Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİDOĞAN YAZI DİZİSİ

YENİDOĞANIN UYKU DÜZENİ...

YENİDOĞANIN UYKU DÜZENİ...

6 aylık olana kadar bebeklerin uyku düzeni yoktur. Her ne kadar yeni doğan bebeklerin 16-18 saat uyuduğu söylense de pratikte pek öyle olmadığı görülür.


Yeni doğum yapmış annenin dinlenebilmesi ve kendini toplayabilmesi için bebekle kalkıp bebekle uyuması gerekir. Aksi halde, anne bebek uyurken ayakta kalıp iş yaparak ya da başka faliyetler yaparak kendini yorar ve bebek uyandığında güçsüz kalır. İlk aylar emzirme, alt değiştirme, 1-2 saat uyku ve tekrar emzirme şeklinde bir döngü olarak devam edecektir, ilk ayda gece emzirmelerinin de sık olduğunu hesaba katarsak, zorlu bir süreç anneyi bekler ve bu süreçte annenin dinlenmeye ve aile bireylerinin desteğine ihtiyacı vardır.

Özellikle 2. aydan itibaren bebeklerde uyku düzenini oturtmak için birtakım yöntemler denemek gerekir. Bebek yatağı annenin odasında olmalı, fakat bebek yalnızca kendi yatağında yatırılmalıdır. Bugün için kabul edilen, bebeğin yan yatması ve yastıklarla desteklenmesidir. Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski sırtüstü ve yüzükoyun yatma pozisyonunda daha sık görüldüğü için artık önerilmez. Fakat kafa şeklinin düzgün olması için gündüz, bebek anne veya bebeğe bakan kişinin gözlemindeyken, yüzükoyun ve sırtüstü yatırılabilir. Yatak yumuşak olmamalı, bebeğin başı örtülmemeli ve yatağında oyuncak bulundurulmamalıdır.

Yatırılmadan önce bebeğin karnı tok, altı temiz olmalı, bebek uykusu geldiğinde fakat uyumadan önce yatağına yatırılmalı, böylece kendi yatağında uykuya dalmaya alışmalıdır. Yatağında ağladığında birkaç dakika beklenmeli, ağlamaya devam ediyorsa ilgilenilmelidir.

Gece-gündüz farkını oluşturmak için, gündüz aktif ortamda bebeğin uyuması sağlanmalıdır. Işık, perde açık olabilir, müzik dinlenebilir, telefonla ya da yüksek sesle konuşmaktan çekinmemek gerekir. Bebekle sık sık konuşmak, oynamak gündüz daha uyanık kalmasını sağlar. Böylece gece uykuları uzayabilir. Gece ise loş ve sessiz bir ortam yaratmak, uyandıkça emzirmek, emme sürelerini 20 dakikadan fazla uzatmamak gerekir.



BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.