Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MUTLU ANNENİN SÜTÜ, BEBEĞİ DE MUTLU EDİYOR

Stressiz ve bolca gülen annelerin sütünde melatonin hormonunun daha fazla olduğu açıklandı. Bu hormon da bebeklerde uykusuzluk, sancılanma ve alerji problemlerini azaltıyor.


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu şunları söyledi: “Anne sütünün bilinen bir dizi yararının yanı sıra, içeriğindeki melatonin isimli hormonun bazı faydaları da ortaya çıktı.

GÜLEN ANNE SANCISIZ VE SAĞLIKLI BEBEK DEMEK
Melatonin beyinden salgılanan ve insanda biyolojik ritmi sağlayan bir hormondur. Bu hormon, bebeklerde uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı oluyor, bağırsak sancılarını önlüyor ve alerji problemlerini azaltıyor. Ancak, bebeklerde yeterli miktarda ve ritmik olarak melatonin salgılanması yaklaşık 3 aydan sonra ortaya çıkıyor. Bu nedenle, bebeklerin 3 aya kadar anne sütünden aldığı melatonin hormonunun önemi artıyor. Yapılan araştırmalara göre, bu hormon anne sütünde akşam saatlerinde gündüze oranla daha fazla artıyor. Anne sütünde bulunan melatonin hormonu, bebeklerde sancılanma, uykusuzluk ve alerji problemlerini azaltıyor.

Melatonin hormonu salgısı stres, sıkıntı ve huzursuzluk ile birlikte azalır. Bu nedenle bebeklerini emziren annelerin stres ve sıkıntıdan uzak durmaları faydalı olacaktır.

MELATONİN HORMONU YAPAN GIDALAR
Melatonin salgısının fazla olması için annelerin doğumdan sonra gergin olmaması ve bolca gülmesi gerekir. Japonya'da yapılan bir araştırmada, bolca gülen annelerin sütünde melatonin düzeyinin arttığı ve bebeklerde alerjik problemlerin azaldığı belirlenmiştir. Araştırmaya göre, huzurlu, stressiz ve bolca gülen annelerin sütünde melatonin hormonu daha fazla salgılanıyor. Bunun yanında, doğum yapmış annelerin bebeklerini emzirirken melatonin salgısını arttıracak gıdalar yemesi tavsiye ediliyor. Kızılcık, deve dikeni, rezene, anason, kereviz, ayçiçeği, çemen, hardal ve sarı kantaron gibi gıda maddeleri melatonin salgısını arttırıyor.

BUNLARI YAPMAYIN!
Magnezyum ve çinko bakımından zengin gıdalar da melatonin salgısını arttırır. Yatakta elektrikli battaniye kullanılması, yoğun ışık altında,  televizyon ve bilgisayar ekranı başında uzun süre kalınması ve kahve içilmesinin de melatonin salgısını azaltıyor.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.