Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

VAJİNİSMUS YAZI DİZİSİ

Türkiye’de 10 kadından 1’inin ortak derdi:
“VAJİNİSMUS” KABUSU!..

“VAJİNİSMUS” KABUSU!..

Cinsel ilişki sırasında vajinal kaslarınızı birleşmeye engel olacak biçimde kasıyor musunuz? Ya da sadece cinsel organınızı değil, tüm bacaklarınızı hatta bedeninizi mi kasıyorsunuz? Evlendiğinizden beri geçen onca aya-yıla ve çok istemenize rağmen eşinizle birlikte olamadınız mı? Yalnız değilsiniz! Vajinismus, Türkiye’de birçok kadının ortak derdi. Cinsel hurafeler, tabular ve en önemlisi de doğru uzmanlardan yardım istememek ise, sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirerek bir ömre yayabiliyor. İşte, vaginismus denen bu dipsiz kuyudan çıkmak ve mutlu bir cinsel hayata kavuşmak için bilmeniz gerekenler.


Önceleri pek bilinmeyen, aslında hep varolan ama üzeri örtülen bir sorun olan “vajinismus”, günümüzde doğru teknik ve tedavi ile çözümlenebiliyor. Ama önce çiftin, durumunun farkında ve tedaviye istekli olması şart...

VAJİNİSMUS NEDİR?
Vajinismus, cinsel birleşme anında kadının vajina kaslarını, özellikle de Pubococcygeus (PC) kaslarını, istem dışı bir biçimde kasması sonucunda birleşmenin olmaması veya çok zor olması durumunu tarif eder. Tüm dünyada kadın doğumcular tarafından sıkça karşılaşılan bir problem olan vajinismusta, kasılmaların sadece vajinal girişte değil, aynı zamanda vucüdun diğer bölgelerindeki kaslarda (karın, bel, sırt, bacak gibi) da görülmesi sonucunda vücutta yaygın olarak kas ağrıları görülür.

PC kasında istemsiz kasılma şeklinde kendini gösteren bu vajinal refleks, sadece cinsel ilişki esnasında değil, kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon kullanımı durumunda ya da parmağın vajene sokulması gibi vajene herhangi bir girişim içeren her türlü durumda da tetiklenebilir.

 

BUNLARDAN HERHANGİBİRİ SİZİN DURUMUNUZU TANIMLIYOR MU?
- “Cinsel birleşme sağlanıyor ama hareket etmek canımı acıtıyor ve duruyoruz.”
- “İstediğim ve uğraştığım halde hiçkimseyle tam olarak birleşme gerçekleşmedi.”
- “Acısız cinsel birleşme gerçekleştirmedim.”
- “İlişkiye girmeye teşebbüs ettikten sonra yanıcı tarzda bir acı hissediyorum.”
- “Partnerim içime girmeyi denediğinde duvara çarpmış gibi oluyor.”
- “Cinsel ilişkiyi tamamlayamıyorum.”
- “Kolay olmamasına rağmen tam olarak birleşme sağlanması için zorluyoruz.”
- “Tamponu vajina içine yerleştirmekte zorlanıyorum.”
- “Cinsel organımı görmek istemiyorum ve dokunamıyorum.”
- “Şimdiye kadar hiçbir jinekolojik muayeneyi tamamlayamadım.”


CİNSEL BİRLEŞME NEDEN GERÇEKLEŞMİYOR?
Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye yönelik ortak ve pozitif bir deneyime sahip değildir. Bu kadınlardaki olumsuz cinsel mesajlar çok çeşitlidir ve bu mesajlar vajen kaslarının istemsiz refleks geliştirip kasılması için tetikleyicidir. Böylece, cinsel ilişki imkansız hale gelir ve her türlü vajen girişimi ağrılıdır. Bu ağrı, vajen kasının hafızasına yerleşerek her türlü girişimde kasılmasına neden olur ve olayı ağrılı ya da imkansız hale getirir.

Bunlar dışında, her türlü ağrılı girişim de bu “ağrı hafızası”nın güçlenmesine neden olur. Bu durum oluştuğunda da, kadın eşiyle her ne kadar cinsel ilişki yaşamak istese de, her denenen ilişkide erkek “kendini duvara çarpmış”, kadın da “kendi bedeni üstünde kontrolü tamamen kaybetmiş” gibi hisseder.

