Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

NORMAL DOĞUM HER KADININ HAKKI

Doğumda Lamaze felsefesi
SAĞLIKLI DOĞUMA GÖTÜREN 6 UYGULAMA

SAĞLIKLI DOĞUMA GÖTÜREN 6 UYGULAMA

Şimdiye kadar pek çok kaynaktan doğumla ilgili bilgi okudunuz. Amacınız kendinizi doğuma hazırlamak ve sağlıklı bir doğum yapmak. Peki öğrendikleriniz sizi ne kadar tatmin etti? Kendinizi doğumda nasıl hayal ediyorsunuz? Doğumdaki isteklerinizi ve doğal gitmesi gerekenlerle ilgili taleplerinizi doktorunuza bildirdiniz mi? Yoksa kendinizi doğum yapacağınız hastanenin ve doktorunuzun herkese uyguladığı rutin uygulamalara mı teslim etmek istiyorsunuz? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Lamaze ve HypnoBirthing Hamile Eğitim Uzmanı Dr. Hakan Çoker, Doğumda Lamaze Felsefesi’ni sizler için kaleme aldı. Tüm okuyucularımıza doğal bir doğum diliyoruz.


Doğumda nelerin bebeğiniz ve sizin için iyi olacağından emin olmalı, doğum anında zamanın akışını lehinize çevirmelisiniz. İşte doğal doğum felsefesi, yani “doğumda Lamaze felsefesi”, sizin bu farkındalığa sahip olmanızı sağlıyor. Yurt dışında sezaryenle doğumların azalabilmesinde, normal doğumların artmasında geçerlilik kazanan, Dünya Sağlık Örgütü’nün de onayladığı bu felsefe, tam 6 bölümden oluşuyor. Yani doğum için önemli olan 6 uygulamayı savunuyor. Anne ve baba adayları bu sayede, doğumun ne kadar doğal bir süreç olduğuyla ilgli bilgi sahibi oluyor ve doğumlarının gidişatını bu felsefi anlayışla yönlendirebiliyor.

SEZARYEN MASUM DEĞİLDİR!
Doğum ve doğum yöntemleri günümüzün en çok tartışılan konularından biri. Son günlerde artan sezaryen oranları doğum yöntemlerimizi yeniden sorgulamamızı sağladı. Dünya Sağlık Örgütü kabul edilebilir sezaryen oranının yüzde 15 olması gerektiğini savunuyor. Birçok Avrupa ülkesi ve Amerika’da bu oranlar yüzde 30 sınırına yaklaştı. Bu ülkeler şimdiden bu yüksek sezaryen oranlarını aşağı çekmek için çalışmalara başladı.

Ancak ülkemize baktığımızda sezaryen oranlarının devlet kurumlarında yüzde 50, özel kurumlarda yüzde 80 sınırlarına geldiğini görüyoruz. Bu inanılmaz ve kabul edilemez bir rakam. Bu bir şeyleri yanlış yaptığımızın bir göstergesi. Çünkü gerekli tıbbi nedenler oluşmadan yapılan sezaryenler masum değildir ve gerek anne gerekse bebek için birçok olumsuzluğu beraberinde getirir.

“BEDENİMİZ VE BEBEĞİMİZ SAĞLIKLI BİR DOĞUM İÇİN GEREKEN BİLGELİĞE SAHİP”
Bunun yanında normal doğumlara baktığımızda, doğuma artık yönetilmesi ve müdahale edilmesi gereken tıbbi bir olay gibi yaklaşıldığını görüyoruz. Doğumlarımız artık ilaçlar ve müdahalelerle anılır oldu. Oysa doğum bedenimizin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdiği tamamen doğal bir fonksiyondur. Doğum, bedenimizin salgıladığı hormonların yönetiminde yapılan fizyolojik bir olaydır. Bu yönetime bedenimizdeki birçok hormon aynı anda katılır. İzin verildiği takdirde bedenimiz ve bebeğimiz sağlıklı bir doğumu gerçekleştirmek için ihtiyacı olan bilgeliğe ve güce sahiptir.

