Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

BİTMEYEN SENFONİ


Bitmeyen senfoni

Şu sıralar, Duru’yla annemlerin Burhaniye-Ören’deki mütevazı evinde tatilimize devam ediyoruz… Birçok anne gibi sıcak yaz günlerinde benim de zamanımı ve enerjimi en çok alan (en çok da düşünsel olarak) konu kızımın beslenmesi. Ne yalan demeli, ben de çocuğumun beslenmesi konusuna takıklardanım. Fakat, Allah’tan kendimi özellikle bu konuda eğittim de (yoksa ehlileştirdim mi demeliyim) çocuğu sağlıklı besleyeyim derken, psikolojik olarak dağıtmıyorum, yoksa o potansiyel bende var. Tatil köyündeki tatilimizde örneğin, yemek seçimlerini ufak tefek yönlendirmelerle ona bırakabiliyorum artık. Gerçi, ona kalsa her öğün pilav-makarna seçebilir. Ama Allah’tan, "Aaa, bak burada kılçıksız balık var” deyince üstüne atlıyor. Arkasından ben de evden getirdiğim havucu eline tutuşturuyorum olay tatlıya bağlanıyor.

Evden getirdiğim derken, ben her tatile, İstanbul’da yaptığımız günü birlik tatiller de dahil, çantamda su, meyve suyu, yoğurt, havuç, muz, süt, hatta kornfleks olmadan pek çıkmıyorum. Hele de İstanbul dışına gidiyorsak, "beslenme sepetsiz asla!" diyenlerdenim. Bunun tabii "mantıklı" nedenleri var. Birincisi, ben ana öğünler kadar yaz-kış Duru’nun ara öğünleri de atlamamasını istiyorum. İkincisi, gittiğimiz yerde dişine uygun, sağlıklı, hijyenik, taze vs. vs. yiyecekler bulamazsak, bari çantamdan bir şeyler çıkarabileyim diyorum.

Geçen gün Ören’de, tam denizden döndük, yorgun argın eve gireceğiz, Duru, komşu teyzenin davetiyle hop soluğu orada akşam yemeğinde aldı… Onlar balkonda yemek yiyorlar, benim içim içimi yiyor. "Ay, öğlen yemeğinde protein almamıştı, sadece semizotu ve makarnayı çimdiklemişti, acaba şu anda ne yiyor?" diye… Üstelik, evde en sevdiği balığı hazır etmişken… Eve döndüğünde öğrendim ki, 3 tane köfte yemiş. Derin bir ohhh, çektim. Arkasından derhal bir havuç eline… Ne yapayım, en sevdiği sebze havuç, üstelik çiğ yemeğe de bayılıyor, ben de her gün bir havuç tutuşturuyorum eline… Duru da diğer çocuklar gibi sebze yemeklerini yemeyi değil, eşelemeyi seviyor. Meyvelerden de yaz-kış sadece muz ve elmayı tercih ediyor. Neyse ki, köfte ve balık seviyor da, belli bir denge sağlıyoruz.

Anlayacağınız mevsimlerden yaz da olsa kış da olsa pek fark etmiyor, ben habire, "Çocuğum sağlıklı ve dengeli besleniyor mu?" hayati sorusu etrafında hesaplamalar yapıp duruyorum. Annelere tatil matil yok zaten… O da ne?!..

YAZ BESLENMESİ

Yaz aylarında çocukların nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili bilgileri ve sağlık beslenmeleri için örnek öğünleri, Anadolu Sağlık Merkezi'nden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak anlattı.


Okul öncesi çağ, çocuklarda hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından şekillendirici bir dönem. Ve çocukların yaz aylarında da düzenli olarak 3 öğün yemek yemesi çok önemli. Geç uyanarak geç kahvaltı edilmesi, bu nedenle öğünün ikiye indirilmesi ise doğru bir yaklaşım değil. Üstelik, yaz aylarında sıcaklık artışları besin ihtiyaçlarında da değişikliklere neden olur. Sıvı ihtiyacı artar. Bu yüzden ayran ve sıvı oranı yüksek karpuz, kavun, üzüm gibi meyveler tercih edilmelidir. Ayrıca sıcaklık artışları metabolizmayı bir miktar yavaşlatır. Bu nedenle yaz aylarında kış aylarına oranla daha az enerji almak gerekir.

Çocuk kahvaltısı
Karbonhidrat yönünden zengin olmalıdır. Karbonhidratlar kas ve beyin için temel enerji kaynağıdır. (Ekmek, meyve, meyve suyu, tahıl gevrekleri karbonhidrattan zengindir.)

Demir içeriği yüksek olmalıdır. Demir, kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için gereklidir. (Yumurta veya zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri, pekmez tüketilebilir.)

Kemik gelişimi için kalsiyumdan zengin olmalıdır. (Süt, peynir, pekmez iyi kalsiyum kaynağıdır.)

