Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİDOĞAN YAZI DİZİSİ

YENİDOĞANA YAPILMASI GEREKEN TESTLER

YENİDOĞANA YAPILMASI GEREKEN TESTLER

Bebek doğar doğmaz başlayan bir kontrolün içinde yer almalıdır. Hastaneden taburcu olduktan sonra ne zaman tekrar doktora gidilmeli? Hangi testler yaptırılmalı? Bu ve benzeri sorular siz anne babaları yormasın. İşte yanıtları...


Hastaneden taburcu edilen bebek, en geç 1. haftanın sonunda doktor kontrolüne götürülmelidir. Erken taburcu demek, 48 saati dolmadan bebeğin hastaneden taburcu edilmesidir. Bu sürede, özellikle sezaryen doğumlardan sonra, annenin sütü henüz artmamış olabilir, anne emzirmede henüz başarılı olamayabilir ve bebek aç kalabilir. Bu durum bebeğin normalden fazla kilo kaybetmesine, ateşinin çıkmasına, kanda sodyum oranının artmasına ve aşırı sarılığa yol açabilir. Bu nedenlerle erken taburcu edilen bebekler 3. ve 5. günler arasında doktor kontrolüne götürülmelidir.

Bir sonraki kontrol 15. günde yapılır. Bebeğin ilk 1 hafta içinde kaybettiği kiloyu 2. hafta içinde alması beklenir. Yani bebek 15 günlük olduğunda en az doğum tartısına ulaşmalıdır.
Bebekler hastaneden taburcu edilmeden önce hipotiroidi ve fenilketonüri hastalıkları için tarama testi alınır. Bu testler topuktan bir filtre kağıdına emdirilerek alınan birkaç damla kan örneğinden yapılır ve ülkemizde bu hastalıkların her yeni doğan bebekte yapılması zorunludur. Çünkü yenidoğan döneminde bu hastalıkları taşıyan bebekler tamamen normaldir. Hastalık belirtileri, bebek en az 1 aylık olduktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Oysa, tedavide geç kalındığında ağır zeka geriliğine neden olabilen bu hastalıklara erken tanı konulup tedaviye başlandığında bebekler tamamen normal gelişir. Bu testlerin bebek en az 3 günlük olduktan sonra ve normal beslenir durumda yapılmaları gerekir. Eğer daha erken alınmışsa 7. ya da 15. gün kontrollerinde tekrar edilmeleri gerekir.

Yine yeni doğan bebeklere yapılan işitme ve görme taramaları, taburcu olmadan önce yapılamamışsa 7. ya da 15. gün kontrollerinde yapılabilirler.

Bazı ülkelerde ve ülkemizdeki bazı hastanelerde bu zorunlu testler için alınan kan örneklerinde daha nadir görülen bir grup metabolik hastalıkların da taraması yapılır. Bebek doğduğunda kalça ekleminin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle her doktor kontrolünde bebeğin kalça eklemi kontrol edilir ve yaklaşık 1 ay civarında kalça ultrasonu ile de kalça çıkığı ya da eklemin gelişimsel displazisi araştırılır. Çünkü erken teşhis konulduğunda bu problem bandaj ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Geç kalındığında ise bebek bu şansını kaybeder, kalça eklemini alçıya almak ya da cerrahi müdehale gerekebilir.

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.