Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZUN KALP SAĞLIĞINI İHMAL ETMEYİN!

ÇOCUĞUNUZUN KALP SAĞLIĞINI İHMAL ETMEYİN!

Ülkemizde her yıl yaklaşık 12 bin çocuk kalp hastalığıyla doğuyor. Çocuk kalp hastalıklarında erken tanının önemini Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gülendam Koçak anlattı.


Aileler bebeklerinde gördükleri sık nefes alıp verme, morarma, kilo alamama, çabuk yorulma gibi yakınmaları dikkate almalıdır.

Daha büyük çocuklarda ise göğüs ağrısı, bayılma, nefes darlığı, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi bulgularla kalp hastalıkları kendini gösterebilir.

Çocukların çabuk yorulmasını değerlendirirken akranlarıyla karşılaştırılmaları faydalı olur. Çocuklarınızda bu belirtiler varsa mutlaka bir çocuk kardiyoloğuna başvurmalısınız.

SAĞLIKLI GÖRÜNEBİLİR!
Bazı kalp hastalıkları o kadar hafif ilerler ki kalp muayenesi sırasında hiçbir bulgu vermez. Bu nedenle çocuğunuz ne kadar sağlıklı görünürse görünsün şüphe uyandıran bir yakınması varsa mutlaka kalp sağlığı yönünden araştırılmalıdır. Çok basit ve zararsız bir işlem olan ekokardiyografi ile çocuğunuzun beden sağlığının yanı sıra kalp sağlığından da emin olabilirsiniz.

BÜYÜDÜKÇE GEÇER YANILGISINA KAPLMAYIN!
Ne yazık ki ülkemizde kalp hastalıkları konusunda pek çok yanlış algı var. Bunların başında da kalp delikleri konusunda, “Büyüdükçe kalp deliği kapanır, 10 yaşına kadar takip edelim” düşüncesi geliyor. Çok küçük delikler kapanabilir; ancak büyük delikler kapanmaz. Aksine kapatılmayan büyük delikler çocuğa çok daha fazla zarar verir ve ne yazık ki çocuk bir süre sonra ameliyat şansını da kaybederek akciğer ve kalp nakline aday olur. Lütfen kalpte delik var, üfürüm var, bu büyüdükçe geçer diye düşünmeyin. Bunun kararını verecek bölüm çocuk kardiyolojisidir.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.