Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

EMZİRMEKTEN VAZGEÇMEYİN!


Her anne bebeğini emzirmek niyetiyle yola çıkıyor. Hamileyken hayaller kuruluyor, hatta kurslara gidip eğitimler alınıyor, fakat ülkemizde ilk 6 ay bebeğini sadece anne sütüyle besleyen anne oranı yüzde 30'ları geçmiyor. Bu oran her geçen gün artıyor elbet, fakat emzirme uzun ve zahmetli bir süreç olduğundan, bazen bebekten bazen anneden kaynaklanan nedenlerle ilk 6 ay içinde bile bebeğe mama verilmek zorunda kalınabiliyor ya da 6 aydan sonra ek gıdalara geçilince nasıl olsa ek gıdalara başlandı deyip anne sütü ile besleme konusunda daha rahat davranılabiliyor.

Mutlaka biliyorsunuz, fakat yine de tekrarlayacağım, bebeklerimizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile, ilk 9 ay anne sütü ağırlıklı olmak üzere mümkünse 2 yıl boyunca emzirelim.

Biricik yavrum şu an 10 yaşında, bu 10 yılın her anı çok özeldi; fakat bana sorsanız, hissini unutamadığım en önemli süreç yavrumu emzirdiğim 19 aylık süreçtir, derim. Hala emzirmeyle, anne sütüyle ilgili konuşurken, öyle garip hissediyorum ki, hani derler ya, ağzımın suları akıyor. Benim de bebeğimi emzirirken zor günlerim çok oldu; emzirmek doğal bir olgu, fakat her zaman doğallıkla yaşanamayabiliyor. İlk zamanlar memeler isyan ediyor, acıyor, kanıyor, yara olabiliyor; sonra bebek bazı zamanlar huysuz oluyor, gazı oluyor, hasta oluyor, diş çıkarıyor ve bu gibi nedenlerle emmek istemeyebiliyor; belli bir aydan sonra ise ilgisi çevreye yöneliyor, öyle ilk zamanlardaki gibi meme ilgisini çekmiyor...

Fakat, naçizane önerim fiziksel ve ruhsal sağlığınız ve de kuvvetiniz el verdiğince, bebeğinizi her türlü zorluğa ve aksamaya rağmen emzirin, emzirmeye ara vermek zorunda kaldığınızda da yeniden emzirmeye başlayın. Bebeklik günleri bir daha geri gelmiyor, bir insanın temelleri atılırken anne sütü bebeğin her türlü sağlığında başrolü oynuyor.

Bir de keyfini çıkarın emzirmenin; bebeğinizin kokusuyla, göz göze diz dize olacağınız zamanlar 0-2 yaş; ve işte o kadar... Sonra ayaklanıp, doğal olarak sosyalleşiyorlar ve siz her geçen gün bebeğinizin büyümesini izlerken; "Bu benim bebeğim mi" diye soruyorsunuz kendinize... Ben mesela, hala kızıma bakıp bakıp soruyorum, büyümesi çok hoşuma gidiyor, gurur duyuyorum ama bir yandan da insan bir garip hissediyor işte... Annelik böyle zaten... Bir garip duygu seli...

1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI KUTLU OLSUN!
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONUSUNDA BİLİM EN SON NE DİYOR?

İçeriğinde laboratuarda üretilmesi mümkün olmayan 100'den fazla bileşen olan anne sütü, bebeğin değişen ihtiyacı için sürekli değişiyor ve yenileniyor. Sabah saatlerindeki bileşimi akşamüzerindekinden, bebeğin birinci ayındaki bileşimi yedinci ayındakinden farklı oluyor. Dolayısıyla, her annenin sütü bebeği için her an özel ve bebeğin ihtiyacına yönelik! Emzirme Haftası'nde anne sütü ile ilgili son bilgileri uzmanlar anlatıyor.