Başarılı bir vajinismus tedavisinde; bu kasların yeniden çalıştırılması ve kasılmaların ortadan kaldırılması hedeflenir. Tedavideki temel unsura bir yerde “kas belleğinin yeniden oluşturulması” da denilebilir.

VAJİNUSMUSUN NEDENLERİ
En önemli sebep psikolojiktir. Çoğunlukla geçmişte yaşanmış kötü cinsel tecrübe ya da bilinç altına kazınmış gereksiz korkular vajinismusa neden olur. Psikolojik nedenlere şunları örnek verebiliriz; çocukluktan kalma korkular, suçluluk, “ayıp-günah” gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi, aşırı katı bir toplum düzeni, katı ahlak kuralları ve tabular, cinsellik ve ilk cinsel deneyim konusunda yerleşmiş yanlış bilgi ve önyargılar, bilinçaltında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması...

Cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olduğu bilgisi ile yetişen bir genç kız; bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yalan-yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.

Çocuklukta ya da ergenlikte yaşanan taciz veya tecavüz, aileiçi şiddet, katı ebeveyn tutumları gibi kötü tecrübe ve anılar da vajinismusa yol açabilir.

VAJİNİSMUS NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Bu sorun; ilk cinsel ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma sırasında ortaya çıkabilir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve cinsel birleşmenin gerçekleşememesine neden olurlar. Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner. Bu kasılmalar, aslında vücudun kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Vajinismus olan birçok kadın, illişkiye girememekten dolayı yoğun utanç  ve suçluluk duygusu hisseder ve bu durumu başkalarıyla paylaşmak istemez.


“KIZLIK ZARI TABUSU” EN BÜYÜK NEDEN!
Küçük yaşlardan itibaren öğretilen, “kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu” bilgisi ve bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlar vajinismus riskine en fazla sahip olanlardır.

VAJİNİSMUS SONRADAN DA GELİŞEBİLİR Mİ?
Önceden hiç vajinismus problemi olmayanlarda da yaşanmış kötü tecrübeler (doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene, olumsuz cinsel deneyim gibi) de vajinismusun oluşmasında etkilidir. Ayrıca çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri, ilk ilişki ile ilgili yanlış inanış ve önyargılar da beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir. Önceden tedavi olmuş olan kişilerde problemin tekrarlaması da gözlemlenen bir durumdur.

Bazı kadınlarda yukarıda sayılan nedenlerin hiçbirisi olmayabilir. Vajinismus sorununu çözmek için altında yatan neden veya nedenleri bulmak şart değildir. “Kas hafızasını yeniden oluşturmak” tedavi için yeterlidir.

GENİTAL ORGANLARDAKİ ANATOMİK FARKLAR VAGİNİSMUSA SEBEP OLUR MU?
Genital organlardaki anatomik farklılıklar (vajinanın normalden küçük ya da dar olması gibi)
vajinismusun temel sebeplerinden biri değildir. Ancak kişilerin yanlış önyargıları ve geçersiz tabular vajinismusu tetikleyebilir. Vajinasının küçük ya da dar olduğunu söyleyerek cinsel ilişkiye giremediğini söyleyen kişi yanılmaktadır. Vajina oldukça esnek bir yapıdır ve doğumda bir çocuğun 10 cm’lik başını çıkaracak kadar genişleyebilir. Ancak vajinismusu olan bir kadının bu tür nedenleri sıralaması da oldukça doğal ve rastlanan bir durumdur.

HER AĞRILI İLİŞKİ VAJİNİSMUS MUDUR?
Vajinismus gibi ağrılı ilişkiye neden olan “Vulvar Vestibulitis”, “PID” gibi başka hastalıklar da vardır. Bu nedenle, ağrılı cinsel ilişkinin sebebinin vajinismus mu yoksa diğer durumlar mı olduğu, tedaviye başlamadan önce yapılacak bir jinekolojik muayene ile tanımlanmalıdır.

