Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında > Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - 4 aylık bebeğim
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konu4 aylık bebeğim

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
haydibebek Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12 Ara 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 496
Mesajın Direkt Linki Konu: 4 aylık bebeğim
    Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 12:48

 

Bebeğiniz 4 aylık

ıkinci üç aylık döneme giriyorsunuz. Gelişmeler her alanda hızla devam edecektir. Bu ayın en belirgin değişimi görsel alanda yaşanır.
Artık her iki gözünü de kullanabilen bebek ilk olarak daha iyi izlemeye başlar. Bir insana ya da bir oyuncağa dikkatini verip onu 180 derece takip edebilir. Artık renk tercihi de belirir. Doğal renkleri pastel renklere tercih ederler.
Yüzükoyun yatırıldığında ağırlığını kollarına vererek başını iyice kaldırabilir. Hatta sırtüstü dönebilir. Yastıklarla desteklenerek oturabilir. Yine de onu bu pozisyonda yalnız bırakmamak ve fazla uzun oturtmamak gerekir.

Oyuncaklar onun için var olmaya başlamışlardır. Özellikle karınları tokken oyuncakların çok daha fazla tadını çıkarırlar. Uzaktaki oyuncağı almak için hamle yapar, iki eliyle oyuncağını kucaklar. Ve eline aldığı bir oyuncağı ağzına götürür. Bu durumda güvenliği tekrar düşünmek gerekir. Oyuncakların malzemesinden de emin olmalısınız..

Ulaşması tehlikeli olabilecek cisimleri yakınına bırakmamalısınız. Bebeklerin hızla hareket ettiklerini de hatırlatalım bu aşamada. Artık yattıkları yerde dönmeye de başlarlar. Bebeğin ne zaman döneceği huyuyla değil kaslarının gelişimiyle alakalıdır. Aktif bebekler dönme hareketini daha çabuk denerken sakin bebekler uzanıp etrafı seyretmeyi tercih eder. Birkaç ay sonra dönerler.

Bu ay içinde bebeğinizle oynayabileceğiniz çeşitli oyunlar da vardır. Bir kere hala çıngıraklı tutma oyuncaklarından çok zevk alırlar. Oturma, vurma ve tekme oyunları da ilgilerini çeker. Bir de tabii ?cee? oyunu. Her bebeğin mutlaka hoşuna giden bir oyundur. Yüzünüzü bir bezle saklayarak ?Nerde anne, nerde anne?? diye sorup ardından ?burdaaa? diye yüzünüzü açabilirsiniz. Kahkahalarına bayılacaksınız. Bir de tabii gıdıklanma! Temas olan oyunlar da çok eğlenmelerini ve eğlendiklerini göstermelerini sağlar.
Dudaklarını şapırdatabilir, sarkıtarak somurtma ifadesi takınabilir. Evdeki farklı kişileri tanır. Onunla ilgilenildiğinde sıcak ve sesli gülücükler dağıtır.
Bütün gece boyu uyuyabilir. Bezini kaka yapmadığı sürece değiştirmeniz gerekmez.
Yeni sesler dönemi de başlar. Çıkardığı ?ah? sesi yavaşça ?oh?a kayabilir. Hecelerin tekrarı başlar. Değişik ve uzun sesler çıkarmanın yanı sıra yüksek sesler de çıkarırlar. Gıdıklama oyununda çıkardığı sesler sizi şaşırtmasın. Bir de ıslıktan zevk alırlar.
Bu ay bebeğiniz mırıldanmaya başlar. Yani sesli ve sessiz harfi birleştirip onu devamlı olarak tekrar eder: de de de gibi.
Duyma tam gelişir. Farklı seslerle ilgilenir, kendi çıkardığı sesleri dinler. Sürekli yeni heceler çıkarır. Onunla yumuşak konuşursanız rahatlar, gülümser, kızgın konuşursanız ağlamaya başlar. Artık bazı bildiği, tanıdık kelimeler vardır. Konuşmalarınızı o kelimelerle başlatırsanız ve melodik konuşursanız sizi daha fazla dikkate alacaktır. ismini sık sık kullanmalısınız. Sesinizin tonu bile çok önemlidir onun için.

Yüzlere meraklı olan bebekler için ayna her zaman hoş bir oyuncak olmuştur. Bebekler için kırılmayan aynalar vardır. Ona mutlaka ayna alın. Hatta bazen bebeğinizle beraber ayna karşısına geçin.

Yüzünüzle yaptığınızın aynısını yapmasını bekleyin. Ağzınızı kullanın. A, E, O sesleri çıkarır gibi şekil verin.
Ses onun için bu aylarda önem kazanmaya başlar. Sesin geldiği yöne döner. Ses çıkarmak için nesneleri oynatır. Yalnız kalınca sıkılır. O yüzden bu durumu tercih etmezler.

