Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - 11-14 Hafta tarama testi (ikili test)
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konu11-14 Hafta tarama testi (ikili test)

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Çınar'ın annesi, Forumun neşesi

Kayıt Tarihi: 23 Eki 2007
Konum: Tekirdağ
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8349
Mesajın Direkt Linki Konu: 11-14 Hafta tarama testi (ikili test)
    Gönderim Zamanı: 16 Tem 2008 Saat 00:16
 
11-14 Hafta tarama testi (ikili test)
Op.Dr. Filiz TOSUN ÇATAKLI [Premium Üye]
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Ense kalınlığı:
Gebeliğin 2. ve 3. trimestrinde bebeğin ensesinin arkasında anormal sıvı birikimi nukal kistik higroma veya nukal ödem olarak sınıflandırılır.Kistik higroması olan bebeklerin % 75 inde kromozomal bir anomali görülür ve bu kromozom anomalilerinin %95 i Turner sendromudur.Nukal ödemi olan bebeklerin 1/3 ünde kromozom anomalisi görülür , bunların da % 75 i trizomi 21 veya 18 dir.Ödem aynı zamanda kardiovasküler,pulmoner defektler , iskelet displazileri , konjenital enfeksiyon ve metabolik , hematolojik hastalıklara eşlik eder ve dolayısıyla nukal ödemli olup normal kromozoma sahip bebeklerin prognozu kötüdür.
İlk trimestrde ense kalınlığı ölçümü önemli bir ultrasonografik bulgudur.2.trimestrde nukal kalınlık ortadan kalkar , çok az vakada nukal ödem veya kistik higroma gelişebilir.
Nukal (ense) kalınlık Ölçümü:
Nukal kalınlık ölçümü %95 vakada transabdominal ultrason ile başarı ile uygulanabilir, gerektiği durumlarda transvaginal ultrason tercih edilebilinir. Bunun doğru bir şekilde yapılması için ölçümü yapan kişinin deneyimli olması gerekir.
Fetal crown–rump length ‘CRL’ (bebeğin baş-popo mesafesi) minimum 45mm ve maximum 84mm olmalı.Fetal nuchal translucency ölçümü için en uygun zaman 11-13+6 hafta arasıdır.Bu dönemde yapılan ölçümlerin başarısı 98–100% dir, bu oran 14.hafata ve sonrasında 90% a düşer.Fetal pozisyon ölçüm yapılırken durumu güçleştirebilir.(özelikle vertikal pozisyon)Transabdominal ve transvaginal ölçümler arasında birbiriyle benzer sonuçlar elde edilmiştir ancak transvaginal uygulamanın daha iyi bir metodolduğu düşünülmektedir.Fetusun CRL sini doğru bir şekilde ölçebilmek için iyi bir sagital kesit yakalanması gerekmektedir.Ultrason cihazının iyi bir büyütmeye sahip olması ve 0,1mm ye kadar hassas kalibrasyonun olmalıdır.Fetusa ait deri tabakası ile amnion zarının çok iyi bir şekilde ayırt edilmesi gerekmektedir.Çünkü her ikisi de ince zar olarak görülür.Bunu başarmak için de fetusun hareket edip amniotik zardan uzaklaşmasını beklemek gerekir.Veya fetusun hareket etmesini sağlamak için anneye öksürmesi söylenir veya annenin karnına hafifçe dokunulur.Servikal omurgayı ötrem yumuşak doku ile cilt arasındaki maksimum kalınlık ölçülür.İnceleme esnasında birden fazla löçüm yapmak gerekir ve bunların en kalını kayda alınmalıdır. Ense kalınlığı ölçümü fetus nötral pozisyondayken yapılmalıdır.Fetusun başını arkaya attığı extensiyon pozisyonunda ölçüm 0,6mm fazla ,fetusun başını öne eğdiği flexion pozisyonda ise 0,4mm eksik olabilir. % 5-10 vakada göbek kordonu fetusun boynunun çevresinde olabilir ve ense kalınlığı ölçümünü 0,8 mm kadar artırabilir.   
Fetal ense kalınlığı CRL (bebeğin boyu) ile uyumlu olarak artar.Yüzbin gebeliğin incelendiği bir çalışmada ,11.haftada ölçülen ortalama ense kalınlığı 1,2 mm den , 13+6    haftada 1.9mm ye yükselmiştir. Genel olarak ense kalınlığı (NT) 3mm den fazla olduğunda patolojik olarak kabul edilir.
11-14 testi temel olarak iki ayrı incelemenin birarada değerlendirilmesi ile yapılır. Bunlar;1)Fetusun ense kalınlığı ölçümü. 2)Anneden alınan kan örneğinde gebelik hormonu olan beta-hCG'nin serbest kısmının (free beta-hCG) ve PAPP-A (gebeliğe özgü plazma proteini-A, pregnancy associated plasma protein-A) adı verilen bir diğer proteinin ölçülmesidir .
Bu ölçümler tek başlarına yapıldığında duyarlılıkları düşükken bir arada değerlendirildiklerinde başarı şansı %90'a kadar çıkmaktadır.
PAPP-A ve SERBEST beta-hCG TESTİ
PAPP-A sadece gebeliğe ait olan bir tür proteindir ve gebelik ilerledikçe kandaki seviyesi artar. HCG ise yine sadece gebelikte salgılanan bir hormondur ve belirli bir aşamadan sonra bu kimyasal maddelerin belirli gebelik haftalarında belirli düzeylerde olması gerekir. Yapılan araştırmalarda anomaliye sahip bebeklerde PAPP-A düzeyinin normalden daha az, serbest beta-hCG düzeyininin ise daha fazla olduğu görülmüştür. Gebeliğin 11-14. haftalarında alınan kan örneğinde ölçülen bu iki kimyasal maddenin düzeyleri bir bilgisayar programına girilir ve program bir risk tahmininde bulunur. Parametreler arasına fetal ense kalınlığı da eklendiğinde tahminin başarılı olma şansı çok daha yüksektir.
ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
belma Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 06 Kas 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4544
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Tem 2008 Saat 00:26
Ellerine sağlık Burcucum.Çok önemli bir testClapClapEs geçmemek lazım.
Kamil insan toprak tutsa altın olur,eksik insan altın tutsa toprak olur.
Yukarı Dön
SevgiYumaklarım Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye


