Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

O PİTİ PİTİ Mİ YAPSAK NE?


Anneler için, çocukları okula gitse bir türlü, gitmese öbür türlüdür. Örneğin; tatil zamanlarında; "Nasıl başa çıkacağım, ben şimdi bu veletle?" diye kara kara düşünürsünüz. Okulu gittiklerinde de, hastalanmaları an meselesidir, kafayı kırarsınız.

Örneğin; ben Duru’yu 22 aylıkken oyun gruplarına sokmuştum, haftada 3 gün 2 saat… Malum, ben 40 ayı çıkana kadar Duru’nun dadılığını yapan bir anne olarak (hâlâ da çocuğun yakasından pek düşmüş sayılmam); "Madem yavrum hep benimle birlikte, sosyal ortam görsün, havası değişsin, bana bağımlı olmasın" diye henüz bebekken, bu şekilde oyun gruplarına katılmasını sağladım. Ve, 2 yaşına kadar sadece bir kez ateşli hastalık geçirip antibiyotik kullanan yavrum, 2 ila 3 yaş arası tam10 kez antibiyotik kullanmak mecburiyetinde kalacak şekilde hastalandı. Bu süreçte kendimi öyle feci hırpaladım ki… Gizlice kendimi suçladım. "Çocuğu yuvaya göndermesem hastalanmayacak" dedim… "Göndermesem mi?" dedim… Hatta, geçen kış 3 ay kadar ara verdik… Tabii, çocuk hastalanınca, biliyorsunuz akan sular duruyor, sonra onun sıkıntısını üzüntüsünü siz de birebir yaşıyorsunuz, bir de kendinizi suçlayıp hırpalayınca tam bir delilik hali vuku buluyor.

Bu arada, serde gazetecilik var ya, habire araştırıyorum, doktorlara ayrı soruyorum, psikologlara-pedagoglara ayrı soruyorum, bilip bilmediğim herkese danışıyorum. Sonuç; geçen yılın mart ayından beri, Duru’yu düzenli olarak yuvaya vermiş bulunuyorum. Önce haftada 5 gün 3-4 saat, bu sezon da haftada 5 gün 5-6 saat…

Neyse ki, bu kış, Duru sadece 2 kere antibiyotik kullanacak şekilde hastalandı, yani bağışıklık sistemi güçlendi. Üstelik, bizimkinin bir de üstsolunum yolu hassasiyeti var! Fakat, en ufak bir hastalık belirtisinde, o gün okula göndermiyorum. Evde dinleniyor. Böylece hastalık da üstelemiyor, diğer çocuklara bulaşma ihtimali de azalıyor. Bu süreçte, sağolsun okul yönetimi de, benden az çekmedi hani. "Hasta çocukları okula alıyorsunuz"dan başladım, "Velilerin bazıları okula galoşsuz giriyor"dan devam ettim, "Diş fırçaları açıkta mı duruyor yoksa" diye hafiyelik yaptım. Hâlâ da hijyen kurallara harfiyen uyulup uyulmadığı konusunda gözüm üstlerinde!


 

OKULLUYSA DAHA ÇOK HASTALANIR!


Okulların açılmasıyla, 'klasik' hastalıklar yine yakamıza yapıştı. İşte, okullu çocukların ve ailelerinin kabusu olan dört önemli hastalık ve çözümleri.

Çocuklar yuvaya ya da okula başlayana kadar genellikle çok sık hastalanmıyorlar. Fakat, ne zaman ki, okula gitmeye başlıyorlar, hastalıklar da, hem onların hem de ailelerin yaşamının bir parçası haline geliyor. Her ne kadar çocuğun hastalanması ve hatta ateşlenmesi bağışıklık sistemi için gerekli olsa da, sık sık hastalanması da çok can sıkıcı, hatta bazı durumlarda tehlikeli. Üstelik çocuklar, hastalandıklarında okula gidemediklerinden, eğitimlerinden de geri kalıyorlar. İkinci yarıyılın başladığı şu dönemde, Acıbadem Hastanesi Bakırköy Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, özellikle dört hastalık konusunda aileleri uyarıyor.
 

Soğuk Algınlığı
 
Soğuk algınlıkları çocukluk çağında en yaygın görülen hastalıkların başında geliyor. Öyle ki, yetişkinler yılda ortalama 2–4 kere soğuk algınlığı geçirirken, çocuklar 6–10 kez soğuk algınlığına yakalanıyorlar. Üstelik, yetişkinlere oranla daha ağır ve uzun süren bir tablo görülüyor. Aileler soğuk algınlığı ortaya çıktığında doktora danışmadan, öksürük şurupları ve antibiyotiklere başvuruyor. Oysa, yapılan çalışmalar ilaçların bu şekilde gelişigüzel kullanılmasının etkili olmadığını gösteriyor.


Ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı gibi soğukalgınlığı belirtilerinde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Virüslere bağlı bir boğaz enfeksiyonu düşünülürse; antibiyotik verilmeden yalnız ateş düşürücüler ile çocuğun takibe alınması, ancak bakteriyel bir enfeksiyon düşünülürse; antibiyotik kullanılması gerekiyor. Eğer klinik bulgular sonucu, enfeksiyonun viral mi yoksa bakteriyel mi olduğu anlaşılamazsa, boğaz kültürü yaptırmak yerinde bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.


 
Gastroenterit
 
Gastroenterit, ikinci en yaygın çocukluk çağı hastalığı olarak kabul ediliyor. Mide ve bağırsağın virüs ya da bakteri gibi mikrobik bir ajanla teması sonucu ortaya çıkıyor. Kusma, karın ağrısı, ateş, bulantı ve ishale neden olan bu hastalığın en büyük tehlikesi, vücudun susuz kalmasına neden olması. Kuru ağız, idrarın olmaması, koyu sarı idrar, gözyaşının azalması, başlıca susuzluk belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Bu belirtileri gözlemleyen ve çocuğu ishal olan ailelerin derhal doktora başvurması gerekiyor. Doktor tarafından kusma ve ishalle seyreden mide-bağırsak enfeksiyonu (halk arasında mide gribi), tanısı konan çocuklara öncelikle susuzluğu giderici solüsyonlar veriliyor.

Kızarık Göz (Konjuktivit)
 
Kızarık göz, göz kapağının iç yüzeyini ve gözün beyaz parçasını kaplayan parlak ince zarın iltihaplanmasıdır. Virüsler ve bakterilerin sebep olduğu bu hastalık, hızla bulaşabiliyor. Gözü saran zarın iltihabı olan Konjuktivit, antibiyotik göz damlaları ve damlalarla tedavi ediliyor.

Boğaz enfeksiyonları

Boğaz ağrısı ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan boğaz enfeksiyonları da daha çok okul çağı çocuklarında görülüyor. Boğaz enfeksiyonuna yakalanan çocuk, yutkunma zorluğu çekiyor ve 38 derece ve üzerinde ateş görülüyor. Bademcikler ve boğazın arkası kırmızı, şişmiş ve beyazımsı irin parçalarıyla beneklenmiş olabiliyor. Bu tablolar karşısında da mutlaka doktora gitmek gerekiyor. Aksi takdirde, daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Boğaz enfeksiyonlarının tedavisi de antibiyotiklerle yapılıyor.


 

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.