Bazı bebekler bu ay katı mamaya başlar. Bununla ilgili detayları beslenme bölümünde bulabileceksiniz. Yine de anne sütüne devam ederek katı mamaya başlayabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda size yol gösterecektir.

Jestler bu dönemde başlayan vücut davranışlarındandır. Henüz çok anlaşılır hareketleri yoktur ama bunun için çabalarlar. Bazı hareketlerinin altında mesajları ve ihtiyaçları yatar. Mesela gözleri kocaman bir şekilde size doğru eğiliyor ve kollarını açarak sallıyorsa oyun oynamak istiyordur. Bluzunuza yapışıyor, ağzını açıp kapatıyorsa acıkmıştır. Yere bıraktığınızda huysuzlaşıyorsa dolaşmak istiyor demektir.

Onun yanından giderken baybaylaşmayı, geldiğinizde merhabalaş mayı sakın unutmayın. Bu dönemde sizden alacağı en ufak şeylerin cevaplarını kısa süre sonra ondan almaya başlayacağınızdan emin olabilirsiniz.
 
 

 


Düzenleyen haydibebek - 27 Ara 2010 Saat 12:52
Yukarı Dön
haydibebek Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12 Ara 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 496
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 12:52
yukarda 4 aylık bebğin gelişimi hakkında bilgi vermiş,bebekler 4 aylık tek heceli  sesler çıkartırmış,benim bebğim bırakın tek heceli sesi,anlamsız mırıldanıyor sadece,karnından ses çıkartıyor ağzından bile çıkartmıyor sesi,bir de hala dönmüyor,yüzüstü yatarken sırt üstü dönemiyor,ce-e gibi oyunları anlamıyor daha,gelişimi çok mu geri ben mi gereksiz kaygılanıyorum,ilk 2 ay hep öndeydi gelişimi,şimdi sanki 2 ay öncesiyle aynı,yerinde sayıyor sanki,4 aylık bebeği olanlar sizinkilerin gelişimi nasıl?

Yukarı Dön
TÜBAY Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye


Kayıt Tarihi: 10 Nis 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4240
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 13:00
canım bence gereksiz telaşa kapılıyorsun. yukarıdaki anlatım genelleme üzerine yazılan şeyler. her bebeğin gelişim düzeyi farklıdır. bnece biraz daha takip et. eminim bi sorun çıkmayacaktırEmbarrassed
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM
Yukarı Dön
hülya Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 11 Oca 2008
Konum: Alperim canımmm
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9316
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 13:01
arkadaşım öncelikle aramıza hoşgeldiniz
her bebeğin gelişimi çok farklıdır hele ki dil gelişimi kesinlikle aylık dönemlerine uymayabiliyor.
bebeğiniz çok küçük dil gelişimi konusunda endişelenmeyin. kız bebek ve erkek bebek arasında bile aynı ay çocukları olması durumunda bile farklılıklar olabiliyor.
 
siz bol bol konuşun yavrunuzla ona her gördüğünüz şeyi anlatın bu anlatımı yaparken bazen ses tonlarınızda değişimlerde bulunun ki ilgisini çeksin
Yukarı Dön
MaRaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 22 Oca 2009
Konum: fransa
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3544
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 13:41
benim oglum 7 aylik döndü
$imdide surunuyo 8 ay bitti
ablasida ayni zamanlarda ayni $eyelr yapmi$ti ve kizimin $imdi ya$itlariyla ayni geli$imi

yani zamani geldigind eyapar , endi$eniz yersiz bu konuda




Düzenleyen MaRaL - 27 Ara 2010 Saat 13:42
Yukarı Dön
_bilge_ Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24 Nis 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2081
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 14:07
üzme kendini her bebek farklıdır
nasılsa tüm kadınlar erkekler farklıysa birbirinden çocuklarda öyleler. kıuas yapmamaya çalış bence çünkü sendeki gerginlik evladına yansıyacaktır
bi gün herkes yaptıklarının bedelini ödeyecek !!!... Ödemeyi yaptıysanız bu mesajı dikkate almayınız
Yukarı Dön
KUZEY&MİRA Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Melek Anne :)

Kayıt Tarihi: 26 May 2008
Konum: KUZEY & MİRA da
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2583
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 16:03
Canını boşuna sıkıyosun bence...
her çocuğun gelişimi farklıdır..
Benim oğlum 6 aylıktı daha oturamıyodu..ilk adımını doğum gününden sonra attı..İlk dişini hiç sorma
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA
Yukarı Dön
haydibebek Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12 Ara 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 496
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ara 2010 Saat 17:04
teşekkürler teselliniz için...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.