Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİDOĞAN YAZI DİZİSİ

BEBEK EVE GELDİKTEN SONRA...

BEBEK EVE GELDİKTEN SONRA...

Bebeğinizi kucağınıza alıp evinize girdiniz. Artık sıkışınca soru soracağınız bebek hemşireniz ya da doktorunuz yanınızda değil. Ama üzülmeyin, çünkü bu bilgilerle evinizde yaşadığınız sorunların üstesinden gelebileceksiniz.


BEBEĞİM NEDEN AĞLIYOR?
Ağlamak, bebeğin en önemli iletişim yoludur. Bebek sadece gazı olduğunda değil, acıktığında, uykusu geldiğinde, çıplak olduğunda, fiziksel temas istediğinde ve daha birçok nedenle ağlar. Nedenlerine göre de ağlama tipi değişir. Anne, zaman içinde bebeğini gözlemleyerek onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışır.

GAZ SANCISI
Anne babayı en çok zorlayan konulardan biri bebeğin gaz sancılarıdır. Ancak her emmeden önce ve sonra bebeğin gazı alınırsa, çoğu zaman bebek de anne baba da rahat eder.
Acıktığı için ağlayan bebek, beslendiğinde susar. Bebeğin isteğine göre beslenmenin düzenlenmesi çok önemlidir. Bebek uyurken irkildiğinde uyanıp ağlayabilir. Bu durumda kollarının ince bir battaniye ile sıkı olmayan bir şekilde sarılması bebeği sakinleştirir. Bazı bebekler kucağa alındığında sakinleşir, bırakıldığında tekrar ağlamaya başlar. 9 ay annenin karın duvarına dayalı olarak yaşayan bebeğin doğumdan sonra da fiziksel temas arayışı doğaldır. Kucağa alışır endişesi yersizdir. Bebek kucakta mutlu ve huzurlu olur, kendini güvende hisseder.

Bebekte gaz sancısı ile tanımlanan ağlama nöbetleri, genellikle 3-4. haftanın sonuna doğru başlar ve 6. haftada tavan yapar. Bebek 3 aylık olduğunda da kendiliğinden düzelir. Nadiren 6. aya kadar devam edebilir. Ağlama hep günün aynı saatlerinde, genellikle de akşamları ve gece olur. 2-3 saat aralıksız de vam edebilir. Ağlama sırasında karın şiş ve gergindir. Ayaklarını karnına çekerek ağlar. Ağlama nöbetleri dışında genel durumu iyidir. Tartı alımı, gelişimi ve fizik muayenesi normaldir. Bebeğin sinir sisteminin henüz olgunlaşmaması nedeniyle kendini sakinleştirememesi, sindirim enzimlerinin henüz tam fonksiyon kazanmamış olması, annenin diyetindeki gıdalar, inek sütü alerjisi gibi pek çok neden ileri sürülmekle birlikte gaz sancısının nedeni halen aydınlatılamamıştır. Tedavisinde de pek çok ilaç ve davranış metodu denenmiş olmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir yöntem kesin çözüm olamamıştır.

Öncelikle bebeğin sağlıklı olduğundan ve aç olmadığından emin olunmalıdır. 3 ve 4. aylarda kendiliğinden düzeleceği, aileye anlatılmadır. Bu süreçte birtakım yöntemler denenebilir. Anne bebeğini emziriyorsa, süt ve süt ürünleri annenin diyetinden çıkarıldığında bebeğin ağlama nöbetleri düzeliyorsa, bebeğin gaz sancısı inek sütü alerjisine bağlı olabilir. Bu durumda anne, emzirdiği sürece süt ve süt ürünlerini diyetinden çıkarması önerilir. Eğer bebek formül mama ile besleniyorsa, formül mamalar inek sütünden üretilirler. Bu nedenle süt proteni tamamen parçalanmış hidrolizat mamalar kullanılabilir. Bazen annenin diyetinden kafein, soğan, lahana gibi besinlerin diyetten çıkarılması işe yarayabilir. Karna masaj yapmak ve sıcak havlu koymak işe yarayabilir. Ancak, asla sıcak su torbaları denenmemelidir, aksi halde çok ağır yanıklar olabilir.

