Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

İLK 2 YIL ANNE SÜTÜNE DEVAM

İLK 2 YIL ANNE SÜTÜNE DEVAM

Dünya sağlık örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, 6. aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini öneriyor.


1-2 yaş arası emzirmenin çocuk sağlığı açısından önemli yararları bulunuyor. Bu sırada çocuğun diğer besinleri de dengeli bir biçimde alması önemli. Çocukların genellikle 3-4 yaş arasında kendiliğinden memeden ayrıldıkları gözleniyor.

Hayatın ilk 6 ayı süresince bir bebeğin beyin ağırlığı, 330 gramdan 660 grama çıkar. 2 yaşına geldiğinde, beyin ağırlığı 1000 gram olur ki, bu da erişkin beyin ağırlığının yüzde 75’ine eşittir. 2 yaşından sonra beyin çok yavaş bir şekilde 10-12 yaşına kadar büyür ve 1300 grama ulaşarak erişkin bir beyin ağırlığını elde eder. O halde ilk 2 yıl, insan hayatında en önemli dönemlerden birisidir ve beyin bu dönemde gelişimini büyük oranda tamamlamaktadır.

Bu en hasas gelişme döneminde bebeğin, proteinleri ve bunları teşekkül ettiren aminoasitleri yeterli ve dengeli şekilde almalıdır. Ve bu proteinler en iyi, en dengeli, en kaliteli ve yeterli tarzda sadece anne sütünden alınmaktadır. Bu sebeple ilk 6 ay ve ilk 2 yıl içinde anne sütünün alınması çok önemlidir.

ANNE SÜTÜ KONUSUNDA BİLİNÇ ARTIYOR
Dünyada daha fazla sayıda anne bebeğini sütü ile besliyor. UNICEF’in gelişmekte olan 35 ülkeden derlediği veriler ışığında hazırlanan 1999 yılı raporunda, daha çok sayıda kadının bebeğini ilk 4 ayda kendi sütü ile beslediği görüldü. 35 ülkenin 21’inde emzirme oranında artış görüldü. Bu ülkeler arasında en büyük artış İran’da gerçekleşti. İran’da yalnızca anne sütü ile beslenenlerin oranı yüzde 66 oldu. İran’ı, Brezilya ve Zambiya izliyor. Buna karşılık anne sütü ile beslenme oranı, Kolombiya, Ürdün, Kenya, Kırgızistan, Fas ve Tunus’ta azaldı.

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na (2008) göre ülkemizde ilk 1 ayda anne sütüyle beslenme oranı yüzde 98,5 olarak bulundu. Bu değer İngiltere, Almanya ve ABD gibi dünyadaki birçok ülkeden daha yüksektir. Ancak 4-5. ayda sadece anne sütüyle beslenme oranı yüzde 22’lere kadar gerilemektedir.

ANNE SÜTÜ İLE HER YIL 1,5 MİLYON BEBEĞİN YAŞAMI KURTULUYOR
Anne sütü ile emzirmenin yaygınlaşması, hem anneye hem de bebeğe sağladığı yararlar nedeniyle önemli bir gelişme olarak görülürken, bu sayede her yıl 1,5 milyon çocuk ölümden kurtuluyor.

Emzirmenin yaygınlaştırılması konusundaki çalışmalardan biri de UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve üye ülkelerin işbirliği ile yürütülen “Bebek Dostu Hastane”  projesi... Bu projenin başladığı 1994 yılında bebek dostu hastane sayısı 900 iken, 1999 yılında bu rakam 15 bine ulaştı. Türkiye’de, 55 kentte 101 “Bebek Dostu Hastane” bulunuyor.


BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.