Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

DİSİPLİN; CEZA VE SERTLİK DEĞİL Kİ…


Özgürleşmeye giden yol…

Yazıma, “Çocuk Yetiştirmenin Taosu” adlı kitabı hem tavsiye ederek, hem de alıntı yaparak başlamak istiyorum: “Çocukları yapmak istemedikleri şeye yapmaya zorlamak genellikle geri teper ama ‘Bir dene bakalım, belki de hoşlanırsın’ şeklinde yaklaşılırsa, merak duygusu uyandırılabilir. Onlara yön gösterin. Çocukluk keşfetme çağıdır.”

Evet, çocukluk keşfetme ve öğrenme çağı, fakat biz yetişkinler hayata genellikle “keşfedecek ve öğrenecek bir şey kalmadı” gözüyle bakıyoruz. Çocuklarla aramızdaki bu önemli farka, bir de disiplin konusundaki kafa karışıklıklarımız eklenince evler savaş meydanına dönebiliyor. Bir kere disiplin; öğretmek ve çocuğun becerilerini geliştirmesine fırsat vermek; ama hangimizin buna layıkıyla zamanı ve enerjisi var? Oysa, ebeveynleriyle tatminkar bir ilişki yaşayamayan çocukların disiplin ve sınırlar konularında da zorluk yaşadığı ve yaşattığı aşikar... Hayatımızdaki kişisel tatminler bizi nasıl mutlu ediyor ve yumuşatıyorsa, bu çocuklar için de geçerli! Çocuğa kendi kontrolünü elinde tutmayı, özgür olmayı, ayakları üzerinde durmayı öğretmek üzere; sınırlar ve kurallar koyarken, hayır derken; kendini ifade etmesine, geliştirmesine imkan tanıyabilmek ve motivasyon sağlayabilmek de önemli… Düşünsenize, bütün gün evde-okulda sadece “hayır”larla boğuşan bir çocuk, hangi “hayır”ı ne sebeple uygulasın? Ya da sınırlar-kurallar koymadığınız, “Benimki özgür takılır” dediğiniz çocuk, kendine ve içi boş bir özgürlüğe nasıl güvenerek yol alsın?..

ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE

OSHO’DAN ANNELERE ÖNERİLER…
“Çocuğa senin malınmış gibi davranma. O senin aracılığınla gelir ama senin değildir. Tanrı seni sadece bir araç olarak kullanmıştır. Sev ama çocuğa asla sahip olma. İkincisi; çocuğa sadece sevgi değil saygı da göster. Onu bir kutlama olarak düşün. O zaman çocuk Tanrı’dan bir armağandır. Böylece ona kendi fikirlerini dayatmaya çalışmazsın… Basitçe ona özgürlük tanırsın, dünyayı tanıma özgürlüğü… Dünyayı keşfetmek için onun giderek güçlü hale gelmesine yardım edersin ama asla talimatlar vermezsin. Ona enerji verirsin, ona korunma sağlarsın, ona güvence verirsin, ihtiyacı olan her şeyi ve onun dünyayı tanıması için senden çok uzaklara gitmesine yardım edersin.”

DİSİPLİN; CEZA VE SERTLİK DEĞİL Kİ…

Disiplin, anlamı pek bilinmediğinden kulağa hoş gelmeyen bir kavram. Üstelik yeni nesil ebeveynler; “Çocuğumu disiplinli değil, özgür yetiştiriyorum” rüzgarına kapıldılar bile…


“Disiplinli anne deyince aklımıza, katı kurallar koyan, çocuğu da bu kurallara uyması için zorlayan anne gelir; fakat disiplinsiz olmak sanıldığı gibi özgür olmak değildir. Disiplin günlük hayatta katı ve sıkıcı kurallar, cezalandırma, baskı altına alma anlamlarında kullanılır. Oysa disiplin, kelime anlamıyla “öğretmek” demektir; eğitim, öğretim, bir işi kurallarına uygun yapmayı öğrenmek ve başarmak… Sonuçta biz ebeveynlerin yapması gereken de, çocuğun yapacağı şeyi öğrenmesine, uygulamasına, becermesine ve başarmasına destek olmak... Dolayısıyla disiplinli bir anne, çocuğa yemek yedirmek için peşinde koşan değil, çocuğa yemeğini yemesini öğreten annedir. Bunun da katı kurallarla, zor kullanmayla bir ilgisi yoktur.

