Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİTMEK YOK!

KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİTMEK YOK!

Okula giden çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısının arttırılabileceğini söyledi.


Okulların açılmasıyla birlikte aileleri “Çocuğumu nasıl daha iyi besleyebilirim” telaşı aldı. Doğru beslenme çocukların okul başarısının yanı sıra gelecek yıllardaki beslenme alışkanlığı açısından da büyük önem taşıyor. Okul çocuklarında iyi beslenmenin temelini kahvaltı oluşturmaktadır. Okula gitmeden önce evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir. Çocukların güne mutlaka kahvaltı ile başlaması gerekmektedir. Kahvaltıda haşlanmış, omlet veya menemen türünde bir yumurta olmalıdır. Ayrıca süt, reçel veya pekmez ayrıca da mutlaka bol çiğ sebze (domates-salatalık) bulunmalıdır. Sebze yerine bazı günler de meyve olması gereklidir.

Kahvaltı kadar beslenme çantası da çok önemlidir. İyi bir kahvaltı ile kan şekeri dengesi sağlanan ve böylelikle bilişsel performansı en süt seviyeye çıkan çocukların gün boyu okulda bu performansı korumaları için mutlaka iyi hazırlanmış bir beslenme çantasına ihtiyaçları vardır.

ÇOCUKLARINIZI FAST-FOOD’TAN UZAK TUTUN
Sağlıklı ve dengeli hazırlanmış bir beslenme çantası için annelere büyük görev düşmektedir. İyi hazırlanmış bir beslenme çantası ile çocuğun fast-food ve hazır atıştırmalıklara bağımlılığı azalır. Çocuğun sevdiği türde besinler ve okulda kalış süresi göz önünde bulundurularak bir beslenme çantası planlamak gerekir. İdeal bir beslenme çantasında bir kutu süt, bir adet peynirli tost, bir adet taze meyve veya bir kutu ayran,  bir adet peynirli sandviç, dört beş adet kuru meyve bulunmalı. Bu listeye evde hazırlanmış bir dilim börek veya kek, ayran veya süt, 4-5 adet ceviz veya 7-8 adet fındık da ALTERnatif oluşturabilir.

Okul çocuklarının beslenmelerini daha sağlıklı ve dengeli hale getirmenin bir diğer yolu da evdeki yeme düzenlerini planlamaktan geçer. Evde geçirdiği süre boyunca ana ve ara öğünleri sağlıklı ve yeterli hale getirilirse, çocuğu fast-food ve atıştırmalık alışkanlığından kurtarmak mümkün olur. Gün içerisinde iki saatlik aralıklarla ana ve ara öğünleri düzenlemek tatlı ve atıştırma isteğini azaltacak, ana yemek saatlerinde çocuğun daha iyi beslenmesini sağlayacaktır.

YEMEK YERKEN TV’Yİ KAPATIN
Okul çağı çocuklarının günlük beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin düzenli olması ve bu saatlerde tüm aile bireylerinin sofrada bulunması gerekir. Sofra televizyondan uzak bir yerde kurulmalı ya da televizyon yemek süresince kapalı tutulmalıdır. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünler olmalıdır. Günlük beslenme planının mutlaka et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi büyümenin temelini oluşturan protein kaynaklarını içermesi gerekir. Sinir sistemi ve beyin gelişimi için çok önemli olan B grubu vitaminleri yani tahıllar-ekmek, makarna, pilav her gün tüketilmeli. Her gün mutlaka 2 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketiminin sağlanması gerekir. Beyin gelişimine katkı sağlayan omega-3 kaynağı balık haftada 2-3 gün yenmelidir.

BİSKÜVİ YERİNE EV YAPIMI KEK
Hazır ürünler yerine evde annelerin hazırladığı yiyecekler tercih edilmelidir. Meyve suyu yerine, komposto, reçel veya marmelat ile hazırlanmış şurup; tuzlu bisküvi ve kraker yerine, peynirli poğaça veya börek tercih edilmelidir. Şekerli atıştırmalıklar yerine, evde yapılmış meyveli veya kakaolu kek; çikolata ve şekerleme yerine, evde hazırlanmış sütlü tatlılar, kakaolu meyveli toplar; cips yerine, fırınlanmış patates veya evde yağsız patlatışmış mısır yapılmalıdır.  

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.