Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik Öncesi Dönem
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - HAMİLELİK ve BESLENME
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

HAMİLELİK ve BESLENME

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
aysenkurt Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20 May 2016
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı aysenkurt Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: HAMİLELİK ve BESLENME
    Gönderim Zamanı: 20 May 2016 Saat 06:41

Hamilelikte beslenme hem annenin sağlığına hem de bebeğin sağlığına etki etiği için kritik bir dönemdir. Bu dönemdeki beslenme en başta annenin sağlığını koruyabilmesi, sonrasında bebeğin doğru büyüme ve gelişme göstererek sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için önemlidir. Çünkü hamilelikte annenin normal beslenme ihtiyaçlarının üzerine bir de bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Yalnız bu ihtiyaçlar iki can için iki kat fazla yemek gerek demek değildir. 
Hamilelikte fazla veya eksik ağırlık kazanımı gelecekte bebeğin hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Hamilelik öncesi BKİ (beden kütle indeksi) değerinizi mümkünse 20-25 aralığında, yani normal sınırda tutmaya çalışın. Hamile bireyin belirli ihtiyaçları artar. Bu ihtiyaçların başında artan enerji yani kalori ihtiyacı gelir. Doğru ağırlık kazanımı için alınan enerjinin yeterli olması ve besin öğesi çeşitliliği açısından doğru bir dağılıma sahip olması gerekmektedir. Hamile bireyin günlük enerji ihtiyacı hamile kalmadan önceki kilosuna, BKİ değerine, yaşına göre değişmektedir. Her birey için bu enerji değeri farklı olacağı için net bir kalori değeri belirtmek doğru değildir. Hamilelik süresince bazal metabolizma hızı yani dinlenim durumunda vücudun harcadığı enerji miktarı arttığı için günlük alınması gereken enerji miktarı da artar. İlk 3 ayda bu hızda büyük değişim olmaz, ikinci 3 ayda %10 artış ve son 3 ayda %25 ile hızlı artış gözlenir. Bu nedenle her üç dönemde de doğru beslenme ve yeterli enerji alımı çok önemlidir. Bu süreçlerdeki annenin metabolizma hızının artışı, bebeğin ihtiyaçları ve gelişimi beslenmeyi yönlendirir.
Hamilelik boyunca ideal ağırlık kazanımı 10-14 kg arasındadır. Anne adayının çok zayıf veya kilolu olması durumlarına göre bu rakam 7 kg ile 18 kg arasında değişkenlik göstermektedir. Bu kilo alım kontrolunü yaparken pratik bir gösterge olarak; hamileliğin üçüncü ayından itibaren haftada 0.5 kg alımı idealdir. İlk üç ayda ise ağırlık kazanımı olmaması veya 1-1,5 kg alınması normaldir. 
 
Anne adayının artan diğer ihtiyaçlarına kısaca bakalım;  
Kalsiyum: Normal yetişkin bireyin günlük alması gereken kalsiyum miktarı 1000 mg/gün iken, anne adayının 1300 mg/gün e çıkmaktadır. Bu kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günlük ortalama 4 porsiyon süt veya yoğurt ve 2 dilim peynir tüketimi yeterli olacaktır.
Demir: Normal yetişkin bireylerde günlük kalsiyum alımı 10 mg civarında olmalıdır. Hamilelik döneminde ise demir gereksinimi 27 mg’ a kadar çıkmaktadır. Demirden zengin besinlere beslenmede yer vermenin yanı sıra dışarıdan takviye ile demir desteği yapılabilir.
Omega-3, omega-6 yağ asitleri: Bu doymamış yağ asitleri bebeğin beyin, merkezi sinir sistemi ve göz gelişimi için önem taşır. Bu yağ asitleri bebeğe son 3 ayda anneden kordon kanı ile geçiş yapar. Son 3 ayda bu yağ asitlerinden yeterli beslenmek önemlidir.
Protein: Anne adayının protein ihtiyacı normal yetişkin bir bireye göre günlük 25 gr fazladır. Bu süreçte en kaliteli protein kaynağı olan yumurta günlük beslenmede yer almalıdır. Daha sonrasında ise yağsız kırmızı et ürünleri, beyaz et ve süt ve süt ürünleri protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Posa: Özellikle hamileliğin ilerleyen süreçlerinde bebek anne adayının bağırsaklarına baskı yaptığından ve kişinin hareketi bu süreçte biraz azaldığından kabızlık problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sorunu yaşamamak için yeterli posa alımı, yeterli sıvı alımı ve fiziksel duruma uygun hareket düzeyi gerekmektedir. En temel posa kaynaklarına baktığımızda meyve, sebze, tam tahıl ürünleri ve kurubaklagiller gelmektedir. Örneğin ara öğünlerinizden birinde yoğurt yulaf ve meyveli bir tercih yaptığınızda hem porotein ve kalsiyum ihtiyacınıza hem de artan posa ihtiyacınıza destek vermiş olursunuz.
Hamilelikte bulantı Hamileliğin ilk 3 ayında bazı kişilerde bulantı görülebilir. Birkaç ay sonra kendiliğinden kaybolur. Bulantı durumunu yaşayan anne adaylarının beslenmelerine daha hassas yaklaşmaları gerekir. Eğer kusma gözleniyorsa hem kaybolan enerji ihtiyacınızı hem de kaybolan sıvıyı yerine koymalısınız. Bulantıyı önlemek için ağır soslardan ve kokulardan uzak durulmalıdır. Az yağlı, sade kuru gıdalar bu süreçte yardımcınız olacaktır.
 
Diyetisyen Deniz Tığlı




Düzenleyen Gamze - 20 May 2016 Saat 18:05
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.