Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Kulak & Burun & Boğaz & Göz
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - İMDAAAAAAAATTTTT (Kriptik Tonsillit)
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumİMDAAAAAAAATTTTT (Kriptik Tonsillit)

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <1234>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113070
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ağu 2012 Saat 22:30
Sizinde belirttiğiniz gibi, aynı ailenin, aynı ortamın çocukları bile farklı olabiliyor. Takmayın kafanıza. Emin olunki, sizin bir hata veya eksiğinizden olmadığı kesin..Yapısı bu.
Yukarı Dön
spancm Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 26 Nis 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 360
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22 Ağu 2012 Saat 01:48
Hocam yeniden merhaba,cevaplarınız için teşekkür ederim...Her ayın beşinde hasta olan ikizim ayın beşini geçirdik diye sevinirken bu gece yine ateşlendi.Ben PFAPA dan şüpheleniyorum demiştim ya size.Kendim hemşireyim fakat bizim iki tane çocuk doktorumuz da bu hastalığı bilmediği için yorum yapamamışlardı.Kendim başımın çaresine bakmaya karar verdim ve ilk ateşi 38.8 c çıkmasının ardından 13 mg prednol amp.ım yaptım (saat 21:30 da) ve ateşini takip etmeye başladım.Saat 22:30 da ateşi 38 c oldu,saat 23:30 da ateşi 37.2 c oldu ve 00:30 da 36.2 c oldu ve şu anda 36 c ye sabitlendi.
Hocam bizim doktorlaarımız bu hastalığı ilk kez duydukları için soru sorsam cevap alamıyorum ve sizden yardım istiyorum.Merak ettiğim şey şu;steroid normal de pfapa dışında bir hastalıkta bakteriyel veya viral yine de ateşi düşürü mü yoksa pfapa sendromu diyebilir miyiz bu durumda bebeğime. 

Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113070
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22 Ağu 2012 Saat 12:09
 P: Periodic
 F: Fevers ( periodik ateşler)
 A: Aphtous Stomatitis (Ağız içinde aftların olması gerekli)
 P: Pharyngitis ( Farenjit, yani boğazın kızarık olması)
 A: Adenit  ( Boyunda yaygın Lenf bezlerinin olması)
Bu 5 durum beraberce olduğunda bu teşhis konabilir. Burada görülen bütün arazlar, vücudun bakterilere karşı gösterdiği "tepkiler" olduklarından, verdiğiniz "Kortizon" ile bu tepkileri baskılamanız sonucu arazlar silinir.
Daha fazla bilgi için; bir kan sayımı yaptırıp, WBC değerine bakmamız gerekir. Bu yazının bir çıktısını alıp o gariban doktorlara verinde öğrensinler.


Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 22 Ağu 2012 Saat 12:10
Yukarı Dön
spancm Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 26 Nis 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 360
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22 Ağu 2012 Saat 14:11
Hocam,ben dün gece prednol-L yapmadan önce bizim doktorlardan birine muayene ettirdim (nöbetçi pratisyen hekim).Her zamanki klasik cevap boğazı kızarmış dedi ve cefaks ve pedifen yazdı.Ben de hocam şüphelendiğim bir durum var önce isterseniz prednol yapalım takip edelim dedim.Ben o hastalığı hiç duymadım kusura bakma kendimi de bebeğini de riske atamam,bu çocuk yarın otit sonra menenjit olursa kim sorumlu olacak,ben antibiyotiğimi yazarım sen ister kullan ister git prednol yap ben karışmam dedi.Bende antibiyotiği almadım ve evde kendim prednol yaptım..Şu anda saat 14:10 ve annem ateşinin hiç yükselmediğini halen 36.2 olduğunu söylüyor telefonda.
Bugün çocuk uzmanlarımıza söylediğimde beni tebrik ettiler...Doktor biziz ama sen bizden tecrübelisin falan diye dalga geçtiler.Tam kan sayımı her ay bakıyorduk bu kez bakılmadı ama beyaz küre 15.000 çıkıyor hep.Sonra 40 küsür ateş,tonsillit veya farenjit,arkasından lenfadenit.....
Hocam size sonsuz şükranlarımı sunuyorum...Çalıştığım sağlık kuruluşunda ki doktorların hiç birisi PFAPA yı duymamış hekimler..Ünv.Hast götürsem günlerce uğraşacaklar...Size minnettarım..
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113070
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Ağu 2012 Saat 10:45
Kan sayımını her ay yaptırmak mecburiyetiniz yok.
Ayrıcada, boğazdaki bakterinin, otit, arkadan menenjit yapması o şekilde olmuyor. Anlattığı tamamen "üfürme" bilgi... Orta kulak iltihapları genelde Grip sonrası oluşur, ancak, kulak damlalarının kullanılması ile akıntı tersine döndüğünden "Pürülan Otit" gelişebilir. Bu absede, aylar süren bir süreçde hem kulaktan akar, hemde, etrafındaki dokuları eriterek, kemiği de geçerek, beyine ulaşabilir. Ben böyle bir hastayı sadece Hacettepe de Başasistanlığımda görmüştüm. Öyle 1 günde oluşan bir iş değildir, iyi sallamış doğrusu.


Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 23 Ağu 2012 Saat 10:48
Yukarı Dön
spancm Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 26 Nis 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 360
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Ağu 2012 Saat 12:09
CryCryHocam,inanın bu doktorlar beni çıldırtmak için ellerinden geleni yapıyor.Hem hiç birisi PFAPA Sendromunu hiç duymamışlar,hem de sürekli değişik yorumlarla kafamı karıştırıyorlar.

Acil doktorlarımızdan bir tanesinin (çocuk uzmanlarımızdan umudu kestim!) Gata da pediatri doçenti hocası varmış.Bizim çocukla ilgili onunla görüşmüş.Her ay boğaz enf.yüksek ateş ve lenfadenit olduğunu,sürekli antibiyotik kullandığımızı ve ateşin inatla 3-4 gün 40 larda seyrettiğini,Bu son ateşlenmede Yüksek ateşin prednol e çok güzel yanıt verdiğini ve bir daha ateşlenmediğini söylemiş.Hocası yüksek ihtimal PFAPA olduğunu,kotrizon un bu kadar sistematik başka bir hastalıkta cevap vermeyeceğini fakat bir daha ki ateşlenme de FMF yönünden de araştırılmasının iyi olacağını söylemiş.Bir daha kinde getirsin rutin bakalım demiş.Ben de ailede FMF yok dedim.ÜÇÜNCÜ BEŞİNCİ KUŞAKTAN BİLE GEÇEBİLİR DEDİ...Cry

Hocam iki gün oldu 13 mg  Prednol L den sonra ateşimiz bir daha çıkmadı çok şükür fakat burda her doktor ayrı ayrı kafamı karıştırmaya yetiyor.Yok kortizonla bağşıklığını baskılamışım,yok kortizonun etkisi geçince daha kötü hasta olacakmış,hayır hem hastalığı bilmediklerini söylüyorlar hem canımı sıkacak yorumlar yapıyorlar.Cry




Düzenleyen spancm - 23 Ağu 2012 Saat 12:13
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113070
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Ağu 2012 Saat 21:06
Anlaşıldı, birde "FMF" dersi vermek lazım... Böyle doktorun, böyle hocası olur.
  FMF = Familial Mediterranian Fever = Ailevi Akdeniz Ateşi. 
En belirgin araz; PERİODİK KARIN AĞRISIDIR.. Ateş değildir. Tesadüfen ilk tarif edilen vak'a da ateş olduğundan, isim hatalı olarak bu şekilde konmuştur. Vak'aların "tamamında" karın ağrısı vardır. Bu ağrı genellikle sabaha karşı olur ve kendiliğinden geçer. Ateş nadiren olur.  Ağrılı devrede bakılan "Fibrinojen" yüksek çıkar. Teşhis için en kestirme yol; tek ilacı olan Colchium Dispert'in verilmesi ile karın ağrısının hemen kaybolmasıdır.
Karın ağrısı olmayan bir hastada, sadece ateşi oluyor diye FMF düşünmek; acemiliktir. LOL
Yukarı Dön
spancm Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 26 Nis 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 360
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2012 Saat 11:58
Hocam çok teşekkür ederim..
Dün,üç gün önce ateşlendiğinde muayene ettirdiğim doktora tekrar kontrol amaçlı muayene ettirdim oğlumu.Daha üç gün önce boğazı kızarık diye cefaks yazan doktor muayene sonrası gözlerine inanamadı ve bana sen gerçekten antibiyotik kullanmadın mı bu çocuğa,sadece prednol ilemi düzeldi böyle dedi.Bende hayır hocam hiç bir ilaç kullanmadım sadece o gece sizin muayenenizden sonra PFAPA dan şüphelendiğim için prednol L yaptım dedim.Sonuç harika boğazında kızarıklıktan eser kalmamış ateşi de yok dedi.Şu anda herşey normal.Ben hiç bir hastaneye de götürmeyi de düşünmüyorum hocam.Sizin tavsiyelerinize uymak istiyorum..Yok FMF yok İmmün yetmezlik vs..vs..günlerce yıpratacaklar bizi biliyorum..

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <1234>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.