutlarla egitim-ögretim yılına başladık. Ancak Türkiye’nin eğitim karnesi pek iç açıcı görünmüyor: 10 çocuktan 4’ü liseye devam etmiyor ya da edemiyor?!


Türk Eğitim Sen 2008 Raporu, Türkiye’nin eğitim sorunlarını gözler önüne seriyor. Durum şu sözlerle özetleniyor: “Eğitim sistemi her yıl kendi sorunlarıyla baş başa bırakılıyor. Türkiye’de yıllardır kalabalık sınıf mevcutlarını azaltmak, derslik, okul, öğretmen, memur ve hizmetli açığını kapatmak, fiziki altyapı ve araç gereç ihtiyacını gidermek, eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapmak, ders kitaplarının içeriğini bilimsel hale getirmek ve üniversite kapılarındaki yığılmayı önlemek için gerekli adımlar zamanında atılmamış, eğitimin sorunları her yıl birikerek artmıştır. Bu sorunları eğitimde bölgeler ve cinsler arası eşitsizlikler daha da arttırmıştır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da okul, derslik ve öğretmen açıklarının hala ciddi bir sorun olarak ortada durmaktadır.”

TÜRKİYE’DE OKULLAŞMA ORANI HALA DÜŞÜK
Türkiye’de 2008 yılı itibariye eğitilebilir nüfusun belli bir bölümü eğitim hakkından
yararlanamıyor. Okullaşma oranlarına Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2008 yılı rakamları açısından
bakıldığında, tablonun hiç de iç açıcı olmadığı görülüyor. Okul çağındaki nüfusun ilköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 97 iken, ortaöğretim çağındaki çocukların sadece yüzde 58’i okullara devam ediyor. Yükseköğretimde okullaşma oranı ise sadece yüzde 20’ler düzeyinde. Ortaöğretim nüfusunun yüzde 41,44’ü ortaögretime yani liseye devam etmiyor ya da edemiyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.