Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > İlaçlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - benical şurup
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumbenical şurup

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
sosyolojik Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 01 Eki 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1
Mesajın Direkt Linki Konu: benical şurup
    Gönderim Zamanı: 01 Eki 2013 Saat 21:13
Kadir Hocam merhaba,

Oğlum 26 aylık ve inek sütü, ceviz,domates,yumurta beyazı gibi gıdalara alerjisi var. 3 hafta önce burnu akmaya başladı. DR.una danışarak benical şurup verdim 5 gün. daha önce de hasta olduğunda hep benical kullanmıştık. aslında daha önce de fark etmiştim ama bu kadar tuhaflaşmamıştı hiçbir zaman. çok anormal davranmaya başladı uykuda kasılmaya başladı uyanıkken sanki beni duymuyormuş gibiydi yapılmaması gereken şeyleri yapıyordu sanki kendini bedeni kontrol edemiyor bambaşka hiperaktif biri halide geldi. dr.a götürdük benicalin yan etkisi olabileceğini söyledi. 5 gün de eksofed şurup verdim. şimdi soğuk algınlığı gitti ama benicalin etkisi geçmedi. internette araştırken benical şurubun sağlık bakanlığınca yasaklandığını okudum. şimdi ne yapmalıyım hocam oğlumda kalıcı bi hasar bırakmasından korkuyorum. sizce ne yapabilirim? alerji de bunu tetiklemiş olabilir mi?


Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113121
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Eki 2013 Saat 21:30
1-Benical yaninda; Calpol, Aferin, Peditus verdi iseniz, bu ilaclarin hepsi Parasetamol ihtiva ettiginden, KARACIGERINDE HARABIYET OLMUS OLABILIR..
2- Benical; Parasetamol yaninda, 'PSEUDOEFEDRIN" VE "Dextrometorfan hidrobromur" ihtiva eder. Her iki ilacda, kucuk cocuklar icin cok zararlidir. Gunde 1-2 olcekten fazla verdi iseniz, bu ilaclarinda yan etkileri olur..
Parasetamol zehirlenmesi en muhtemel olasilik oldugundan, hemen; Parasetamol zehirlenmesinin, panzehiri olan; Asist suruba baslayin. Gunde3x1 olcek verin.. Bu aradA; karaciger enzimlerine (ALT, ALT ve Gamma-GT) BAKTIRIN.. Sonuclari hemen yazin..   
Malum,artik

*** Saglik bakanligi yasakladi ise, Eczanelerde nasil satiliyor??****

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 01 Eki 2013 Saat 21:32
Yukarı Dön
sintay Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 29 Tem 2011
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 6
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eki 2013 Saat 09:25
Dediğiniz  maddeleri ihtiva eden ilaçlar reçetesiz satılmıyor. 3 lira bile olsa ilacı reçetesiz alamıyorsunuz. 
Yukarı Dön
keskine Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 09 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 487
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eki 2013 Saat 11:18
Kadir Bey kızım 5 yaş 8 aylık 13 gün oldu grip olalı.Sesi boğuk boğuk çok zor çıkyıro.Öksüremiyor öksürdüğünde balgamlı öksürüyor sürekli.Doktora götürdüm geçen hafta.grip dedi.Ama şikayetler devam edince bugün tekrar gittim.Ciğerleri temiz dedi şükür ki.Orada öksürdü kızım ama balgamlı değildi benical verdi.Ama kızım balgamlı öksürüyor dedim.Ama ciğerinde birşey yok boğazında balgamı siz benicali verin dedi.Ne yapmalıyım.Benicali mi vereyim? Ama öksüremiyor ki balgamı atsın öksürdüğü zamanda kopartamıyor sürekli balgamı var :(((( Balgam boğazdaysa verileblir dedi benical doğru mudur?
Ayrıca benical için yazanlar aşağıdaki gibidir

"Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’ndan Türk Eczacılar Birliği, İlaç Endüstri İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, sağlık ve ilgili ilaç firmalarına ’Çok acele’ koduyla resmi yazı gönderildi İçerisinde dekstrometorfan içeren öksürük şuruplarının toplatılmasına karar verildi!

