Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

TATİL YERİ SEÇİMİ


Tatil yeri seçimi

Anne olunca çocuğunuzla ilgili her türlü ayrıntıya karar vermek zorunda kalıyorsunuz. Ve bu kararlardan biri de yaz tatilinin nasıl ve nerede geçirileceği oluyor. Şahsen ben Eylül-Haziran arası anaokuluna giden Duru'yu yaz okuluna vermek istemedim. Ve bu nedenle Radyopink'te hafta içi her gün yaptığım programıma bile 2 ay boyunca ara verdim. Zaten son 3 aydır her sabah, "Beni okula götüreceğine tatile götürsen daha iyi olur" cümlesiyle güne merhaba diyen kızımı tatil boyunca biraz olsun ödüllendirmek boynumun borcuydu. Ve biz okulun kapandığı günün akşamı apar topar bir uçak yolculuğu sonucu kendimizi Kemer Martı Myra'da buluverdik… Bulduğumuzun birinci gününden itibaren de çocuklu bir aile olarak burayı nasıl daha önce keşfetmemiş olduğumuza doğrusu hayıflandık. Denizi ve doğası ödüllü, çevre dostu ve hayvanat bahçeli bir tatil köyü olan Martı Myra'da binlerce çam ağacı arasında sıcaktan korunduk. Öyle ki, 9 havuzdan bir kısmı bile ağaçların altındaydı. Üstelik, çocuk havuzunun hemen yanında yer alan Mini Kulüp beni çok şaşırttı. Birçok tatil köyünde sadece, "var mı var" mantığıyla kurulan mini kulüpler, Martı Myra'da profesyonel bir anaokulu gibi çalışıyordu. Karen Ak yönetiminde 14 kişiyle, 9 yıldır, 500 metrekarelik bir alanda açık ve kapalı oyun alanlarıyla, bilgisayar odasıyla, en önemlisi de kapısında nöbetçi öğretmenleriyle hizmet veren Mini Myra'ya "Asla çocuğumu mini kulübe bırakmam" diyen ben bile Duru'yu bıraktım. 4-12 yaş çocukları için, sabah günün konusu ile ilgili el becerilerini geliştiren el işi faaliyetleri, öğleden sonra açık havada yapılan bedensel aktivite faaliyetleri, konulu partileri, yarışmaları ve her gün sadece yarım saat izin verilen şiddet içermeyen bilgisayar oyunları ve ödülleriyle doğrusu çocukların ve ailelerinin yüzünü güldüren bir mini kulüptü Mini Myra… Tatilimizin birinci günü, "Varolmayan Ülke Masalı"ndaki peri kızı Tinkerbell hastası olan Duru, kendisini diğer çocuklarla birlikte bu masalın kostümleri içinde, harika bir açık hava partisinde bulunca şok geçirdi. Doğrusu, Duru'nun gittiği anaokulunun müsameresinde bile bu derece şık kostümler ve görev dayatmasından uzakta, gülen mutlu çocuklar göremeyen bendeniz de burada gözlemlediklerimden çok mutlu oldum. Üstelik, bir yandan böyle Duru'yu uzaktan izlerken, bir yandan da ilk kez kocamla birkaç saat de olsa baş başa kalabilmenin keyfini yaşadım. Doğrusu, anne olduktan 4 yıl sonra bu tatil bana ilaç gibi geldi.

Hangi saatte uçmalı?
Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuğun daha kolay geçmesini sağlayabilir. Ayrıca uyku öncesi huzursuz olmalarını en aza indirmek ve uyku sırasında kulaklarda basınç hissetmemeleri için yaşlarına uygun dozlarda soğuk algınlığı için kullanılan şuruplardan vermek de yolculuğun rahat geçmesi açısından çok işe yarıyor.

ÇOCUKLA TATİLE UÇMAK...

