Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

ARABADA ÇOCUK VARSA, OTO KOLTUKSUZ YOLA ÇIKMA!..


1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan oto koltuğu kullanım zorunluluğu getiren yasa ile ülkemizde trafik kazalarına bağlı çocuk ölümlerinin ve yaralanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Anne ve babasının, her anne ve baba gibi üzerine titrediği, 8 yaşındaki güzeller güzeli Neşe, 1 yılı aşkın bir süre önce ailesiyle birlikte trafik kazası geçirmiş ve yoğun bakıma kaldırılmıştı. Bu 1 yılı aşkın sürede Neşe’cik hastaneden hiç çıkamadı ve geçtiğimiz günlerde de son yolculuğuna uğurlandı... Küçük melek gitttiği yerde mutlu olsun...

Bu meleğin anne ve babasının da aynı araçta olduğu trafik kazasında bu kadar ağır hasar almasının en önemli nedeni neydi biliyor musunuz? Arabada Neşe’ye ait bir oto koltuğu bulunduğu halde, kaza sırasında oto koltuğuna bağlanmamış olmasıydı!.. Ve Neşe, göz göre göre “bir an boş bulunmak” yüzünden sevenlerinin ellerinin arasından kayıverdi işte...

OTO KOLTUĞU KULLANIM ZORUNLULUĞU HAZİRAN’DA!..
Zaten, Türkiye’de çocukların yüzde 80’den fazlasının seyahat esnasında hayatı tehlikede! Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor.

1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan oto koltuğu kullanım zorunluluğu getiren yasa ile ülkemizde trafik kazalarına bağlı çocuk ölümlerinin ve yaralanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Çünkü ülkemizde araç içinde bulunan çocukların yüzde 80’inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor.

OTO KOLTUĞUNUN YASAL ZORUNLULUK OLMADIĞI ÜLKELERDE ÇOCUK ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 40’LARDA!
Yapılan araştırmalar, çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının mecburi olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oranın yaklaşık yüzde 46 olduğunu söylüyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuk oto koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümleri yüzde 71 oranında azalıyor. Tüm bu göstergeler, çocuk oto güvenlik koltuğunun kullanılmasının ne denli önemli olduğunu kanıtlıyor.

Fakat maalesef, çoğu zaman yolculuk enasında, babasının kucağında minicik bebekler görüyoruz… Adam hem otomobil kullanıyor, hem de güya çocuğu eğlendiriyor. Sonra anneler ön koltukta oturuyor, çocuklarını da kucaklarına alıyorlar. Çocuğun kafası camdan çıktı çıkacak…Ya da anne şoför koltuğunda ve yanında çocuk, hatta bebek görüyoruz... Ya da en iyi ihtimalle arabanın arka koltuğuna paket misali konmuş, çocuklar söz konusu...
Aman diyorum, aman sevgili aileler, siz siz olun bebek ve çocuklarınıza otomobil koltuğu satın alın ve kurallarına uygun olarak emniyet kemerleri bağlı bir şekilde seyahat etmeleri konusundaasla  taviz vermeyin... Madem araba alacak paramız var, çocuğa da otomobil koltuğu alabilmeliyiz! Ve madem oto koltuğu aldık, çocuğumuzu da oto koltuğuna kesin olarak bağlamalıyız... Bu nedenle, 10 Haziran’ da yürülüğe girecek olan bu yasa da, umarım herkes tarafından 10 Haziran beklenmeden uygulanır. Ve uygulamayan ebeveynlere de, “çocuğunun hayatını riske atmak” sebebiyle ağır müeyyideler uygulanır?!.
 
ÇOCUĞUNU HAYATA BAĞLA!

Türkiye’de emniyet kemeri, bebek ve çocuk güvenlik koltuklarını kullanma oranı çok düşük olmasına rağmen, çocuk güvenlik koltukları doğru şekilde monte edildiğinde çocuklar, yüzde 75 oranında trafik kazalarından hiç zarar görmüyor.

