Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
Dr.KadirTugcu
Uzman
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 119550
|
Konu: OKSURUK SURUPLARI Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 06:34 |
Sabah gazetesinden alinmistir. Ibretle okuyun Goruyorsunuz, 30 seneden beri ikna olmadilar, simdi nasil kiviriyorlar. Yaziya gore Turk doktorlari artik oksuruk surubu yazmiyorlarmis. Sizler ne dersiniz? Yazmiyorlarmi?? 6 yaş altına öksürük şurubu yasak
Dünyada etkisi tartışılan öksürük şurupları Belçika'da 6 yaş altı
için yasaklandı. Türk doktorlar, "Boğmaca dışındaki hiçbir vakada kullanılmaması
gerekir" diyor Dünyada öksürük şurupları tartışılmaya başlandı. Belçika hükümeti
yeni aldığı kararda çocuktaki ciddi hastalıkları perdelediği ve yaşam kalitesine
herhangi bir katkısı da bulunmadığı için 6 yaş altındakilerin reçetelerine
öksürük şuruplarının yazılmasını yasakladı. Türk doktorlar da artık şurupları
kolay kolay reçetelerine yazmadıklarını söylüyor.
* Prof. Dr. Aykan
Canberk/ İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi:
Çoğu öksürük şurubunda dextromethorphan gibi balgam söktürücü fakat aynı
zamanda kişide uyku eğilimi yaratan katkı maddesi var. Fenilpropanolamin ve
türevleri gibi boğazda ve burunda ödem giderici, sempatik sistemi etkileyebilen
katkı maddesi var. Bu da küçük çocukta çarpıntı, terleme, huzursuzluk,
uykusuzluk gibi yan etkilere sebep oluyor. Bazı şuruplara ise öksürük refleksini
azaltmak, gıcıktan koruyarak öksürük krizlerini önlemek amacıyla kodein
katılmıştır. Ancak boğmaca dışında kullanılması sorunlar yaratabilir. Bu karar
çok doğru bir karardır. Çocukların olduğu kadar koroner kalp hastalığı,
hipertansiyon ve şeker hastalığı olan yetişkinlerin de bu ilaçları
kullanmamaları gerekiyor.
* Prof. Dr. Ahmet Nayır/ İstanbul
Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı: 18 ayın altındaki
çocuklara, gripte öksürük şurubu verilmez. Bu şuruplarında adrenalin türevleri
etken maddeler var. Ailenin zorlamasıyla yazıyorduk. Belli bir dönem ödemi
kurutuyor. Ama ilaçların içinde 12 tane etken madde olması önerilen bir şey
değil. Ağrı kesici, ateş düşürücü, antihistamikler gibi... Vitamin, parasetamol
ve istirahat vermek zaten yeterli. Gribi ilaçlarla değil; burun damlası, buğu,
ateş düşürücü ile kesmek lazım.
Prof. Dr. Hilal Mocan Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı: Öksürük şurubu beyin üzerinde etkili
olur Öksürük doğal bir şeydir. Öksürük şuruplarının bir çeşidi
beyin üzerinde etkili olur. Diğeri de balgamı parçalayıp artırır. Çocukta koyu
renkli balgam varsa, şurup günde 1-3 kez olacak şekilde balgamı yumuşatma
şeklinde kullanılabilir. Biz buna balgam söktürücü diyoruz. Bu, balgamın
akciğere çökerek bataklık yapma riskini azaltır. 5-10 gün ilaç kullanmak iyi
değil. Şimdi doğal maddelerden oluşan şuruplar var. Bunlar kullanılabilir.
|
 |
zehra_80
Katılımcı Üye
Puanlar: 179
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 09:02 |
hocam bi yazıda benden gelsin..