 

VAJİNİSMUS TÜRLERİ
Primer (Birincil) Vaginismus: Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir.
Sekonder (İkincil) Vaginismus: Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel travma sonrası (olaylı bir doğum, kürtaj, düşük, yaşanmış sert bir jinekolojik muayene, taciz ve tecavüzler) sonucunda gelişen vaginismus durumudur.
Aparoni: Bazı fiziksel engeller sebebiyle, bireyin cinsel ilişkiye girememesidir.
Disparoni: Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmekdir. Bazen sekonder vaginismusun altında yatan neden bu olabilir. Eger ağrılı cinsel ilişkiniz varsa, altında yatan neden her zaman vaginismus olmayabilir.
Vulvar Vestibulitis Sendrom: Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur. Kesin teşhis; hastanın ifadesindeki ilişkinin ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında, yapılan bir jinekolojik muayenede bu bölgenin dokunmakla hassaslığı ve kızarık oluşu ile kolaylıkla konulabilir. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Tedavide ise, basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması problemi tamamen ortadan kaldırabilir.


VAJİSMUS RİSKİ TAŞIYAN KİŞİLERİN OLASI ÖZELLİKLERİ
- Aileye bağımlı,
- Çocuksu,
- Ruhsal organizasyonunu sağlıklı olarak tamamlamamış,
- Çocukluk çağından kalma korkuları olanlar,
- Gebe kalma korkuları yaşayanlar,
- Cinselliğe bakışın tutucu olduğu çevrelerde yaşayanlar.

VAJİNİSMUS HAMİLELİK İÇİN ENGEL MİDİR?
Vajinismus yalnızca cinsel birleşmeye engeldir. Vajen ağzına dökülen spermlerin yüzme kabiliyeti sonucunda gebelik oluşabilir. Ancak hamilelik şansı normale göre azdır. Evliliklerdeki tek amacın çocuk sahibi olmak olmadığını ve mutlu bir evlilik için sağlıklı bir cinsel yaşamın ne denli önemli olduğunu da hatırlamak gerekir.

10 KADINDAN 1’İ VAJİNİSMUS
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği CETAD’ın yaptığı ve Türkiye’de ilk kez vajinusmusun sorulduğu araştırma sonuçlarına göre Batı toplumlarında görülme sıklığı yüzde 1 olan vajinismus, Türkiye’de her 10 kadından birinin sorunu!

İşte, vajinismus ile ilgili gizli gerçekler:
- Ülkemizde cinsel sorunla başvuru yapan kadınların en büyük grubu vajinismus hastası.
- Bu problemi yaşayan çiftler, dertlerini kimseye anlatamadıkları için uzman yardımı almakta çok geç kalıyorlar.
- Vajinismusu olan kadınların bazıları kalın kızlık zarının var olduğuna inanırlar. Kızlık zarının kalınlığı kadınların düşündüğü gibi kalın bir etten duvar demek değil, açıklığın biraz daha az olması demektir.
- Vajinismus problemi yaşayan kadınlar genelde detaycı ve eğitimli kadınlardır. Bu kişilik yapıları da problemi körükleyen etmenlerden biridir.
- Vajinismuslu kadınların yüzde 57'si kocalarını bu konuda düşünceli ve kendilerine yardımcı, yüzde 15'i öfkeli ve saldırgan, yüzde 28'i tepkisiz olarak değerlendirmektedir.
- Vajinismuslu kadınlar genellikle giriş dışındaki cinsel aktivitelerden oldukça zevk alırlar ve ön sevişmeyle orgazm olabilirler.
- Vajinismuslu çiftler bu problemin yalnızca kendilerinde var olan, garip bir sorun olduğunu düşünerek hekime başvurmazlar.
- Vajinismus sadece cinsel ilişkiye değil, muayene ve tampon gibi bazı durumlara da müsaade etmez.
- Hemen bütün yaş grubundaki kadınları etkileyebilir.
- Vajinismusda yeterli istek veya ıslaklığın sağlanamaması söz konusu değildir.
- Vajinismuslu hastalar genellikle etraftan yapılan çocuk baskıları nedeni ile bir doktora başvururlar.
- Bazen vajinismus bir koruma davranışı olarak ortaya çıkabilir. Daha önceki deneyimlerinde incitilmiş kadınlarda, cinsel ilişkiden kaçmak amacı ile vajina kaslarının kasılması ortaya çıkabilir.