Dr. Ayşe Sokullu (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
"ANNE SÜTÜNÜN BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ 12 YARARI"
1. Yenidoğan bir bebek için en iyi gıda tek başına anne sütü:
Yaşamın ilk 6 ayı boyunca, başka hiçbir ek gıda gerekmeksizin, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli oluyor. Bu dönemde bebeğe ek olarak verilmesi gereken tek destek ise D vitamini...
2. Her annenin sütü kendi bebeği için özel: Anne sütünde inek sütünde bulunmayan ve laboratuvarda üretilmesi mümkün olmayan 100'den fazla bileşen bulunuyor. Buna ek olarak formül mamalardan (kutu veya şişe mamalar) farklı olarak, anne sütünün içeriği, bebeğin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişiyor ve yenileniyor. Örneğin; anne sütünün sabah saatlerindeki bileşimi akşamüzeri bileşiminden, bebeğin birinci ayındaki bileşimi yedinci ayınkinden, farklı oluyor. Ayrıca prematüre bir bebek için olan anne sütü bileşimi, zamanında doğan bir bebek için olandan farklılıklar gösteriyor.
3. Daha kolay sindirilir: Anne sütü bebeğin hassas ve halen gelişmekte olan sindirim sistemi için de eşsiz. Anne sütündeki protein (çoğunlukla laktalbumin) ve yağ, inek sütündeki protein (çoğunlukla kazein) ve yağa göre daha rahat sindirilebiliyor. Genel olarak anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal veya kabızlık gibi problemler hemen hiç görülmüyor. Sadece anne sütü verilirken oluşan özel bağırsak florası bebekleri enfeksiyonlardan ve ishallerden koruyor.
4. Daha az sodyum (tuz) ve protein: Anne sütünün tuz ve protein içeriği inek sütüne göre daha az olduğu için, yenidoğanın gelişmekte olan böbreklerinin süzme kapasitesine daha uygun oluyor.
5. Daha az alerji riski: Anne sütü alan bebeklerde ilk 6 aylık dönemde de, sonraki ek besin döneminde de gıda alerjilerine mama ile beslenen bebeklere oranla daha az rastlanıyor.
6. Daha iyi kalsiyum ve demir emilimi: Anne sütündeki kalsiyum ve demir, inek sütü bazlı mamalara göre daha iyi emilerek bebeğin kan dolaşımına katılıyor. Anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi daha az görülüyor.
7. Cildi etkiler: Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az pişik görülüyor.
8. Bağışıklığı güçlendirir: Anne sütü bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık maddelerini (antikorlar) bebeğe vererek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha az görüldüğü gibi, hastaneye yatmayı gerektirecek mikrobik hastalıklar da bu bebeklerde daha az görülüyor.
9. Obeziteden korur: Anne sütü bebeği ilerideki yaşamında obeziteden koruyor.
10. Psikolojik gelişimine katlı sağlar: Anne sütü verilmesi sırasında anne ile bebek arasında çok özel bir bağ kuruluyor. Bu bebeğin psikolojik gelişimine olumlu katkıda bulunurken, anne-bebek ilişkisini de kuvvetlendiriyor.
11. Anne sütü verilmesi en rahat besin: Her zaman kullanıma hazır, temiz ve ideal sıcaklıkta oluyor. Bebeğin ihtiyacı olan her yerde ve her zaman verilebiliyor. Anne sütü formül mamalar ile karşılaştırıldığında aynı zamanda çok daha ekonomik.
12. Anneyi de koruyor: Emziren annelerde meme ve rahim kanserlerine emzirmeyenlere oranla daha az rastlanıyor.


2 YAŞA KADAR ANNE SÜTÜNE DEVAM EDİLMELİ
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesi, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanılması öneriliyor. Ek gıdalara alışma sürecinde temel besin yine anne sütü olsa da 1 yaşa kadar günlük beslenmenin yüzde 30 una kadar azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü, ek gıdalarla birlikte olmak koşuluyla anne sütünün 2 yaşa kadar devam edilmesini öneriyor.


ANNE SÜTÜ TEŞVİK EDİLMELİ
2 yıllık bu süreçte, emziren annenin her aşamada desteklenmesi, anne ve bebek bağının sağlıklı oluşumu ve sürmesi için büyük önem taşıyor. Yenidoğan ünitelerinde ve doğum servislerinde yenidoğan bakımı ve emzirme konusunda bilinçli personel çalıştırılması, anneye ve aileye doğru bilgilendirme yapılması gerekiyor. İşte bu amaçla 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı uygulanmaya başlandı. Türkiye genelinde 62 ilde Bebek Dostu Hastaneler bulunuyor.


Dr. İzlem Göçmen (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
"EMZİRMEGELECEKTE KARŞILAŞILABİLECEK HASTALIKLARA KARŞI ANNEYİ DE KORUYOR!"
• Demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkma riski azalır. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az ve emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluşturabilirler.
• Meme kanserine yakalanma riskiniz daha düşüktür.
• Şeker hastası bir anneyseniz emzirdiğiniz sürece günlük insülin ihtiyacınız daha düşük olur.
• Emziriyorsanız Endometriosis hastalığının ilerleme hızı daha düşüktür.
• Emzirmek, ileride yumurtalık ve endometrium (rahim içi tabakası) kanserine yakalanma riskinizi azaltır.
• Gelecekte yaşayacağınız kemik erimesinden sizi korur.


Elif Karacanoğlu (Diyet Uzmanı):
"SÜTÜNÜZÜ ARTTIRMAK İSTİYORSANIZ:"
• Günlük sıvı tüketiminiz 3-4 litre düzeyinde olsun. Böylece sütünüzün miktarı ve kalitesi artar.
• Süt, su, ıhlamur, bitki çayları, meyve suyu, az şekerli kompostoları tercih edin. Özellikle de, hem kabızlığa iyi gelen hem de sıvı gıda tüketimi açısından önemli olan üzüm, erik, kayısı kompostolarının tüketilmesi iyi olacaktır.
• Artan protein ve demir ihtiyacınızı her gün bir adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, peynir ve yoğurtla karşılayın.

EMZİRİRKEN BU BESİNLERDEN UZAK DURUN:
• Emzirme döneminde yiyeceklerle beraber alınan demirin kullanılmasını engelleyen çay ve kahvenin tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Çay yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
• Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de aşırı tuz tüketiminden kaçının.
• Hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.
• Sebze ve meyve ağırlıklı beslenirseniz hamilelik döneminde aldığınız kilolardan daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.