Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BESLENME ÇANTASININ OLMAZSA OLMAZLARI NELER?

BESLENME ÇANTASININ OLMAZSA OLMAZLARI NELER?

Okul çağı çocuklarının beslenmesinde en büyük görevin anne-babalara düştüğünü söyleyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocuğa sağlıklı beslenme çantası hazırlamanın püf noktalarını anlattı.


Bugün herhangi bir hastalığa yakalandıysanız veya çok sağlıklı bir bedene sahipseniz bunların temel nedeni çocukluk çağında kazandığınız beslenme alışkanlıkları ile olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca bugün bir hastalığa yakalandıysanız, sizin beslenme alışkanlığınızı örnek alan çocuğunuzda sizin yaşlarınıza geldiğinde potansiyel bir hasta olabileceğini düşünebilirsiniz. İşte bu yüzden okul çağı çocuklarında beslenme çok önemlidir. Eğer bu yaşta doğru beslenme alışkanlıkları kazanırsa, bunu ömrü boyunca sürdürebileceği için hastalıklara yakalanma riski oldukça düşük olacaktır. Doğru beslenme alışkanlığı da doğru hazırlanmış bir beslenme çantasından geçmektedir. Beslenme çantası hazırlanırken çocuğunuzun sadece fiziksel durumuna değil, zihinsel durumuna da katkı sağlamış olacaksınız. Çünkü doğru besinler büyüme ve gelişmenin yeterli olmasını sağlamasının yanı sıra IQ seviyesinde de belirli katsayılarda yükselmelere neden olmaktadır.

OKUL SAATLERİNE GÖRE BİR PLAN YAPIN
Çocuklardaki beslenme düzeni yetişkinlerde olduğu gibi 5-7 öğün arası olmalıdır. Yani ara öğünlerde sevdiği atıştırmalar yapması büyümesine oldukça katkı sağlayacaktır. Bu kadar öğünü yapabilmesi için okul saatlerine göre plan yapmalısınız.

Eğer çocuğunuz sabahçı ise: Erken saatte kesinlikle klasik kahvaltı olarak adlandırdığımız peynir çeşitleri, yumurta, söğüş sebze, zeytin, bal veya pekmezden oluşan kahvaltı hazırlanmalıdır. Çocuklarınızın sadece poğaça veya meyve suyu gibi pratik görünen ama sağlıklı olmayan kahvaltıları yapmasını engellemelisiniz. Sabahçı olan çocuklar genel olarak öğle yemeklerini okulda yemedikleri için ara öğün alışkanlığı kazandırmanızda fayda var.

Çocuğunuz öğlenci ise: Çok geç saatlerde uyumasına izin verilmemelidir. Çünkü geç saatte ve düzensiz uyku çocuklarınızın büyüme ve gelişmesini engellemesinin yanı sıra ertesi günü geç kalkmasına dolaysıyla metabolizma hızlarının yavaş olmasına neden olacaktır. Sabah klasik kahvaltı, daha sonra ara öğün ve okula gitmeden öğle yemeği yemelerini sağlamalısınız.

Çocuğunuz tüm gün okulda ise:
Daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü genel olarak akşam yemeği dışında hiçbir öğün evde tüketilmemektedir. Burada sizlere iş düşmektedir. Çocuklarınızın sabah kahvaltıda, öğle yemeğinde ve aralarda hangi besinler verildiğini beslenme programlarından takip etmelisiniz. Özellikle besin değeri düşük veya sadece karbonhidrat içeriği olan yemekler verildiği takdirde okul ile görüşüp değişik ALTERnatifler istemelisiniz.

BESLENME ÇANTASI HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ailelerin en büyük problemlerinden birisi hazırlamış oldukları beslenme çantasındaki yemeklerin tüketilmemesidir. Sırf yemek yesin diye çocuğunuzun istediği her şeye “evet” dememelisiniz. Eğer çocuk kontrolün kendisinde olduğunu görürse hiçbir sağlıklı besini ona tükettirme şansınız olmaz. Biraz esnek olup haftada bir defa istediği fastfood besinleri vermenizde herhangi bir problem yaşanmayacağını bilin. Sağlıklı bir çanta hazırlıyorsanız ama çocuğunuz bunları tüketmiyor veya yarım bırakıyorsa biraz sabırlı olmalısınız. Zaman içerisinde çocuğunuzun bu besinlere karşı dirençlerinin kırıldığını ve tüketime başladıklarını göreceksiniz.