Antibiyotiklerin gripte bir işe yaramadığını düşünen Sağlık Bakanlığı önlem alıyor İNGİLTERE Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımına karşı savaş açtı. Bakanlığa bağlı İngiltere Ulusal Sağlık Birimi (NICE) tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte tüm hekimlere, soğuk algınlığına antibiyotik yazmamaları için uyarıda bulunuldu. Daily Telegraph’ta manşetten verdiği habere göre, NICE bu adımla antibiyotiklere direnç geliştiren bakterilerin yaygınlaşmasının önlenmesini amaçlıyor.Tüm hastanelere gönderilen yönetmelikte, doktorların artık kulak enfeksiyonu, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu, öksürük ya da bronşit gibi çok önemli olmayan hastalıklar için antibiyotik yazmamaları istendi. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı, enfeksiyonların ilaçlara karşı direnç kazanmasını sağladığından, bağışıklık kazanmış bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar yayılıyor.İngiltere’de sağlık ocaklarında hastalara yazılan tüm antibiyotiklerin üçte ikisi solunum yolu enfeksiyonları için veriliyor. Sağlık ocakları geçen sene 38 milyon reçete yazmış ve bunun sağlık sistemine maliyeti 175 milyon sterlini bulmuştu. Kaynak:haberlan
|
 |
elif2
Katılımcı Üye
Puanlar: 364
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 11:31 |
Ben sizden sonra hiç dr.a gitmedim hocam kızıma strepa yaptırıyorm o kadar.Buradan okuduklarım ve çevremden duyduklarım bal gibide veriyorlar bu şurupları,aile iyi değilmiş dese bile,yok bu farklı,ama bu çocuk alerjik deyip kafalarını allak bullak ediyorlar,tabi o şurubu içince tekrar gelecekler ya
Hocam bize birkaç öneri yazsanız,biz büyükler farklı hastalıklarda nasıl güveneceğiz bu dr.lara.
Kendimden örnek vereyim,kızım 6 aylıktı el başparmaklarımı kullanamaz duruma geldim.5 dr.gezdim hepside kremler buz v.s. verip gönderdi,hepsinin verdiklerini birer hafta uygulayıp hiç bir şekilde iyileşme yaşamadım,6.dr. bu durumun insanların %15 inde görülen doku fazlalığının deformasyonu
olduğunu söyledi ve ameliyatla 2 haftada iyileştim ,ha amaliyat seven bir dr.değil ama,ablamı götürdüğümde ki ilk dr ona acil ameliyat demişti,onunki sinir sıkışmasıymış henüz ameliyatlık değil ama deyip krem ve egsersiz verdi,şu an çok rahat ablamda,çevremde ortopedi ile alakalı sıkıntı yaşayanları hep bu dr.a yönlendiririm.
Şansımıza mı hocam,yoksa böyle doktor doktor geziptemi bulacağız,
SEVGİLER,SAYGILAR.
|
 |
elif2
Katılımcı Üye
Puanlar: 364
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 11:39 |
Bu arada,burada sizin farklı branşlarda önerdiğiniz dr.isimlerini kaydediyorum,yinede size yazsak kendimizle ilgili de çokmu oluruz acaba,
|
 |
Dr.KadirTugcu
Uzman
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 18:29 |
Butun doktorlari tanimam imkansiz ama siz genede yazin, yardimci olmaya calisirim. Antibiyotiklere gelince; 30 seneden beri biz soyleyince anlamayanlar, Belcikali veya Ingiliz doktorlar soyleyince ne yapacaklar bakalim. Goruyorsunuz onlarin Saglik Bakanlari nelerle ugrasiyor, bizim Saglik Bakanligi nelerle! Ben bunlarin bile Turk doktorlar uzerinde etkili olacaklarini sanmiyorum. Zaten simdilerde, oksuruk surubu yerine Allerji suruplarinin yazilmasi "- Cok verimli bir maden-" bulduklari icindir. Hem hasta daha beter oluyor, is uzuyor, hasta tekrar tekrar doktora gitmek zorunda kaliyor, hem ilac firmalarinin gonlu alinmis oluyor. Bunu duzeltmekte goreceksiniz bir 30 sene alacak. 30 sene her atesli hastaya yazdiklari 'Lincocin'den" vazgectilerde ne oldu, simdi her atesliye Novocef yaziliyorlar, degisen bir sey yok, olan gene hastaya oluyor.
Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 30 Mar 2012 Saat 18:31
|
 |
zehra_80
Katılımcı Üye
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 18:41 |
hocam zaten bu yazı 3 sene önce okuduğum ve pc m de kalan bir yazıydı...ilk okuduğumda sizi tanımıyordum ve bu yazılanlar ne de garip gelmişti..içimden bu hastalıklarda antibiyotik kullanmazsak çocuk perişan olur diye geçirmiştim.sonra sizi tanıdım ve anladım o yazılanların doğru olduğunu.ogün bugündür de saklarım bu yazıyı..siz de böyle bir yazı yazınca bende bende olanı yazayım dedim..
yani hocam 3 sene önce yayınlanmasına rağmen hala bi gelişme yok.ilerleme olmadığı gibi gerileme var..daha da beter hal alıyor..
|
 |
Dr.KadirTugcu
Uzman
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 19:01 |
Sagolun, 30 seneden beri birde benim hastalarimi nasil, bu sekilde kandirdiklarini bir dusunun. Aleyhimde soylenenler; Ilgisiz doktor, Ilac vermeyen doktor, "-bize gelmese idiniz hastaniz olurdu-" diyen pek cok doktor oldu..
|
 |
zehra_80
Katılımcı Üye
|
Gönderim Zamanı: 30 Mar 2012 Saat 19:25 |
hocam malesef halk bu kendini soyup soğana çeviren ve çocuklarımızın sağlığı ile oynayan bu hekimleri tercih ediyorlar..
benim kızım bale kursuna gidiyor..orda konu açılınca ben ateş düşürücü dahi vermediğimi söyleyince beni de üstü kapalı ilgisiz anne olmakla suçladılar nerdeyse..."hadi antibiyotiği anlarım da ama ateşle oyun mu oynanır,riskli allah korusun,,vallahi iyi cesaret sizinkisi"diyorlar....
benim kızım 5 yaşında ve ilk 2.5 sene 4 kere antibiyotik kullandık..gereksiz yere olduğunu sizi tanıyınca daha iyi anladım..baktım dr muz öh dese cart yazıyor antibiyotiği bende vermesem bakalım ne olacak dedim ve vermedim..o sıralarada blogumuz vardı dr un yazdığını ancak vermeyeceğimi okuyan anneler "aman çok riskli,dr la inatlaşıp çocuğunuzu perişen etmeyin"tarzı bi çok yorum geliyordu annelerden..sonra bakıyordum vermeden de iyileşiyordu kızım..dr muza kalsa 4 kere değil 20 kere yazmıştı nerdeyse antibiyotik ama ben kullanmamıştım..sonra sizi tanıdım.ve yaptığımın doğru olduğunu anladım..ilk 2.5 yaşına kadar 4 kere antibiyotik kullandığım kızım (oda dediğim gibi benim kullanmaya direncim sayesinde sadece 4 defa) sizi tandıktan sonra sadece 1 kere kullandık sizin onayınızla..lakin wbc 20 lerde idi ve hali kötü idi..sizinle tanıştıktan sonra kızım hem daha az hastalanır oldu hem de hastalığı hemen atlatır oldu...
siz insan hayatına değer veren nadir dr lardansınız..hekimliğinizin başarısı yanında kocaman bi yüreğiniz var..var ki bizleri hala oralardan yalnız bırakmıyorsunuz...
siz ne desem,nasıl şükretsem bilmiyorum..sadece allah uzun sağlıklı bi ömür versin diyebiliyorum..ve mübarek ellerinizden öpüyorum
Düzenleyen zehra_80 - 30 Mar 2012 Saat 19:30
|
 |