Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > İkiz Anneleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - İKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuİKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Kayıt Tarihi: 14 Nis 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4345
Mesajın Direkt Linki Konu: İKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR
    Gönderim Zamanı: 09 Nis 2009 Saat 14:00
Yeni çocuğu olmuş anneler bazı tedirginlikler yaşıyor. Hele de ilk çocuğu ise bu tedirginlik daha da artıyor.En büyük tedirginlik, çocuğunu en iyi şekilde nasıl yetiştireceği konusunda ortaya çıkıyor. Tek çocuk bir annenin bütün gününü alabiliyor. Peki ya bebekler ikiz, üçüz veya dördüz olursa?
Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi uzmanı Çocuk Ergen Psikiyatrı Dr. Serdar Alparslan, aynı gelişim dönemlerindeki iki, üç ya da 4 çocuğun bakımının dünyanın en zor işlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Geniş ailelerde ve köylerde birden fazla çocuk sahibi olan annelere çevresindekilerin yardım ettiğini hatırlatan psikiyatr Dr. Alparslan, böylece çocukların geniş ailenin veya köyün bir parçası olarak daha kolay büyüyebildiğini kaydediyor. Kent toplumunda ise annenin genellikle yalnız kaldığını ve çocuğun bakımıyla ilgili tüm sorumluluğun anneye yüklendiğini anlatıyor.
Çalışan annelerin durumunun daha da zorlaştığını söyleyen psikiyatr Dr. Alparslan, "Bu durumda baba aktif olarak çocuk sorumluluğuna muhakkak katılmalıdır. Annenin ruhsal durumuyla yakından ilgilenip anlayışlı olmalı ve destek vermelidir." diyor.
Eşinden ve çevresinden destek görmeyen ikiz veya üçüz çocuk annelerinin gitgide yıpranmaya başladığını vurgulayan Alparslan, "Destek verilmeyen ikiz ve üçüz annelerinde ağır şartlarda çalışan kişilerde görülen 'tükenmişlik sendromu' belirtileri görülebilir. Baş ağrısı, huzursuzluk, umutsuzluk, bıkkınlık meydana gelebilir." diye uyarıyor.
Anne depresyona girebilir
Toplumun anneler üzerine, 'anne çocuğuna bakmaktan bıkamaz' gibi model düşünceler yüklediğini söyleyen Dr. Alparslan, şunları kaydediyor: "Annenin aklına çocuktan bıkma, sıkılma, çocuğuna öfkelenme, keşke olmasaydı gibi düşünceler geldiğinde kendini suçlamaya başlar.
Kendine 'ben iyi anne değilim' diyerek vicdan azabı hissetmeye başlar. Kimseye de bu duygularını söyleyemeyen anne giderek depresyona girer. Bu da hem çocuk bakımına hem eşi ile olan ilişkisine zarar vermeye başlar."
Eşinin ruh sağlığı için bazı günler çocuklara babanın bakabileceğini kaydeden Alparslan, annenin de bu sırada dost ve akrabalarını ziyaret edebileceğini söylüyor. Annenin rahatlaması için eskiden yaptığı hobileriyle ilgilenmesi de sağlanabilir. Bazı işleri baba üzerine alabilir.
Çocuklar bazen başkasına bırakılıp, eşler beraber vakit geçirebilir. Dışarıda bazı etkinliklere katılabilirler. Annenin rûhi durumunun gelecekte çocuğun nasıl bir kişilik geliştireceğinde doğrudan etkili olduğunu kaydeden Alparslan, depresyondaki bir annenin çocuğunun da depresyona meyilli olacağına işaret ediyor. İkiz ve üçüz annelerinin ruhsal yönden daha hızlı yorulduklarının altını çizen Alparslan, çiftlerin tıkandıkları noktalarda hekime danışmaktan çekinmemeleri gerektiğini söylüyor.
Dördüz sahibi anne: Tek başına üstesinden gelmek çok zor
Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan Adem ve Rabia Orak çifti, yedi yıl bebek hasreti çektikten sonra tüp bebek yöntemiyle bir anda dördüz sahibi oldu. Diğer anneler bir tane bebekle baş etmekte zorlanırken Rabia Orak, şu anda dört yaşında olan Şamil, Şeyma, Semih ve Sena'ya aynı anda bakıyor.
Dört yılda çok yıprandığını anlatan Rabia Orak, tek bebek sahibi annelerden dört kat fazla uykusuzluk yaşadığını, bunun da aşırı sinirlilik olarak kendi gösterdiğini dile getiriyor. Bebekleri taşımaktan kaynaklanan yırtılma nedeniyle fıtık ameliyatı olduğunu aktaran Rabia Orak, "Dördüzleri büyütmemde babam ve annemin çok yardımını gördüm.
Babam emekli olduğu için gününün büyük bir kısmını torunlarıyla ilgilenerek geçiriyor. Annem-babam maddi ve manevi destekleriyle yükümün önemli bir kısmını alıyor. Eşim çalıştığı için evde olduğu zaman yardım ediyor. Üçüz veya dördüz bebek sahibi olmak, tek başına üstesinden gelinecek bir durum değil." diye konuşuyor.

Zaman
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
zemrank Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 09 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 59
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Nis 2009 Saat 23:10
ewet ya gerçekten doğru...
Yukarı Dön
SevgiYumaklarım Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye


Kayıt Tarihi: 29 Tem 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2009 Saat 08:49
çok doğru tespitler.insan bazen çıldıracakmış gibi oluyor..Tongue
Yukarı Dön
zemrank Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 09 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 59
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2009 Saat 11:49
heleki bazen camdan atasın geliyor resmen delirtiyolar
Yukarı Dön
SevgiYumaklarım Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye


Kayıt Tarihi: 29 Tem 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2009 Saat 13:59
ben bebeleri değilde kendimi atasım geliyor camdan Tongue
Yukarı Dön
Elif Hansa Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Hansa ve Tevhid'in Annesi

Kayıt Tarihi: 03 Ağu 2008
Konum: SılayaHasret :(
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8182
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2009 Saat 14:10
Bende yasiyorum yazilanlari... Ikizim yok ama bazen yetisememek cok yoruyor.
Yukarı Dön
focus Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 03 Mar 2009
Konum: 41
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 203
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19 Nis 2009 Saat 19:35
ClapClapClap
www.leziznimetler.blogcu.com   
Yukarı Dön
filizz Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 07 Ağu 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Ağu 2009 Saat 10:16
ne kadar zorrErmm
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.