Bazen çamaşır makinesi ve saç kurutma makinesinin bebeğin yakınında çalışması onu rahatlatabilir. Bu beyaz gürültülerin bebeğin anne karnında iken sürekli dinlediği aort atardamarının sesine benzediği ve bebeği sakinleştirdiği gözlemlenmiştir. Yine bebeğin hafifçe sallanması, kucaktayken nazik ritmik hareketler uygulanması ve ona ninni söylenmesi de işe yarayabilir. Bebekler asla sarsılmamalıdır. Çünkü sarsılan bebekte beyin travması gelişebilir.

Meme başı şaşkınlığına yol açmamak için yeni doğan bebeklere ilk 4 haftalık süreçte yalancı emzik önerilmemekle birlikte, ağlama nöbetlerinde işe yarayabilir. Bebek yalnızca emzik ile sakinleşiyorsa kullanılabilir.

ENFEKSİYON
Bebek eve geldikten sonraki günlerde hareketsiz olması ya da aşırı huzursuz olup sürekli ağlaması, ateşinin yükselmesi ya da normalin altında olması (35.5 santigrat derece), karın şişliği, kusma, zayıf emme, aşırı sararma gibi bulgular ciddi enfeksiyon belirtileri olabilir, mutlaka doktora bildirilmelidir. Bebek iyi beslenemediğinde de ateşi yükselebilir. Bu durumda bebek çok ağlar, ağzı ve dili kurudur.

REFLÜ
Bebekler doğumdan sonraki ilk aylar içinde, beslenmeden hemen sonra bir miktar kusarlar. Bu durum yemek borusunun alt ucundaki kasların gevşekliğinden kaynaklanır ve reflü olarak adlandırılır. Bebek büyüdükçe bu kaslar güçlenerek tam işlev kazanır ve beslenmeden sonra mide içeriğinin geri kaçışını engeller.

Eğer bebeğiniz doğumdan sonraki ilk aylarda beslenmeden hemen sonra zorlanmadan kusuyorsa, bu kusmalara rağmen genel durumu ve tartı alımı iyi ise kendiliğinden düzelecek reflüsü var demektir. Basit önlemlerle bu süreci kolayca atlatabilirsiniz.

Bebeğinizi formül mama ile besliyorsanız, aşırı beslemeden kaçınmalısınız. Gereğinden fazla verilen mamanın mideden geri kaçışı daha kolay olacaktır. Anne sütü ile beslenen bebekler ise her öğünde ihtiyacı kadar emerler. Mama miktarı ise azaltılarak öğün sayısı arttırılır.
Biberonla beslenen bebeklerde mama, pirinç unu ile koyulaştırılabilir veya yoğunluğu arttırılmış anti reflü mamalar kullanılabilir. Her beslenmeden sonra bebeğinizi 30 dakika dik pozisyonda tutmak kusma riskini azaltır.

Eğer bebeğiniz her beslenmeden sonra kusuyorsa, iyi kilo almıyorsa, huzursuzsa ve solunum yolu problemi varsa (hırıltı, düzelmeyen öksürük gibi) çok beklemeden doktora danışılması gerekir. İlaç tedavisi ya da cerrahi girişim gerektiren reflü hastalığı olabilir veya kusmaların reflü dışında başka bir nedeni olabilir (mide çıkışı darlığı, idrar yolu enfeksiyonu gibi).

BEBEK NE ZAMAN DIŞARI ÇIKARILABİLİR?
Yenidoğan bebeğin dışarı çıkarılmasında bir sakınca yoktur. Ancak kapalı ve kalabalık mekanlardan ziyade, açık hava tercih edilmeli ve dışarıda kalma süresi başlangıçta kısa tutularak yavaş yavaş arttırılmalıdır. İlk 6 ay bebeklerde güneş koruyucu kremlerin kullanılması önerilmediğinden, bebek güneşten korunmalıdır. Bebekler açık havada gölgede de güneşten faydalanabilir.


 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.