|
Pelvikaliektazi, bobrek buyumesi |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa 12> |
Yazar | |
Ayse38 ![]() Üye ![]() Kayıt Tarihi: 25 Şub 2021 Durum: Aktif Değil Puanlar: 6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 25 Şub 2021 Saat 23:16 |
Kadir Bey Merhaba, Temmuz 2015 dogumlu oglum, (boy: 110 cm kilo: 17.6kg) anne karnindayken (31. Haftada A-P cap 10mm) sol bobrekte genisleme oldugu ve dogduktan sonra takip gerektigi soylendi. Dogumdan itibaren 3 yasina kadar cocuk nefrologu kontrolunde ayda bir, sonra 3aylik periodlarla ultrason cektirdik ve her ay idrar tahlil ve kulturu yaptirdik. Dogumdan sonra cekilen Agustos 2015 tarihli ilk ultrasonu (grade2 pelvikaliektazi, longitudinal x transvers x A-P caplar sirasi ile 21x15x15 mm) ve son iki ultrason sonucunu (Mayis 2018 ve Subat 2021) ekliyorum. https://i.hizliresim.com/xQmaDs.jpg 1 yastan sonra pelvikaliektazi grade1’e geriledi ve 3 yasa kadar duzenli kontrollerde hep grade 1 de kaldi ( 15x13x11mm). 1 yasta cekilen ultrasonda bu sefer de sol ureterde grade 1 ektazi bulundu, ama sonraki ultrasonlarda sol ureterdeki ektazi bir daha gorulmedi. (Mayis 2016 tarihli 1 yas sonucunu da ekliyorum) 2018 mayistan sonra 6 ayda bir kontrol dendigi icin ve 1-3 yas arasi hic ilerleme olmadigi pelvikaliektazi hep grade1’de (15x13x11mm) kaldigi icin ve cocuk ultrason cektirirken cok agladigi kaygilandigi icin cekimleri aksattik, araya corona girdi derken 2 sene gibi bir sure ultrason cektirmedik. Ateslendiginde idrar tahlili yaptirdik. Hic IYE gecirmedi. Profilaksi almadi. Bu hafta yeniden ultrason cektirdik genisleme grade 1’den grade 2’ye cikmis dedi nefrolog (21x18x18 mm) , “2 senedir neden gelmediniz bu surede cocugun bobregi zarar gormus olabilir, belki bu surede grade 4 oldu ve geriledi ama zarar verdi” dedi. Ama ileri bir tetkik istemedi, 3 ay sonra yine ultrason cektirip getirin dedi. Cok panikledik bu son sonuca gore cocugun bobregi zarar mi gormus? Ya da ultrasonla bu zarar gorulemiyorsa ileri bir tetkik mi gerekir? neden istemedi? Enfeksiyon da hic olmayinca rahatlamistik ama dunyayi basima yikti doktor. Bu ultrason sonuclarina gore nasil bir yol izlemeliyiz? Son idrar tahlilini de ekliyorum. https://i.hizliresim.com/xQmaDs.jpg |
|
![]() |
|
Dr.KadirTugcu ![]() Uzman ![]() Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008 Durum: Aktif Değil Puanlar: 120511 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Dr.KadirTugcu
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() |
1- Erkek cocuklarda, Idrar Yolu Enfeksiyonu OLMAZ... nokta! Tek istisnasi; mikroplu (kullanilmis) sonda
sokulmasi veya cocugun Sepsis gecirip, kan yolu ile bobreklere mikrop bulasmasidir. Yoksa erkek cocuklari (penisde anormal yapi yoksa) ASLA kizlar gibi sistit olmazlar. 2- Grade:0-3 NORMAL dir.. Kurcalanmasi gerekmez.. 3- Grade:3-4 de mutlaka, Voiding Sistouretragram cekilmesi sarttir. 4- Hakiki idrar yollari darliklarinda, hemilelik suresince, annede, Hipoamnios yani amnion sivisi EKSIKLIGI olur. Bu doktor, ya bu islerden HIC anlamiyor, yada tam bir sahtekar. Ne yol izleyeceksiniz?? Doktoru degistirin. Benim anlattiklarimdan farkli seyler soyleyen olursa da sakin inanmayin. Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 26 Şub 2021 Saat 18:03 |
|
![]() |
|
Ayse38 ![]() Üye ![]() Kayıt Tarihi: 25 Şub 2021 Durum: Aktif Değil Puanlar: 6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kadir bey cevabiniz icin tesekkurler peki ultrason cektirmedigimiz
Son iki senelik donemde “grade 4 e cikip gerilemis ve zarar vermis olabilir” doktorun bu yorumuna ne diyorsunuz? Yani biz su an grade2 olmasina ragmen o donem grade 4 e cikmis olabilir diye Voiding cektirelim mi? Ya da grade 4 e ciktiysa bobrek fonksiyon kaybi olmus mu diye baska bi tetkik yaptiralim mi? Su an buna cok uzuluyorum 2 sene ultrason cektirmedik diye fonksiyon kaybi mi yasadi cocuk? Bunu anlamanin bir yolu var mi?
