Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MUTLU EVLİLİĞİN FORMÜLÜ NE?..

MUTLU EVLİLİĞİN FORMÜLÜ NE?..

Günümüzde çığ gibi artan boşanmalar önlenebilir mi? Mutlu bir evliliğin sırrı nedir? Kadın ve erkeğin ilişkilerden beklentileri farklı mı? Sorunları dile getirmenin de bir sanatı var mı? Yıkılan güven yeniden kazanılır mı? Neden ihanet edilir? İhanet sonrası kadın ve erkeğin içinden çıkamadığı derin kuyu nasıldır? Ve en önemlisi tüm bu sorunlarla nasıl mücadele edilir?..


İlişki danışmanlığı ve evlilik terapisinin tanınmış isimlerinden John ve Julia Gottman, Psikoloji İstanbul’un davetlisi olarak Türkiye’deydiler. Kendileri de evli olan çift, 35 yılda 3 bin çift üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucu mutlu evliliğin sırlarını ve boşanmanın çeşitli tekniklerle önlenebilir olduğunu iddia ettiler. Goottman’lar ayrıca ihanet üzerine şaşırtan açıklamalar yaptılar.

Gottman’lar yeni evli bir çifti sadece 2 saat izledikten sonra ilişkinin akıbetini yüzde 96’lık doğruluk payıyla saptayabiliyorlar. Dr. John M. Gottman diyor ki: “İlişkileri yoluna koymak aslında şaşırtıcı bir şekilde kolaydır. Mutlu ilişkileri sürdürmeyi başaran çiftler, günlük hayatlarında, birbirleri hakkındaki olumsuz duygu ve düşüncelerin olumlu olanları etkilemesine izin vermeyen çiftlerdir. Bu çiftler, birbirlerinin umutlarını ve isteklerini destekleyen birlikteliklerini ortak bir amaç üzerine beraberce inşa eden çiftlerdir.”

İLK ADIM TARTIŞMAYI ÖĞRENMEK
Her ilişkinin kör noktaları ve sorunları olabilir, ancak öncelikle o ilişkiyi yaşarken problem çözme şekliniz çok önemli. Örneğin; kavgalarda parmağınızı, kolunuzu sallayıp, karşınızdakini suçlayarak, bağırarak bir şeyleri ifade etmek sadece karşı tarafı daha da öfkelendirir ya da sizden daha da uzaklaştırır. Asıl önemli olan herhangi bir sorun karşısında karşı tarafın tutumunun size ne hissettirdiğini anlatmaktır. Yani suçlayıcılıktan çıkıp, kendinize yönelip bunları eşinizle paylaşmak her zaman en doğru yoldur.

Dr. John M. Gottman’a göre: “Neden beni sürekli ihmal ediyorsun?” sorusu yerine “ Sana ihtiyacım var ya da seninle daha fazla vakit geçirmek istiyorum” daha sağlıklı bir yaklaşım.

 

İLİŞKİNİZİ YOLUNA KOYMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?
- Partnerinizle aranızdaki dostluğu güçlendirin.
- Sevgi haritaları oluşturun, partnerinizin hayatı hakkında bilgi sahibi olun.
- Şefkat ve beğeniyi paylaşın ve bunları birbirinize gösterin.
- Birbirinize yönelin: Birbirinizden uzaklaşmak yerine. Stresle bir takım olarak başa çıkın.
- Partnerinizle dostluğunuzu güçlendirmeniz, evliliğinizle ilgili olumlu bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olur.
- İlişkinizdeki sorunlarla başa çıkmayı ve çatışmaları nasıl yöneteceğinizi öğrenin.
- Partnerinizden gelen etkiyi kabul edin, ödün vermeye açık olun.
- Problemlerinizi tartışın; var olan problem hakkında konuşurken birbirinizin fikirlerini dinleyin.
- Kendinizi sakinleştirme yöntemleri deneyin, kendinizi sakin tutabilmeye çalışın.
- Birbirinizin hayallerini gerçekleştirmek için yollar bulun.
- Paylaşılan anlamlar yaratın, paylaşılan bir amaç inşa edin. Misyonunuz ve mirasınız ne?


İYİ İLİŞKİ HAYATI DA İYİLEŞTİRİYOR
Yapılan çalışmada elde edilen en önemli bulgulardan biri de, birlikteliklerinde ya da evliliklerinde mutlu olan erkeklerin bekarken kazandıklarından daha çok para kazanmaları ya da buna gayret etmeleri... Yani ilişkisi iyi giden erkek hayatı iyileştirme çabasına giriyor. Ayrıca mutlu çiftlerin ömrü de uzuyor ve daha sağlıklı oluyorlar.