Kayıt Tarihi: 29 Tem 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Ağu 2008 Saat 18:35
benim ikiz gebelik ve doktorum bana ikili tarama testi yapamayız dedi
bileniniz varmı çoğul gebelikte hangi testler yapılıyor..?
Yukarı Dön
y_bal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 11 Tem 2008
Konum: kuzusuna hasret
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2663
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2008 Saat 11:34
kızlar dün kontrolüm vardı her ne kadar istemesimde aynı hastaneye mecburen gittim yine fakat bu sefer dr um yoktu başka bi dr göründüm geri dönmemek için kafam allak bullak oldu ..dünkünden önce gittiğim dr 2 li test ve ense kalınlığı ölçümü için düne gün vermişti ama işi çıkmış işte dün gittiğim dr ultrasonda baktı baktı uzun uzun çokgzüel herşey çok normal dedi ben hala test yaptırmak için bekliyom tabi Smile gerek yok dedi ense kalınlığı net çıkmaz yanıltır bebeğinini durumu da iyi yaşın falan herşeyinde normal o yüzden 2 li test istemiyorum 3lü testlerini yaparız dedi ama ben bu testin gerekliliğine inanıyodum ne yapmam lazım şimdi dr güvenmelimiyim sizce yani ilgilenmesi falangüzeldi ama bundan nasıl dr olduğunu anlayamayız dikkatli gayet iyi anlatarak ilgilendi sorularıma cvp verdi ama tabi ben bebişimi görünce soruların yarısını unuttum oruc tutabilirsin dedi mesela ben normalde günler uzun oluğu için izin vermez diye tahmin ediyodum bilmiyorum ya çok kafam karıştı diğer bırakın orucu turşuyu bile yasaklamıştı :)
bide ultrason zararlımı bebeğe arkadaşlar dün nerdeyse 15 dk ya yakın kaldım ultrasonda 15 gün sonra yine çağırdı yine bakılcak 5 aya 2 haftamız kalmış 14 hafta olmuşuz ben 4 kere ultrasona girmiş olcam normalmi ışınlarının zararı var bebeğe diyolar bilgilerinize ihtiyacım var aydınlatın beni lütfen ....hoşçakalın


Düzenleyen y_bal - 28 Ağu 2008 Saat 11:35
Yukarı Dön
yeliz Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 18 Eki 2007
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1434
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2008 Saat 11:50
yeşimcim ultrason ses dalgaları yayar yani radyasyon değil o yüzden de röntgen gibi zararlı bişi değildir canım. benim ikil testi yaptırdım ve gerekli diye biliyorum ama sen bilirsin 
Yukarı Dön
y_bal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 11 Tem 2008
Konum: kuzusuna hasret
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2663
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2008 Saat 12:02
yelizcim saol cnm ultrasondan korktum bi an ya ... ikili teste gelince bende gerekliliğine inanıyorum burda doktor sorunum var işte acaba doktora güvenmelimiyim eğer güvenirsem yaptırmıcam bu seferde ya sorun çıkarsa alah korusun .yani zamanınıda geçirmek istemiyorum bilmiyorum çok kafam karıştı ..doktora sorarsan 30 yaş altısın riskli gebeliğin yok ultrasonda herşey normal gerek yok diyo ama bu kadar basitmi işte bu kararı vermek 3 lü test yaparız dedi ama 3 lü testtense 2 li test daha gerekli diye biliyorum yani muhakkak hepsi gerekli ama daha önemli biliyodum 2 li testi sonuç olarak doktora güvenmelimiyim konu burda düğümleniyor..saol cnm tekrar hoşçakal .  

Düzenleyen y_bal - 28 Ağu 2008 Saat 12:04
Yukarı Dön
y_bal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 11 Tem 2008
Konum: kuzusuna hasret
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2663
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2008 Saat 12:03
ve zamanını geçirmek istemiyorum diyorum 14 haftadayım ben zaten bu hafta içinde yapılması lazım yapılacaksada ..hakkımızda herşeyin hayrlısı yinede ..
Yukarı Dön
y_bal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 11 Tem 2008
Konum: kuzusuna hasret
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2663
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2008 Saat 13:58
arkadaşlar yokmu başka yardımcı olabilcek olan bana fikirleriyle  ???
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.