Gerçekten de çocuklar yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaçları vardır. Onlardan ne beklendiğini, diğer insanlarla birlikteyken durdukları yeri, ne kadar ileri gidebileceklerini ve ileri gittikleri zaman neler olacağını bilmek isterler. Büyüdükçe artan beceri ve kapasitelerini ölçebilmek ihtiyacındadırlar. Sınırlar, bu öğrenme ve keşfetme sürecinde çok önemli bir role sahiptir, ama anne babaların öğretmeye çalıştıkları ve koyulan sınırlar çok net olmadığı zaman kolayca yıkılabilirler.

Çocuğun ruhsal gelişiminde en önemli yeri aile tutar. Ebeveynin inanç ve yapılarına göre demokratik tutum veya otoriter tutum olmak üzere iki genel tutum sergilenir. Demokratik tutum çocuğun yaşına göre bazı kararları almasında söz sahibi olması ve aile ile birlikte kararların nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi alışverişi sağlar. Otoriter tutumda ise, anne baba istek ve dayatmalarının kesinlikle yerine getirilmesini ister. Demokratik tutumda çocuk kendine güvenini kazanırken kendini daha rahat ifade edebilme olanağı bulur. Bazen aileler, sınır koymamayı demokratik yapıyla karıştırır ve cezalandırmayı sevgiye karşıt olarak düşünürler. Fakat, sınır koyma olmadan çocuğun kendini denetleme kapasitesi gelişmez.
Ayrıca, anne babalar çocuğun yaşamında en önemli kişiler olduklarını ve çocuğa uygulanacak disiplinin ilişkilerini bozmayacak düzeyde kurmayı unutmamalıdır. İyi ve olumlu davranışlarda fazla sevgi gösterme veya kötü ve olumsuz davranışlarda sevgi esirgemesi de yanlış tutumdur. Sevgi, ayrı tutulup koşulsuz kılınmalıdır. Çocuk ne yaparsa yapsın, ana baba sevgisinden asla şüphesi olmamalıdır. Bu yüzden aile, sevginin kesintiye uğramadığı bir disiplin yöntemi bulunmalıdır.

“HAYIR” DERKEN DİKKAT!

- Öncelikle doğru örnek olmalısınız. “Hayır” dediğiniz şeye yaşamınızda ne kadar yer verdiğinize göz atın. Kolanın zararlı bir içecek olduğunu söyleyip, her gün kola içiyorsanız çocuğunuz için ne kadar inandırıcı olabilirsiniz.


- “Hayır”ları da sevgiyle; ancak net ve kararlı bir tonda söyleyin. Çocukla konuşun, neyi neden öyle yaptığınızı anlatın. Kabul etmediği zaman bile anlayacaktır. Anlamak, disiplin kazanmanın sağlıklı yoludur.


- Çocuğun kendisini değersiz hissedeceği davranışlardan kaçının. Önemsememe, küçümseme, aşağılama vb. onun disiplinsiz olmasına da yol açar.


- Çocuğun her istediğini yapmak yerine uygun olanı yaparak disiplini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ağlayıp sızlanmalarına da yenik düşmeden elbet.


- Çocuklar ailelerinin duygusal enerjisini -olumlu ya da olumsuz yönde- kendi üzerlerinde toplamaya çalışırlar, bu nedenle enerjinizi kızgınlık, öfke yerine; gülmeye eğlenmeye ayırın.


- “Hayır” dediğiniz şeye karşı çocuğunuzun ilgisi artabilir, sizi denemek amacıyla defalarca isteğini tekrarlayabilir. “Hayır”ınızda istikrarlı olabilirseniz, çocuğunuz da sizin net tavrınız karşısında durmayı ve davranışlarını ayarlamayı öğrenecektir.


- Çocuğunuzun bir şeyi yapmasına izin vermiyorsanız sadece “hayır” demekle kalmayıp, farklı bir öneri getirebilirsiniz. “Birlikte yemek yapalım mı?”, “Boyama yapmaya ne dersin?” gibi.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.