Tatile çıkmak isteyen bebekli ve küçük çocuklu aileler genellikle uçak yolculuğu yapmaya çekinirler. Oysa bazı pratik uygulamalarla, çocuklarla yapılan uçak yolculuğunun hem daha konforlu hem de daha güvenli geçmesi mümkün.

Tatile gitmeye karar verildiğinde gidilecek yerin seçimi kadar, hangi araçla gidileceği de çocuklu aileler için önemlidir. Aslında uçakla seyahat kısa ve konforlu yolculuk yapmak isteyenler için son derece ideal. Ancak seyahatlerinde uçağı seçen pek çok anne-baba uçak yolculuğunun çocukları açısından güvenli olup olmadığı yönünde kuşkulara kapılıyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Yenidoğan Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık'la çocuklarla uçak yolculuğuna dair ailelerin merak ettiği her şeyi konuştuk…

Uçak yolculuğu deyince, anne ve babaların ilk aklına gelen bebeklerinin en erken ne zamanuçak yolculuğu yapabileceği… Dr.Palabıyık; "Bazen doğumdan hemensonra bile bebeğin yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye hava yolu ile nakledilmesi gerekebilir. Yani zorunlu durumlarda bebekler doğar doğmaz bile uçabilirler. Ancak uçuş konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için sağlıklı bir bebeğin ilk ayını doldurduktan sonra uçması önerilir." diyerek bir aylıktan itibaren çocukların güvenle uçabileceğini söylüyor.

Uçakta emzirin!
Yine de uçakla yolculukta bazı ufak sağlık sorunları da görülebiliyor. Ancak basit önlemlerle bu sorunları atlatmak mümkün. En önemli sorun kulaklarda görülüyor. Özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında olan değişikliklerden dolayı, bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle şiddetli bir şekilde ağlayabiliyorlar. Bunu engellemek için yolculuk öncesinde bebeğin doktoruna da danışılarak genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir ağrı kesici şurubun verilmesi uygun olur. Bu sayede orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun daha kolay açılması sağlanarak dolgunluk hissinin gelişmesi önlenebilir. Kulağı rahatlatacak başka bir önlem de yutkunmayı sağlamaktır. Bebekler de emerek yutkundukları için kalkış sırasında emzirilmeleri kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi yapar.

Uçak yolculuklarında vücudun susuz kalma sorunuyla da karşılaşılıyor. Bunun en önemli sebebi; uzun uçak yolculuklarında sürekli huzursuz olan çocukların uçakta verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesi. Bebeklerin sık sık emzirilmeleri, büyük çocukların da her zaman severek içtikleri içeceklerin yanlarında bulundurulması bu durumu önlemeye yardımcı olacaktır.

Nerede oturmalı?
Çocuklar, genellikle kapalı ve hareket alanının kısıtlı olduğu ortamlarda kısa sürede huzursuz olabiliyorlar. Bu nedenle uçağın en önünde oturmanın ve kabine en son girerek en erken çıkmanın kabinde kalış süresini en aza indirdiğini unutmayın. Özellikle havaalanında yolcuların uçağa kabulü başlar başlamaz büyük çoğunluğun çıkış kapısına hücum ederek ayakta bekledikleri görülür. Çocuklar bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle sakince beklemek ve çocuğun oyun oynamasına izin vermek, kapıdan geçen en son yolculardan olmak gerekir. Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havaalanı ve kabindeki hareket yeteneğimizi arttırır.
Bazı uçak modellerinde iki erişkin koltuğu arasında küçük çocuklar için özel koltuklar bulunuyor. 2 yaşını geçmiş çocukların bu koltuklarda oturması öneriliyor. 2 yaşın altındaki bebekleri kısa mesafeli uçuşlarda kucakta taşımak mümkün, ancak mutlaka kabin ekibinden bebekler için özel kemerler istenmesi gerekiyor. Uzun süreli uçuşlarda ise önünde duvar olan koltukları seçmekte yarar var. Bir çok uçak modelinde bu duvarlara monte edilen bebek beşikleri bulunur. Bu koltuklar bilet alırken ve check-in sırasında görevlilerden talep edilebilir. Artık sıklıkla kullanılmaya başlanan on-line check-in ile uçuştan 24 saat önce internet ortamında koltuk seçimi yapılabilir. Eğer sağ ve solda 3 sıra koltukları olan bir uçak modelinde önlerde bir sırada sadece her iki tarafta ikişer koltuk gözüküyorsa, aralarında bir bebek koltuğu var demektir. 2 yaş üstü çocuklarla seyahat ederken bu koltukların seçilmesi büyük rahatlık sağlar. Birçok uçakta da acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir. 5 yaşından büyük çocuğunuzla seyahat ederken bu koltukları seçmek size rahatlık sağlar. Ancak acil durumlarda tüm yolcular bu kapılardan uçağı terk edecekleri için çıkışın kapanmaması için bebekli, hamile ve hareket yeteneği kısıtlı hasta yolcuların bu koltuklarda oturmaları önerilmez. Check-in sırasında bu koltuklar da talep edilebilir.