Yazıda, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) resmi web sitesinde ’Dekstrometorfan’ içeren öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olduğu düşünülen ölümlerle ve ciddi advers etkilerle sonuçlanan olayların görüldüğü yapılan araştırmaların sonucunda buna ’Levometorfan ile kontamine dekstrometorfan’ içeren öksürük şuruplarının kullanımının sebep olduğunun düşünüldüğü belirtildi. Dekstrometorfan adlı etken maddenin Konduskar Laboratories Private Limited, Kolhapur,Hindistan’da üretildiği, buradan ithal edilen dekstrametorfan adlı etken maddenin spesifikasyonlarına uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiği konulu alarm yayınlandığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:


”Adı geçen üretim yerinden ülkemize Dekstrometorfan adlı etken maddenin ithal edilip- edilmediğinin bildirilerek, ediliyor ise ithalatının durdurulması gerektiği, adı geçen üretim yerinden ithal edilen söz konusu etken madde kullanılarak üretilen ürün olup- olmadığının ve/veya adı geçen üretim yerinde üretilmiş dekstrometorfan adlı etken maddenin yer alan yerli ya da ithal tüm müstahzarlarının ithalatının/üretiminin durdurularak, stoklarda bulunanlarının ülkemiz piyasasına verilmemesi ve piyasada mevcut tüm partilerinin, ilgili mevzuat doğrultusunda geri çekilmesi gerekmektedir.”



TÜRKİYE’DE KULLANILIYOR

Türkiye’de üretilen bazı öksürük şuruplarında ve gribal ağrı kesici ilaçların bileşiminde ’Dekstrometorfan’ etkin maddesi kullanılıyor. Uygulamaya göre bileşiminde dekstrometorfan bulunan öksürük şurupları ve ağrı kesiciler kontrole tabi ilaçlar olarak değerlendirilip eczanelerde reçete karşılığı satılabiliyor.



Etken Maddeyi İçeren İlaçlar

•ACTIDEM (Şurup)
•BENAFED (Şurup)
•BENICAL (Şurup)
•BENICAL COLD (Lak Tablet)
•BRONKAR-A (Şurup)
•DEFEKS (Şurup)
•DEKSAN (Şurup)
•DORFAN (Şurup)
•METORFAN (Draje)
•RHINOTUSSAL Mikropellet Kapsül
•RHINOTUSSAL Süspansiyon
•TAMOL COLD (Tablet)
•TRİATÜS (Şurup)
•TYLOL Cold (Şurup)
•VICKS Medinait (Şurup)
•VICKS Vapodry (Şurup)
•WİNTUS (Draje)


Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113121
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eki 2013 Saat 20:06
Erken kalksinlarda, baliga cikalim.... '80 li yillardan beri, butun dunya bu ilaclari kaldirdi,bunun uzerine butun ilac firmalari Turkiye'ye dolustu.. Wellcome firmasi, '70 yillarda, bu ilaclarin ruhsati vermeye tenezzul bile etmiyordu, nasil olduda, '80 yillarda, kosa-kosa geldiler, hemen ruhsatlari verdiler, hemde fahis fiyatlarla ... Bizde de aptal bol ya!! '70 yillarda; Parsetamol piyasaya cikinca, bunun yerine kullanilan; "Pyramidon" maddesinin imalatina son verildi.. Butun dunya, ellerindeki Pyramidon stoklarini bizim aptal ilac firmalarina sattilar, hem para kazandilar, hem onlari imha etmek zahmetinden kurtuldular. O Pyramidon daglari Turkiye de bir yerlere gomuldu...SEBEP OLDUKLARI DOVIZ TELAFATI VE CEVRE KIRLILIGINI BIR DUSUNUN... Nasil olsa Turkiye sahipsiz, kimse hesap sormazki!!!
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113121
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eki 2013 Saat 20:13
Bu ilaclarin "Recetesiz" satilmalari daha buyuk risk, zira bizim gariban millet, bu sorumsuz, cahil doktorlarin yazdigi receteleri sanki cok guvenilirmis gibi kullaniyorlar..
Bu arada, yukardaki listedeki pek cok ilacin; AYRICA da,Parasetamol ihtiva ettigini unutmayin.. bundan bi-haber doktorlar bunlari bol keseden beraberce yazdiginda, ayrica parasetamol zehirlenmeside oluyor..
Bakalim, -uyuyan guzel- misali Devletimiz; ne zaman, Aferin, Peditus, Actifed, Sudafed, ve benzerlerini yasaklamayi akil edebilecek... Herhalde, bunlarda bir 30 sene alir..

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 02 Eki 2013 Saat 20:21
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113121
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eki 2013 Saat 20:20
Dikkat ederseniz, boyle zararli ilaclarin, zararli oldugu ancak; Patent koruma sureleri dolduktan sonra ve Hindistan gibi ulkelerde 3 kurusa uretilmeye baslandiginda kabul ediliyor.
Ayni uc-kagit, buzdolaplarindaki CFC maddesinin, patent korunmasi bitip, Hindistanda kutusu 50 cent'e imal edilmeye baslandiginda da yapilmisti.. Du Pond firmasi hemen Antartika da kendisi para verip sozum ona arastirma yaptirmis, CFC "ozon tabakasini" deliyor diye sallamis, butun dunyayi korkutmus, sonucta kutusu $5'a HCFC satilir olmustur.. Butun dunya gibi sizlerde, bunu bir guzel yalayip yuttunuz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.