Doğum normal, doğal ve sağlıklıdır. Doğuma yapılacak her türlü müdahale doğumun işleyişini bozar. Bu yüzden hamilelerimize doğumlarında rehberlik ederken buna çok dikkat etmek gerekir. Eğer hamilelerimize doğum için gerekli güven ortamı sağlanırsa birçok doğum kendiliğinden gerçekleşecektir. Bunun için tek yapmamız gereken bedene ve bebeğe güvenmektir.

HERKESE TIBBİ MÜDEHALE YAPILIYOR
Son yıllarda hastanelerimizin tıbbi imkanları inanılmaz güven vermektedir. Ters gidebilecek durumlarda, sağlık teknolojilerdeki gelişmeler sayesinde birçok anne ve bebeğinin hayatı kurtulmaktadır. Teknolojik tanı ve tedavi imkanlarının artması sağlıklı bir nesil büyütebilmemiz adına yüz güldürücü. Ancak teknolojiklerdeki bu ilerlemeler doğal ve müdahalesiz doğum oranlarını da azalttı. Normal doğumlarda tıbbi müdahale oranları son derece düşük olmalı. Gerekli olduğunda uygulanması gereken müdahaleler her hamileye uygulanmaya başlanmış, bu da ister istemez doğumların doğal işleyişini bozmuştur. Yapılması gereken; riskli hamilelere gerekli tıbbi müdahaleler uygulanırken, riskli olmayan hamilelere sağlıklı ve güvenli doğum ortamlarının sunularak, bu hamilelerin doğumda duygusal ve fiziksel olarak desteklenmeleridir.

 

DOĞUM KORKUSU
Bunun yanında toplumumuzda doğum korkusu gittikçe bütün kadınlarımızı esir alacak hale geldi. Artan sezaryen oranları nedeniyle sanki normal doğum riskli bir yöntem olarak sunuldu. Kadınlarımızın bu doğum korkusu sağlık çalışanları tarafından da kullanılıyor. Doğumdaki birçok olay abartılarak sunuluyor, riskler çok fazlaymış gibi gösteriliyor, bu durum da hamilelerimizde strese ve korkuya neden oluyor. Tüm bunların sonucunda sezaryen oranlarında artış kaçınılmaz.

Dünyada normal ve doğal doğumu savunan birçok uluslararası kurum var. Bu kurumlar bir yandan anne-baba adaylarına sağlıklı ve bilinçli doğumlar yolunda eğitimler verirken, diğer yandan da doğal doğumun önemini savunan kanıta dayalı çalışmalara destek verir. Bu çalışmaların ailelere ve profesyonellere ulaşmalarını sağlar. Yapılan bu çalışmalar sayesinde birçok ülkede doğum servislerinde sunulan hizmetler, anne ve bebeklerin yararına olacak şekilde yeniden düzenlendi. Hastane odaları ev tipi odalara dönüştürüldü, her odaya duş veya küvet imkanı konulmuş, odalarda doğum havuzları yaygınlaştırılmış, her hamileye birebir hizmet imkanı sunuldu. Baba adaylarının gerek doğumda gerekse sezaryenlerde annenin yanında olabilmesi sağlandı. Doğuma yapılan müdahaleler mümkün olduğunca azaltıldı. İsteyen ailelere doğum merkezleri veya evlerinde doğum imkanı sunuldu, bu uygulama devlet sigortaları tarafından da desteklendi.


