Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MEME KANSERİ, KÜRTAJ VE KİLO SEVİYOR!

Kürtaj olan ve aşırı kilolu kadınların meme kanserine daha çok yakalandığı ortaya çıktı. Zorunlu olarak düşük yapanlarda meme kanserine yakalanma riski düşerken, 13 yıldan uzun süre eğitim gören kadınlarda da meme kanseri riski azalıyor. İşte meme kanserinin Türkiye haritası...


İsteyerek kürtaj olmuş ve şişman Türk kadınları diğer kadınlara göre daha fazla kansere yakalanıyorlar. Zorunlu olarak düşük yapanlarda meme kanserine yakalanma riski düşerken 13 yıldan uzun süre eğitim gören kadınlarda da meme kanseri riski azalıyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırma ile ilk defa Türk kadınının meme kanseri riski belirlendi. Fakülte’de meme kanseri tanısı konulan bin 492 kadın ve meme kanseri ile ilgisi bulunmayan 2 bin 167 kadın arasında araştırma yapıldı. Araştırma tam dört yılda tamamlandı.

EMZİRMEK ÖNEMLİ!
Araştırma sonuçları meme kanseri konusunda ezber bozdu ve emzirmenin önemini bir kez daha gösterdi. Sonuçlara göre, bir yıldan fazla süre süt veren kadınlarda meme kanseri yüzde 63 oranında daha az rastlanıyordu. Veriler, kürtaj yaptırmak meme kanserine yakalanma riskini tam1,5  kat arttırdığını gösterdi. Araştırmanın sonuçlarından bir diğeri de istemeden düşük yapıp kürtaj olan kadınlara ilişkin. İsteyerek yapılan kürtaj meme kanserine davetiye çıkarırken istemsiz olarak sağlık gerekçeleri nedeniyle düşük yapan ve kürtaj olan kadınlarda meme kanseri yüzde 15 oranında daha az görülüyordu. Araştırmaya göre; 50 yaşın üzerinde olmak meme kanseri riskini üç kat artırıyor, ilk doğumunu 35 yaşın üzerinde yapanlarda meme kanseri 5 kat daha fazla görülüyor. Şişmanlık yani vücut kitle indeksinin yüzde 25’in üzerinde olması kanserin yüzde 68 oranında çok görülmesini sağlıyordu. Ailesinde birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kişilerde ise meme kanseri yüzde 92 daha sık görülüyordu. Araştırma nelerin kanser riskini azalttığını da ortaya koydu. 13 yılın üzerinde eğitim gören kadınlarda yani üniversite eğitimi olan kadınlarda kanser yüzde 20 oranında daha az görülüyordu.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.