Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLAR BİR DAMLA KANLA HAYATA DÖNSÜN!

Bebeklerin doğumdan sonra 24-48 saatlik beslenmelerini izleyen dönemde, bir damla kanla teşhis edilen kalıtsal hastalık PKU (Fenilketonüri), tedavi edilmezse zihinsel geriliğe yol açıyor. Türkiye’de her yıl 350-400 bebek, bu metabolik hastalıkla dünyaya geliyor.


Türkiye, PKU hastalığının görülme sıklığı ve sahip olduğu hasta popülasyonu olarak dünyada ilk sırada yer alıyor ve ülkemizde halen 10 binin üzerinde hasta olduğu tahmin ediliyor.

Klinik beslenme dalında faaliyet gösteren Nutricia, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Haftası’nda toplumun dikkatini bir kez daha bu hastalığa çekti ve herkesi, PKU konusunda bilgi sahibi olmaya ve çocuklarımızın hayata dönmelerine yardımcı olmaya çağırdı.

AKRABA EVLİLİKLERİNE DİKKAT!
Hem anne hem de babadan geçen bozuk genlerle ortaya çıkan PKU (Fenilketonüri) hastalığı kalıtsal bir metabolik hastalık olup, karaciğerdeki bir enzimin eksik çalışmasından ya da hiç çalışmamasından kaynaklanıyor. Ülkemizde akraba evlilik oranının da yaygın olduğu göz önünde bulundurulduğunda, her yıl 350-400 bebek bu metabolik hastalıkla dünyaya geliyor.

PKU tanısı alan bir bebeğin sağlıklı bir birey olarak hayatını devam ettirebilmesi için, karaciğerindeki eksik enzimi sebebiyle, tüm yaşamı boyunca proteinden kısıtlı bir diyet uygulaması yani fenilalaninsiz tıbbi mama ve düşük proteinli yan ürünler ile beslenmesi gerekiyor. Bu ürünler ile beslenemediği ve/veya tedaviye devam edemediği takdirde, bebek/birey zihinsel ve fiziksel olarak gelişim geriliğine mahkum oluyor.

TÜRKİYE’DE HER 20-25 KİŞİDEN BİRİ PKU HASTASI
Türkiye genelinde her 20-25 kişiden birinin taşıdığı hastalık oranı, Avrupa’da 8 bin çocuktan 1’i olarak göze çarpıyor. Türkiye, PKU hastalığının görülme sıklığı ve sahip olduğu hasta popülasyonu olarak dünyada ilk sırada yer alıyor ve ülkemizde halen 10 binin üzerinde hasta olduğu tahmin ediliyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.