Bir oto koltuğu almak, bebeğinizin güvenliği konusunda yapabileceğiniz ilk adımdır, ikinci adım oto koltuğunu arabanıza doğru bir şekilde yerleştirmeniz ve üçüncü adım ise sıkılan bebeğinizin kemerini asla açmamak olmalıdır!

EMNİYET KEMERSİZ YOLCU KALMASIN!
Kimi sürücüler emniyet kemerini hiç takmaz, kimileri de bazen kendilerinin ya da çocuklarının emniyet kemerlerini takmayı unutur. Bazen ise yol “zaten fazla uzun değil” gibi gelir. Bazen çocuk söz dinlemez ve çocuğu emniyet kemerini bağlayacak kadar koltukta tutmak imkansız olabilir. Ya da sebep bazen “zaten şehir içindeyiz, fazla hızlı gitmeyeceğiz”dir. Ancak, saatte 40 kilometre hızla giderken, sert bir yüzeye önden çarpıldığında, otomobildeki 30 kg. ağırlığındaki bir çocuk, yaklaşık 1 ton ağırlıkla öne doğru baskı yapar ve son derece üzücü sonuçlarla karşılaşılabilir. İşte bu nedenle, her zaman ve herkes tarafından emniyet kemeri takılmalıdır.

ÇOCUK, ARAÇTAN FIRLAYABİLİR!
Araştırmalara göre, doğru şekilde otomobile yerleştirilen bir çocuk koltuğu, ölümcül yaralanmaları yüzde 75, önemli yaralanmaları yüzde 67 oranında azaltıyor. Fakat bebek ve çocuk koltukları yaklaşık yüzde 70 oranında arabalara hatalı yerleştiriliyor. Ayrıca, çocukların büyümesi sonucunda koltuğun küçük kalması nedeniyle de, herhangi bir kaza anında yaralanma riski artabiliyor.

Bu nedenlerle önerilen ise, bebek ve çocuk koltuklarını arka koltukta herhangi bir yere sabitlemek ve asla hava yastığı olan ön yolcu koltuğuna koymamak... Aksi halde, bir kaza anında hava yastığı açılarak, bebeğin ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir.
Ayrıca, çocuğun ön koltuğa oturtulması, arka koltukta kapıya çok yakın bulunması, çocuk güvenlik koltuğunun kullanılmaması ve çocuğu kucakta taşıma gibi hatalı davranışlar sonucu, kaza anında çocuklar araçtan fırlayabiliyor. Çocuk güvenlik koltuklarının yanlış monte edilmesi ise, koruyuculuğu en aza indiriyor. Üstelik, otomobilin ön kısmına ya da arka koltukta kapıya yakın kısımlara monte edilen çocuk güvenlik koltukları, hava yastıklarının açılması halinde boğulmalara ve yaralanmalara neden oluyor.

 

HANGİ YAŞA HANGİ KOLTUK?..
1 yaşına kadar (13 kiloya kadar) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa, bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmeli.
4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmeli.
4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası), boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacak ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmayanlar için ise, yükseltici koltuklar kullanılmalı.
Emniyet kemeri, ancak 12 yaşından sonra takılmalıdır.


BU NOKTALARA DA DİKKAT EDİN!
- Koltuğun çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen gösterin.
- Oto koltuğunu arabaya doğru biçimde yerleştirmek için kullanım kılavuzundaki talimatları iyice okuyun.
- Alacağınız oto koltuğunun arabanızın koltuğuyla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
- Oto koltuğunuzun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edin.
- Her araba yolculuğundan önce oto koltuğunun iyi bir şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olun.
- 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu değiştirin. 10 yıl ve daha fazla eski olanlarını kullanmayın.
- Araba hareket halindeyken bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
- En az 1 yaşına kadar ve 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtun.
- 5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeği hem omuzlarından, hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeğinizi çok sıkmamalıdır.
- Çocuk koltukta kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Çünkü hoşnut olmayan bir çocuk rahatsız olur ve sürücüyü de rahatsız eder.
- Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleri ile kullanılabilmelidir.
- Koltuk kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalıdır.


 

 

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.