Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

VEREM HASTALIĞI ARTIYOR!

Verem hastalığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de de artış gösteriyor. Ancak yapılan çalışmalar yeterli değil!


“Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” etkinlikleri kapsamında Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Gökçe, verem hastalığının son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de artış gösterdiğine dikkat çekerek, ancak bu konuda yapılan çalışmaların yeterli olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

“Verem hastalığı son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de artış gösterdi. Hastalığa karşı yapılan çalışmalar önemli olmasına karşın yeterli değil. İnsanlar hastalık hakkında edindikleri bilgileri sadece kendilerine saklamamalı, aksine çevresiyle paylaşmalı.”

TÜRKİYE’DE 19 BİN HASTA VAR!
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, 2002’de kayıt altına alınan yeni tüberkülozlu hasta sayısı 16 bin 435 iken, bu sayı 2006’da 18 bin 544’e yükseldi. Kayıt altına alınan yeni hasta sayısında yaşanan artışa karşın, ölüm sayısında düşüş var. 2002’de 556 hasta ölürken, 2005’te bu sayı 546’ya düştü. Ancak uzmanlar gerçeğin, resmi rakamların kat kat üstünde olduğunu söylüyorlar.


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu:
“TÜRKİYE VEREMİ NASIL YENER?”

“Veremin önüne geçmede temel yaklaşım, toplumda solunum yoluyla verem mikrobu saçan, balgamlarında verem mikrobu bulunan, yayma pozitif olarak tanımlanan hastaların eksiksiz ve tam tedavilerinin sağlanması. Tedavinin düzensiz ve eksik uygulanmasıyla gelişen dirençli verem çok tehlikeli. Hatta tam ve eksiksiz tedavi yapılamıyorsa, hastayı tedavi etmemek, hasta ve toplum açısından daha doğru bir yol. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel çevreler tüberküloz tedavisinin mutlaka gözetim altında yapılması görüşünde hem fikir. Doğrudan gözetimli tedavi uygulamaları konusunda Türkiye’de son 5 yıldır önemli adımlar atılıyor. Ancak bu tedavinin kalite kontrolünü de içeren mekanizmalar ve sistematik uygulamalar olduğunu söylemek mümkün değil. İlaç teminin kesintisiz olması, en önemlisi laboratuvar uygulamaları (ki ülkemizdeki en önemli eksik bu), hasta kayıt sistemi birlikte ele alınmalı ve ilaç verilmesinin kalite kontrolünün yapılması gerekli.

Verem aşısı bizim gibi ülkelerde mutlaka uygulanması gereken bir aşı. Çocukluk döneminde verem nedeniyle çocuk ölümlerinin azalmasında son derece faydalı. Ancak bu aşı, erişkin yaş vereminin önlenmesinde etkili değil. Nitekim ülkemizde verem aşısı uygulamalarına rağmen verem hastalığının görülmesi engellenemiyor.”



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.