ULUSLARARASI LAMAZE ORGANİZASYONU
Uluslararası Lamaze Organizasyonu normal ve doğal doğumu destekleyen misyonu ile tüm dünyada tanınıyor. En eski hamile eğitim örgütlerinden biri. Yaptığı çalışmalar ve verdiği eğitimlerle tüm dünyada normal doğumu destekleme görevini yerine getiriyor. Lamaze yönteminin esası, ünlü bilim adamı Pavlow’un şartlı refleksine dayanır: Bir kişinin beyni belli bir uyarıyı kabul edip analiz etmeye ve doğru olan cevabı vermeye göre eğitilebilir. Bu yöntemi ilk olarak Rus psikologlar “psikoprofilaksi” adı altında kullandılar. Bu, beyinin yani bilincin korunması demekti. Bu çalışmalarda bilinçli eğitilmiş hamilelerin her rahim kasılmasında korku ve kendini kasmak yerine, gevşeme ve bilinçli nefes almayla cevap verdiğinde doğumlarının son derece kısa sürdüğü ve kolay olduğu görülmüştür. Rus bilim adamları 1950 yılında Paris’te bir kongrede bu çalışmayı sunduktan sonra Dr. Lamaze bu tekniği öğrenmek amacıyla Rusya’da çalışmalar yapmıştır. Daha sonra bu yönteme değişik nefes tekniklerini de ekleyerek Fransa’da ağrısız doğum adı altında kendi tekniğini yaymıştır. Şu anda tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu teknikte bazı değişiklikler eklenmesine rağmen tekniğin adı değiştirilmemiştir. Tüm dünyada bu konuda eğitim veren ve eğitimci yetiştiren enstitüler mevcut.

Lamaze örgütünün yaptığı çalışmalardan biri de normal doğuma götüren kanıta dayalı uygulamalar hakkındaki yayınları. Lamaze örgütü yayınladığı bu uygulamaları belirli aralıklarla günceller.

Dünya Sağlık Örgütü 1999 yılında yaptığı bir çalışma sonrasında, “Normal Doğumda Bakım Uygulamaları” isimli bir rehber hazırladı. Bu kitapta detaylarını okuyacağınız uygulamaların 4 tanesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1999 Geneva toplantısı sonrası yayınlandı. Diğer 2 uygulama ise Lamaze tarafından eklendi.

 

DOĞUMA GÖTÜREN 6 UYGULAMA:
1. Doğum kendi başlamalıdır.
2. Annelere doğum boyunca hareket özgürlüğü verilmeli. *
3. Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel destek verilmeli.
4. Doğum eylemi boyunca rutin müdahalelerden kaçınılmalı.*
5. Doğumda doğal ve aktif ıkınma teknikleri tercih edilmeli.
6. Doğumdan sonra anne ve bebeği bir arada tutulmalı ve emzirme için limitsiz imkan tanınmalı
(* işaretli uygulamalar Lamaze tarafından eklenen uygulamalardır.)

Okuyacağınız bu yazı dizisinde bu uygulamaların neler olduğu, kanıta dayalı çalışmaların eşliğinde sunuldu. Bunun yanında ülkemizdeki gerçekler göz önüne alınarak pratikte karşılaşabileceğiniz durumlar da incelendi ve bu konularda çözüm önerileri getirildi. Bu öneriler doğum hikayeleri ile desteklendi.

Yani bu rehber doğuma hazırlık amacı ile yazıldı. Doğuma daha farklı bir açıdan bakmanızı sağlamak için, daha sağlıklı ve bilinçli bir doğum yolunda size rehber olması amacı ile yazıldı. Buradaki tüm uygulamalar normal doğum yolunda size yardımcı olacak kanıta dayalı uygulamalardır.

Doğumu sizin ve bebeğinizin yararına gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almak ve uygun ortamları araştırmak sizin sorumluluğunuz. Doğumunuzda tercih yapabilmeniz için doğumu ve doğumda karşılaşacaklarınızı öğrenmek ve bunlara hazırlanmak yine sizin sorumluluğunuz. Ailelere doğum eğitimi sayesinde sağlıkları ile ilgili kararlarda bilinçli tercih yapacak ve sorumluluğu alacak şekilde eğitim verilmeli. Bilimsel veriler ışığında sizlere doğru bilgileri ve tercih seçeneklerinizi sunmak ise biz profesyonellerin görevidir.

Her doğum farklıdır. Kişiye özeldir. Doğum tecrübesi anneyi ve ailesini derinden etkiler. Kadının doğumda kendine güveni ve başarısı, sorumluluğu alan profesyoneller ve doğum yapılan yere bağlı olarak artabilir veya azalabilir.


 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.