SAĞLIKLI BİR BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALIDIR?
-Süt, ayran ve yoğurt: Hepimizin bildiği gibi kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyumun temel kaynaklarıdır. Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemi içinde önemli bir besin öğesidir. Büyüme ve gelişmenin istenildiği düzeyde gerçekleşmesi için özellikle hayvansal protein kaynağı alınmalıdır. Süt, ayran ve yoğurt çocuklarınızın keyifle tüketebileceği besinlerdir.
-Kuru meyveler: Gün kurusu, kuru incir, kuru üzüm, kuru erik ve yaban mersini gibi birçok ALTERnatifi olan kuru meyveler enerji verici özelliğinin yanı sıra çocuklarınızın tatlı ihtiyacını karşılar. Bu sayede çikolata, tatlı veya dondurma düşkünü olan çocuklarınızın bu besinlere olan eğilimleri azalır. Ayrıca içerisinde bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler olduğu unutulmamalıdır. Kan seviyesi düşük olan çocuklarınız içinde iyi bir ALTERnatiftir. 
-Kuruyemişler: Kuruyemişler genel olarak çocuklar tarafından çok fazla sevilir. Buradaki en büyük tehlike fazla miktarda tüketim sonucu kilo alımının söz konusu olmasıdır. Çocuklarınızın beslenme çantasına günde 20 adet (ortalama bir avuç dolusu) kuruyemiş koymanız beslenmesini destekleyecektir. Özellikle fındık, badem, ceviz gibi besin değeri yüksek kuruyemişlerden her gün farklı birini koymanız farklı yağ asitleri alımını destekleyecektir.
-Meyveler: Mevsime uygun meyvelerin beslenme çantasına sürekli olarak konması çok önemlidir. Çünkü vitamin deposu olan meyveler çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hasta olmasını engelleyecektir.
-Meyve Suları: Sürekli olmamakla birlikte ara sıra çocuğunuza taze sıkılmış meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Karışık meyveler ile hazırlamanız farklı vitaminleri aynı anda almasını sağlayacaktır. Ama sürekli olarak meyvenin kendisi yerine meyve suyu verirseniz bu durum kan şekerini hızlı yükselteceği için çocuklarınızda zaman içerisinde karın bölgesinde yağlanma yapabileceğini unutmayın.
-Sandviç çeşitleri: Sandviçler hem çocuklarınızın keyifle tüketebileceği hem de besin değeri yüksek olan ALTERnatiflerin başında gelmektedir. Özellikle içerisinde protein içeriği yüksek olan hayvansal bir gıdanın olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin; beyaz peynirli, kaşar peynirli, ton balıklı, tavuklu veya köfte ile hazırlanmış sandviç çeşitlerini çocuklarınızın beslenme çantasına hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sebze tüketimini de aynı anda sağlamak adına sandviç içerisine domates, yeşillik (marul, maydanoz, tere, roka) ekleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz 8 yaşından büyük ise ekmek ALTERnatifini çavdar veya tam buğday yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Çocuklarınıza bu besinleri hazırlarken belirli kombinasyonları bir arada yapmalısınız. Örneğin; tavuklu sandviç, ayran ve elma gibi bir ALTERnatif çocuklarınızın aynı anda tüm besin öğelerini almasını sağlayacaktır. Tavuk ile protein, ekmek ile karbonhidrat, elma ile vitamin ve mineral, ayran ile kalsiyum alımı desteklenecektir. Tek tip beslenme tarzından kesinlikle kaçınmalısınız.

ÖRNEK BESLENME PROGRAMI:
1.Gün:Tavuklu sandviç-Ayran- Elma
2.Gün:Ev yapımı börek- Süt- Badem
3.Gün:Köfte- Az haşlanmış patates- Salata- Yoğurt
4.Gün:Domatesli Peynirli Sandviç- Süt-Portakal
5.Gün:Ton balıklı sandviç-meyve suyu-kuruyemiş

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.