Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİM YEMEK YEMİYOR, NE YAPMALIYIM?

Çocukların az yemesi ya da yemek seçmesi anne babaları en çok düşündüren konuların başında geliyor. Uzmanlara göre, çoğu ebeveynin çocuklarının yeme alışkanlıklarıyla ilgili endişeleri 1-2 yaşları arasındayken başlıyor.


Çocuğun çok yemesi, az yemesi ya da yemek seçmesi tamamen aileden aldığı yemek kültürü ile ilgili olabilir. Kaşıkla peşinde koşmadan, enginarın yararlarını saymaya başlamadan ve yemekleri saklamadan önce kendi yemek alışkanlıklarınızı bir düşünün.

Çoğu ebeveynin çocuklarının yeme alışkanlıklarıyla ilgili endişeleri 1-2 yaşları arasındayken başlıyor. Çünkü bu yaşlarda çocukların yedikleri yemeklerde belirgin bir azalma olur. Ancak bu azalma oldukça doğaldır. Çünkü bebeklik bitmekte ve büyüme hızı azalmaktadır. Çocuğunuz küçük ise yemek ile ilgili plastik oyuncaklar alın ve yemek zamanları dışında bir bebeğe ya da ayıcığa sanki yemek yediriyormuşsunuz gibi yapın. Yemeği bir ceza olarak kullanmayın.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Çiğdem Özmen çocuğunun belirli bir yeme problemi olduğunu düşünen ebeveynlerin öncelikle doktora başvurması gerektiğini belirterek anne babalara ışık tutacak şu açıklamalarda bulunuyor: “Ailenin yemek kültürü çocuğun yemek yeme alışkanlığını belirler. Bu sebeple, ailenin sağlıklı beslenme konusunda çocuğa iyi bir model olması gerekir. Çocuğunuzun sağlıklı ve düzenli beslenip beslenmediğini sadece bir gün yediklerine bakarak değerlendirmemelisiniz. Bir öğünde verilen besin reddedildiyse, tamamen farklı bir besin denenmemeli, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmeden beklenmeli ve bu çocuğa uygun bir dille anlatılmalıdır. Bir çok çocuk doyduktan sonra daha fazla yiyemez. Bu tip durumlarda çocuğunuzu zorlamamak yerinde bir davranış olacaktır. Yemeği eğlenceli bir aktivite haline çevirin.

TELEVİZYON KARŞISINDA YEMEK YEDİRMEYİN!
Çocuğa yemek yedirirken televizyon önünde olmamasına özellikle dikkat edin. Çünkü çocuk televizyon karşısında ne yediğini fark edemez. Çocuklar için en iyi öğrenme yöntemlerinden biri oyundur. Çocuğunuz küçük ise yemek ile ilgili plastik oyuncaklar alın ve yemek zamanları dışında bir bebeğe ya da ayıcığa sanki yemek yediriyormuşsunuz gibi yapın. Yemeği bir ceza olarak kullanmayın. Çocuğunuza verdiğiniz atıştırmaların olabildiğince sağlıklı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin; dondurulmuş yoğurt ya da meyveli yoğurt, kurutulmuş meyveler gibi.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.