Düzenleyen Ayse38 - 26 Şub 2021 Saat 12:34 |
|
![]() |
|
Dr.KadirTugcu ![]() Uzman ![]() Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008 Durum: Aktif Değil Puanlar: 120511 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Dr.KadirTugcu
Oyle bir sey ASLA olmaz.. Voiding de gerekmez.
Bobreklerde bir ZARAR olusmus olsa, "Bobrek fonksiyonlari" bozulur. Ilk araz; ayaklarda ODEM olusmasidir. Uzuleceginiz bir durum bile yok.
|
|
![]() |
|
Kadir bey, tavsiyeniz uzerine doktoru degistirip baska bir nefrologtan gorus aldik. Yeni doktor, “3 ayda bir hayat boyu ultrason mu cektireceksiniz bu cocuga, bir kez MAG3 sintigrafi cekilmeli bir tikaniklik/daralma varsa ve mudahale edilmesi gereken boyutta ise ameliyat edilmeli; eger tikaniklik/daralma yoksa genisleme yapisaldir der cocugu rahat birakiriz” dedi. Radyoaktif madde ile cekilecek bu sintigrafiyi yaptiralim mi? Zararli mi? Doktorun yorumu dogru mu? Ne yapalim? |
|
![]() |
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Dr.KadirTugcu
Gerek YOK... ZIRA: yapilan US tetkiklerinde ZATEN, darlik veya bir anormallik tesbit edilmemisti!!
Her seyi unutun... Bir "deli" kuyuya bir tas atti diye ugrasmak zorunda degilsiniz.. Ayrica da,son 10 seneden beri, Turkiye'de bu SAHTEKARLIK turu cok yaygindir. Nerede ise, her yeni dogan bebekte, bobreklerde bir b.kluk oldugu iddia edilip, aileler soyuluyorlar. |
|
![]() |
|
Kadir bey cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Kafama takilan son soruyu da sorsam,sizi daha fazla mesgul etmek istemem. Yukarida “hakiki idrar yolu darliklarinda hamilelik suresince annede amnion sivisi eksikligi olur” demissiniz. Ben onu daha once fazlaligi gibi okumustum dikkatimden kacmis, benim 37. Ya da 38. Haftada suyum azalmisti ve 38de sezaryenle dogum yapmistim.(Ani bir dogum degildi zaten hamilelik basindan beri planlanan da 38. Hafta sezaryendi.) Sivi da azalma hamilelik boyunca degil,37/38. haftada ortaya cikan bir durumdu. Eksik bilgi vermis olmak istemem, yorumunuz degisir mi tikaniklik ihtimali konusunda? Düzenleyen Ayse38 - 14 Mar 2021 Saat 22:51 |
|
![]() |
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı Dr.KadirTugcu
Esas olan, su andaki durumu.. Sizin durumunuz takip gerektirmiyor.
|
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
Sayfa 12> |
Tweet
|
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Sen Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Sen Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Sen Kapalı Forumda Cevapları Silme Sen Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Sen Kapalı Forumda Anket Açma Sen Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|