İleride oluşabilecek kalp-damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için yağ ve kolesterolden düşük olmalıdır. (Et ürünleri -sucuk, salam, sosis- yerine peynir tercih edilebilir.)

Posa açısından zengin bir kahvaltı kabızlığı engellemek için önemlidir. (Meyve, sebze, kepekli tahıllar tercih edilebilir.)Yaz aylarında çocuklarda ishal sık görülen bir hastalıktır. Eğer çocuğunuz ishal olursa posa içeriği yüksek besinleri kesmelisiniz.

Sıvı içeriği yüksek olmalıdır. (Sıcak ve nemli havalarda vücut terleyerek sıvı kaybını arttırır. Serinletici içecekler ve su içeriği yüksek meyveler vücudun serinlemesine yardımcı olur.)

Mutlaka sebze, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu kahvaltıda yer almalıdır. (Özellikle de C vitamini ihtiyacını karşılamak için.)

Kahvaltı çeşitli yiyeceklerden oluşmalıdır.

Sağlıklı seçimler
Çocuğunuzun öğle ve akşam yemekleri de kahvaltıları gibi enerji ve besin öğeleri açısından yeterli ve dengeli olmalıdır.

Yaz aylarında sıkça yapılan kızartmalar yüksek yağ içerdiği ve kansere neden olduğu için tercih edilmemesi gerekir. Besinleri ızgara, haşlama, fırında veya kendi suyuyla pişirmek sağlıklı seçimlerdir.

Kahvaltısız olmaz
24 saatlik periyod içinde en uzun aradan sonra yenilen öğün olan kahvaltı, yaz aylarında da günün en önemli öğünüdür. Akşam yemeği ile sabah arasında geçen yaklaşık 12 saatlik sürede vücuttaki besinlerin tümü sindirilmekte; böylece sabah kahvaltısında tüketilen yiyecekler vücutta daha verimli kullanılarak gün için gereken enerji ve besin öğeleri gereksiniminin bir bölümünü karşılamaktadır. Okul öncesi çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra fiziksel aktiviteleri için gerekli enerji ihtiyaçlarının büyük bölümü de kahvaltı öğününde karşılanmalıdır.

YETERLİ VE DENGELİ ÖĞÜNLER

KAHVALTIDA
1 bardak süt, 1 yumurtaveya peynir, zeytin, ekmek, meyve veya domates veya 1 bardak tazae sıkılmış meyve suyu ile peynirli tost ya da 1 bardak süt, tahıl gevreği, meyve tercih edilebilir.

ÖĞLE YEMEĞİNDE
1 porsiyon etli sebze yemeği (4-5 yemek kaşığı), yarım kase yoğurt, 1-2 dilim ekmek veya börek, meyve veya taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir öğün sağlıklı bir seçimdir.

AKŞAM YEMEĞİNDE
2-3 köfte kadar et/tavuk/balık (ızaga, haşlama veya fırında), pilav veya makarna (4-5 yemek kaşığı), salata, 1 su bardağı ayran, meyve veya sütlü tatlıdan oluşan bir öğün uygundur.

VE ARA ÖĞÜNLER
Çocukların beslenme alışkanlıkları okul öncesi dönemde oluşur. Bu nedenle çocuğunuzun ara öğün alışkanlığını kazanması, gereken enerji ve besin öğelerini karşılamak için önemlidir. Yaz aylarında çocuğunuzun ara öğünlerinde yüksek miktardasıvı alması, vücudundan kaybettiği miktarı geri kazanması için gereklidir. Öğün aralarında şekerleme, pasta, bisküvi yerine meyve, taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran, dondurma, meyve tüketmesine ve bol miktarda su içmesine özen gösterilmelidir.

ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE

"BUGÜN NE PİŞİRSEM" KISIR DÖNGÜSÜ VE...
Çocuklu olsun olmasın, evlerde kadınların en önemli sorunsalı "Bugün ne pişirsem"dir. Hele bir de çocuklu kadınsanız, benim gibi hesaplamalar yapıp durursunuz. Efendim, hem günlük, hem evdeki herkesinbeğenisine uygun ve ekonomik, üstelikte gelişme çağındaki çocuğunuzu ve mevsimleri göz önüne alarak önüne sofrasını hazır etmek, fast food beslenme şekillerini bir kenara koyarsanız hiç de kolay değildir. (Zorluğu da en çok düşünsel bazdadır zaten!) Sofrada kimsenin yüzü ekşimemelidir, çocuk tabağı görünce mızmızlanmamalıdır falan filan... O nedenle biz anneler annelerimizden devraldığımız miraslarla, bugün ne pişirsem, diye kendi kendimize sadılar dururuz ve bir Allahın kulu da bunun zaman zaman bizim için nasıl da bir kısır döngü, hatta dipsiz kuyu mu demeliyim, olduğunu anlamaz, anlayamaz. Oysa, arada anneler de kaçamak yapmalıdır!!!

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.