Kimler uçmamalı?
Aktif enfeksiyonu olan çocukların hem kendileri için hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırabilecekleri için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmaması gerekiyor. Özellikle bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabiliyor. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabiliyor. İshali olan çocukların uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebileceği için ishal düzelene kadar uçmaları önerilmiyor. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar var.

Uçak yolculuğunda yanınıza almanız gerekenler…
- Rahat giysiler ve yedekleri yanınızda olmalı. Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huzursuz olmalarını önler. Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa, havaalanındaki kalabalıkta kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen, canlı renklerde giysiler giydirmenizde yarar var.

- Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları da yanınızda olmalı.

- Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri yok sayarak, çocukların en sevdikleri içecek ve yiyeceklerden ihtiyacı kadar yanınıza almalısınız.

- Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli uçuşlarda en az 2, uzun süreli uçuşlarda da 3 temiz biberon bulundurmalısınız.

- Yeterince alt bezi ve ıslak mendil almalısınız. Eğer kabin memurlarından yardım istenirse, uçağın tuvaletleri bez değişimi için uygun hale getirilebiliyor.

- Uzun süreli uçuşlarda yolculuk öncesinde ve her 4-6 saatte bir vermek üzere bir soğuk algınlığı şsurubunun kullanılması çocukların rahatlamalarını ve sakinleşmelerini sağlıyor. Uçuş sonrasında da her zaman olduğu gibi bol sıvı tüketilmesi çocukların daha kolay adapte olmasına imkan tanıyor. Özellikle varılan yerde aşırı sıcak hava varsa sıvı tüketimi çok önem kazanıyor.

ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE

Tatil sadece çocuğa değil, anneye de keyif vermeli!
İnsan anne olmadan önce anneliğin her anının irili-ufaklı konularda seçimlerden ibaret olduğunu pek anlayamıyor. Biz anneler, sonbaharda çocuklarımız için haldır haldır okul seçiyoruz. Bahar aylarındaki telaşlarımız, "Acaba yazın hangi yaz okuluna gitse ya da hangi tatil mekanını seçersek çocukla burnumuzdan gelmez?" gibi konularda oluyor. Babalar ise genelde bizlerin bu seçimlerine "Hı hı" deyip ayak uyduruyor. Hiç abartmıyorum, Duru'yla geçecek Temmuz ve Ağustos aylarının programı için Nisan ayından beri doluya koyuyorum almıyor, boşa koyuyorum dolmuyor. Bir yandan çocuk tatilde kaliteli ve mutlu zaman geçirsin, bir yandan çalışma hayatı yürüsün , eh anne-baba olarak biz de tatilde dinlenebilelim deyince, seçimlerin ve organizasyonların hatasız yürümesi gerekiyor. Fakat, inanın sevgili anneler, çocuklarımızın mutlu olabilmesi için, bunca yüke rağmen, önce bizim keyifli ve mutlu olabilmemiz gerekiyor.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.