Yurtdışında vajinismus vakalarına oldukça az rastlanmasının temel nedenlerinden birisi cinsel eğitimin bu ülkelerde çocuk ve erişkin gelişimine paralel olarak bilimsel olarak verilmesi gerçeğidir. Genç kızlarımıza kesinlikle evllilik öncesi veya gelişim aşamasında cinsel sağlık ve eğitim verilmesi bu tür sorunların daha az yaşanmasını sağlayacaktır.


VAJİNİSMUS CİNSEL SOĞUKLUK MUDUR?
İkisi de birbirinden farklı şeylerdir. Cinsel soğuklukta da ayıp ve günah duygusu ön planda olmasına karşın, temel sorun “cinsel ilişkiden zevk almama” biçiminde kendini gösterir. Oysa, vaginismusta genelde cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur ve ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır. Vajinismuslu kadında sevişme sırasında cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur ama istense de cinsel birleşme başarılamaz.


ÇÖZÜM = TEDAVİ
Vajinismus tedavisini uygulayacak ekibin vajinismus konusunda kesinlikle eğitimli ve deneyimli olması gerekir. Vajinismus tedavisinde başarı sağlanamaması eşlerin güveninin iyiden iyiye kırılmasına ve isteklerinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik içi sonlanmasına, cinselliği reddetme gibi daha da karışık sonuçlara neden olabilir.

Egzersiz ve diğer aşamalarda doğal olmayan herhangi bir araç önerilmiyor. Uygulanan bu tür yöntemler veya benzeri materyaller hastada olumsuz çağrışımlara neden olabiliyor. Dolayısı ile tedavi aşamalarını reddine neden olabilmektedir. Hastaya uygun planlanan cinsel terapi metodları iyileşmeyi sağlayan başarılı bir tedavi yöntemi.

Bilinç altındaki gereksiz korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için uygun psikolojik destek sağlanmalıdır.

 

EŞLERİN BİRLİKTE KATILIMI ÖNEMLİ
Vajinismus tedavisinde genellikle kişiye özel terapi programları ve gerekli egzersizler uygulanıyor. Bu terapiler bazen hastanın kendisi gibi olan diğer kişilerle birlikte rahatlamasını sağlayan grup terapisi ya da eşleri ile birlikte uygulanan terapiler şeklinde ilerleyebiliyor.

Terapiye eşlerin tam katılımı ve karşılıklı anlayış içerisinde olmaları tedaviyi kısaltacaktır. Hasta ve eş için oldukça sıkıntılı bir durum olan vajinismus vakalarında rahatsızlık, eşin duyarlı ve paylaşımcı yaklaşımı ile aile içerisinde yıllarca saklı kalabilmekte ve çiftin bir süre sonra cinselliğe duyarsızlaşmasına yönelerek cinsel soğukluk ve duyarsızlığa varan başka problemlere de neden olmaktadır.

 

TEDAVİDE CERRAHİ YÖNTEMLER 
Cerrahi müdahele, problem yarattığı düşünülen  kızlık zarının kesilerek açılması yöntemidir. Bu yöntem, tıbben kabul görmeyen bir düşüncedir. Bu operasyonda yapılan kızlık zarının yırtılarak kesilmesi işlemidir.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınların da bildiği gibi ilişkiye girme denemelerinde kızlık zarına kadar gelinememekte, hatta kadın bacaklarını dahi kontrol edememektedir. Böyle bir durumda kızlık zarının alınması çözümde çok etkili değildir. Kızlık zarının kalınlığı genel olarak birbirine çok yakındır. Yani normal bir ilişkiyi engelleyecek yapısal bir anotomik bir bozukluk sonucu ile vajinismus gibi bir rahatsızlığa neden olması imkansızdır. Bu hastalarda sorun zarın yapısında değil hastanın bilinçaltındadır. Hastaya yardımcı olmak adına yapılan cerrahi müdehale işe yaramaz ise (ki çoğu zaman işe yaramaz) hastanın psikolojisini daha da olumsuz etkilemektedir.

 



 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.