“İHANET” EN BÜYÜK NEDEN!
20 yılda bitirilen araştırmada 3 ve 6 yıl arayla aynı çiftler 24 saatliğine gözlenebilecekleri bir eve alındılar. Burada çiftlerin anlaşmazlık ve mutluluk durumları incelendi. Buna göre boşanmalarda ihanet, güven kaybı ve romansın kaybolması en büyük nedenler... Ancak atlanmaması gereken en önemli noktalardan biri de; eşlerin ihaneti bir anda gerçekleştirmedikleri ve birçok nedenin ihanete yol açtığı gerçeği.

İhanet de tıpkı güven duygusu gibi küçük şeylerden kaynaklanabiliyor ve alt planında; “Ben daha iyisine layığım” ya da “Benden hoşlanıyor” fikri yatıyor. Bu süreç yani ihanet etmek ve ihanete uğramak da kadın ve erkekte de benzer duygulara neden oluyor. İhanet eden insanın kötü eş olduğuna dair yaygın kanının aksine ihanet bir çok faktörden kaynaklanabiliyor.

İÇTEN BİR ÖZÜR İLİŞKİNİN İLACI
Aldatma sonrası ilişkisini kurtarmak isteyen çiftleri zor bir süreç bekliyor. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken sürekli konuşmak, sorular sormak ve dürüst cevaplar almak oluyor. İhanet edenin bundan pişman olduğunu tekrar tekrar dile getirmesi, hangi duygulara kapılarak bunu yaptığını dürüstçe karşı tarafa aktarması çok önemli.

İhanete uğrayan eş bu süreçte yetersizlik duygusuna kapılabiliyor ya da karşı tarafa büyük bir öfke besleyebiliyor. Ve ihanete uğrayan kişiler genellikle eşlerinin kendilerine ihanet ederkenki görüntülerini akıllarına getirebiliyorlar. Tüm bunlar kurtulunması gereken özellikler. Eğer ilişkinizi kurtarmak istiyorsanız ve eşinizin pişmanlığının samimi olduğunu da düşünüyorsanız öncelikle bu olayı neden yaşadığınızı anlamaya çalışmalı yani ilişkinin tarihine bir gözatmalısınız ve en önemlisi eşinize sizin güveninizi yeniden kazanması konusunda fırsat tanımalısınız. Ancak kadının güvenini kazanmak, erkeğin güvenini kazanmaktan çok daha zor ve uzun bir süre alıyor.

ERKEKLER SEKS İÇİN ALDATMIYOR!
Bugüne kadar erkeğin ihanetinin altında hep iyi bir seks partneri arayışı olduğu varsayılıyordu. Ancak ortaya çıkan bir diğer çarpıcı sonuç; erkeğin aldatma nedeninin “kendininden hoşlanan ve iyi anlaşabildiği bir kişi bulduğu” düşüncesi.

 

ÇOCUKTAN SONRA İHANET YAYGIN
İhanet bir anda olan bir eylem değil. Çok uzun süreçlere yayılıyor. İlişkide yaşanan kopukluklar, uzaklaşmalar, suçlamalar ve daha pek çok faktör biraraya gelince eşlerden biri ya da ikisinin de içinde “Ben daha iyisine layığım” duygusu uyanabiliyor. Bazı dönemler ilişkide ihanetin yaşanması için uygun ortamlar yaratabiliyor. Bunların başında da çocuk faktörü geliyor. İhanetlerin pek çoğu çocuktan sonra yaşanıyor. Bunun nedenine bakıldığında da kadının doğumdan sonra tamamen çocuğuna yönelmesi ve eşi ile olan ilişkisine eskisi gibi devam etmemesi erkeğe evden dışlandığı duygusunu hissettiriyor.
Dışlanan ve ilgi göremeyen erkek bu ilgiyi dışarda bulduğunda sonuç kaçınılmaz oluyor.


Çocuktan sonra azalan cinsel yaşam da ihanet oranını arttıran bir faktör. Yapılan bir araştırmaya göre, erkek ilk çocuktan 3 yıl sonra haftada 3-4 kez seks yapmak isterken kadınlar bunu ancak 2 haftada 1 kez istiyorlar. Yani cinsellik de iyi bir ilişki için vazgeçilmez unsurlardan.


CİNSELLİK & İLİŞKİ BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.