Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Diğer Sorular
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - HIPERAKTIVITE  NEDIR
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumHIPERAKTIVITE NEDIR

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113113
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: HIPERAKTIVITE NEDIR
    Gönderim Zamanı: 07 Eyl 2014 Saat 18:07
ALIN ISTE, ISIN ICYUZUNU ACIKLAYABILEN, CESUR BIR PSIKOLOG
( SOZCU Gazetesi) 7.Eylul.2014

...Prof Dr. Öngel: 'Çocuklara kokaine eş değer ilaç verildi.'




Adana­’da psi­ko­log Prof. Dr. Üs­tün Ön­gel, hi­pe­rak­ti­vi­te di­ye bir has­ta­lık ol­ma­dı­ğı­nı, an­cak okul­lar­da reh­ber­lik öğ­ret­men­le­ri­nin yak­la­şık 100 bi­nin üze­rin­de öğ­ren­ci­yi bu id­di­ay­la has­ta­ne­le­rin psi­ki­yat­ri ser­vis­le­ri­ne yön­len­dir­di­ği­ni öne sür­dü. Hi­pe­rak­ti­vi­te teş­hi­si ko­nu­lan ço­cuk­la­ra uyuş­tu­ru­cu et­ki­si çok yük­sek ilaç ve­ril­di­ği­ni be­lir­ten Prof. Dr. Üs­tün Ön­gel, okul­la­rın bu uy­gu­la­ma­sı­nın 2003 yı­lın­da baş­la­dı­ğı­nı, has­ta­ne­ye git­me­si tav­si­ye edi­len öğ­ren­ci sa­yı­sı­nın her ge­çen yıl art­tı­ğı­nı sa­vun­du.

Kor­ku­tan ra­kam­lar

Prof. Dr. Ön­gel, “2003 yı­lın­da bu ül­ke­de 8-10 bin ço­cu­ğa hi­pe­rak­ti­vi­te teş­hi­si ko­nu­yor ve ko­ka­in­le eş­de­ğer özel­lik­le­ri ka­nıt­lan­mış ilaç ve­ri­li­yor­du. 2011 yı­lın­da, ya­ni 8 yıl son­ra ilaç ve­ri­len ço­cuk sa­yı­sı 90-100 bin ara­lı­ğı­na gel­di. 8 yıl­da 10 kat ar­tan bir teş­his ve ilaç kul­la­nı­mı gö­rü­yo­ru­z” de­di. Her ge­çen yıl ar­tı­şın hi­pe­rak­ti­vi­te­nin ta­ma­men rant amaç­lı ol­du­ğu­nu id­di­a eden Prof. Dr. Ön­gel şöy­le ko­nuş­tu:

Rant gi­de­rek ge­niş­li­yor

“Böy­le­si bir ar­tış, söz ko­nu­su za­ten baş­tan son­a uy­dur­ma bir ra­hat­sız­lık olan hi­pe­rak­ti­vi­te­nin sal­gın bo­yu­tun­da art­tı­ğı­nı gös­ter­mi­yor. Bu­nu sos­yo­lo­jik açı­dan yo­rum­la­ma­ya, işin sos­yal psi­ko­lo­jik bo­yu­tu­nu ara­ma­ya kal­kar­sa­nız ya­nı­lır­sı­nız. Olay ön­ce­lik­le ti­ca­ri­dir. Rant gi­de­rek ge­niş­li­yor. Tür­ki­ye­de sağ­lık hiz­met­le­ri­nin kli­nik­ler üze­rin­den de sağ­lan­ma­ya baş­lan­ma­sı bu ar­tı­şın ben­ce en önem­li se­be­bi­dir. Va­tan­daş es­ki­den sa­de­ce has­ta­ne­de bu söz­de hiz­me­ti ala­bi­li­yor­ken, şim­di her kli­nik­ten bu hiz­me­ti ala­bi­li­yor ve ila­cı yaz­dı­ra­bi­li­yor.

Olay ta­ma­men si­ya­si

İlaç fir­ma­la­rı da el­le­ri­ni ovuş­tu­ru­yor. Ta­bi­i ara­cı baş­ka kim­ler var­sa on­lar da el­le­ri­ni ovuş­tu­ru­yor­lar. Olay si­ya­si­dir, çün­kü ra­hat­sız­lık ya­şa­yan­la­rın uyuş­tu­rul­ma­sı her­ke­sin işi­ne ge­lir. Kap­sam­lı psi­ko-sos­yal ve sos­yal-psi­ko­lo­jik hiz­met ver­mek, bu ağı kur­mak zah­met­li­dir ve çe­şit­li kar­ma­şa­la­rın oluş­ma­sı­na el­ve­riş­li­dir. İs­ra­il’­de 12 bin sos­yal hiz­met uz­ma­nı var­dır. Nü­fu­sa oran­lar­sa­nız, biz­de 120 bin sos­yal hiz­met gö­rev­li­si­nin ol­ma­sı ge­re­kir. Oy­sa 2-3 bin ci­va­rın­da­dır Tür­ki­ye­’de­ki sos­yal hiz­met uz­ma­nı sa­yı­sı. Tür­ki­ye’­nin bir an ev­vel bu psi­ki­yat­rik ilaç skan­da­lın­dan ken­di­ni te­miz­le­me­si ge­re­ki­yor. En kı­sa sü­re­de sos­yal-psi­ko­lo­jik yar­dım ku­rum­la­rı­nın ku­rul­ma­sı ve iş­lev­sel ha­le ge­ti­ril­me­si şart­tır.”




Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 07 Eyl 2014 Saat 18:08
Yukarı Dön
efes2630 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07 Şub 2013
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 239
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı efes2630 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2014 Saat 10:53
Hocam, bu konuda gerçeği yanlıştan nasıl ayırıcaz? Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı diye bir rahatsızlık yok mu gerçekten, yoksa abartıldığı kadar mı yaygın değil? Şimdi bütün grip hastaların antibiyotik yazan doktorlar çok olduğu gibi gibi her hareketli azıcık  şımarık çocuğa "ver ilacı" yapan doktorlar var mutlaka. Siz bize diğer hastalıklarda öğrettiğiniz gibi, ayırıcı tanı konusunda ne söyleyebilirsiniz? Bir çok anne de bence benim gibi sizin söyleyeceklerinizi dikkate alacak. Yani hangi belirtiler var ise çocukta dikkat dağınıklığı ve/veya hiperaktivite var denilir, hangi durumda diğer yöntemler uygulanmal?.Sevgiler saygılar.
Yukarı Dön
burak7 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 02 Ara 2011
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2754
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı burak7 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2014 Saat 11:00
çok haklısınız hocam.. benim oğlumu doktora götürsem anında hiperaktif derler uykuda bile kıpır kıpır. halbuki hareketli bir çocuk hepsi bu.. hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı var tabi ama bu kadar yaygın değil aslında. hep ticari mahvediyorlar çocuklarımızı. gözümüz kulağımız hep açık olmak zorunda.
    
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113113
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2014 Saat 18:51
ADHD hastaligi (Dikkat eksikligi ile birlikte olan Hiperaktivite Hastaligi) baska, dogrudan, "Hiperaktif" denilerek yapilan soytarilik baska... Ikisini karistirmayin. Bu aradaki farkida maalesef, son derecede az sayida olan "Namuslu" Psikologlar yapabilir.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.