Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞA SINIR KOYARKEN AYRI TELDEN ÇALMAYIN!

ÇOCUĞA SINIR KOYARKEN AYRI TELDEN ÇALMAYIN!

Anne ve babaların çocuklarıyla olan iletişiminin şekli, sergiledikleri tavır, tutum ve kararlılığın derecesi, çocuğun tüm hayatını iyi ya da kötü etkiliyor. Anne ve babanın farklı dilde konuşması, biri “Evet” derken, diğerinin “Hayır” demesi ise, çocuğun sınırlarını bilmeden yetişmesine neden oluyor.


Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Arzu Önal; okul öncesi ve okul döneminde yiyeceğini, oyuncaklarını paylaşmayan, uzlaşmayan çocukların önlem alınmazsa kötü bir ergenlik dönemi geçireceklerini söylüyor. Bir anlamda çocukluktaki tehlike sinyalleri, ergenliğin ve yetişkinliğin de şifrelerini veriyor. Siz de, çocuk yetiştirirken, çocuğunuza sınır çizme konusunda sorunlar yaşıyorsanız, böyle buyurun...

ÇOCUKLARA NEDEN SINIR KOYMAK GEREKİYOR?
Çocukların günlük yaşamda ilk fark ettiği şey, anne ve babaların sınırları. Çocuk, eğer sınır konulmazsa sürekli duvara çarpmak, yani istenmeyen davranışları ısrarla tekrar etmek istiyor. “Çarpayım ki beni durdursunlar” diye düşünüyor. Bazı anneler ve babalar, çocuklarına karşı o kadar esnek davranıyor ki, çocuk duramıyor, çarpamadığı için de annesini, babasını, evde bulunan başka insanları, arkadaşlarını ısırıyor, tırmalıyor, kendi saçını, yüzünü yoluyor, kısacası zarar veriyor. Annesi hiç tepki vermeyince de ilgisini çekebilmek için daha da şiddetlendirerek bunları yapmaya devam ediyor. Çocuklar kendilerine “Dur” denilmezse sınırları zorluyor.

2-3 YAŞ, ERGENLİĞİN PROVASIDIR!
Çocuklarının her şeye “Hayır” dedikleri bu dönem 2 yaşında başlıyor, dengelenemezse 8-9 yaşına kadar devam ediyor. Çocuk okulda istekleri yapılmadığı için tepki gösteriyor, kıyıda köşede kalıyor, arkadaşlarını yanına yaklaştırmıyor. Bu çocuklar ergenlik döneminde çevresi tarafından dışlanıyor. Çocuk okuldaki mutsuzluğunu da eve taşıyor. Bu gibi durumlarda ailenin izlemesi gereken en sağlıklı yol ise, bir uzmana danışmak... Aileler, içinden çıkamadıkları durumlarda, çocukları ne kadar küçük yaşta uzmana başvurursa, gelecekte çocuklarının sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri o kadar kolay oluyor.

ANNE VE BABALAR EN SIK HANGİ HATALARI YAPIYOR? 
• Türk aileleri bir şeye söz verdikleri zaman yapıyor. Özellikle de maddi bir şey için söz vermişlerse yapıyorlar. Ancak sıra davranışlarla ilgili bir kısıtlamaya gelince, örneğin o gün yaramazlık yapmışsa, annesi dışarı çıkmamasına yönelik bir ceza vermişse, anne bunu çocuk ağlıyor, mızmızlanıyor diye dayanamayıp uygulamaktan vazgeçiyor.
• Verilen cezanın uygulanmadığını gören çocuk, benzeri bir durumda yine aynı şekilde tutturup ağlayarak sonuca ulaşıyor.
• Anne ve baba çocuğa koyacakları sınır ya da verecekleri ceza konusunda birlikte karar veriyor. Ancak çocuğun bu karardan haberi yoksa ve çocuğun düşüncesine göre birdenbire kısıtlamayla karşı karşıya kalıyorsa, daha beter tutturuyor. Sonunda anne ve babanın sabrı taşıyor, çocuklarına sert davranıyor ya da bir tokat atıp susmasını sağlıyorlar.
• Çocuk neden kısıtlandığını bilmeyip dayak yiyince, anne ve babasına güveni sarsılıyor.
• Ailede hem anne hem babanın uyumlu olduğu çok az durum var. Anne ve baba ayrı telden çalınca çocuklar sınırları asla öğrenemiyor.
• Anneler doktorla ilişkilerde çok açık davranıyor. Daha rahat iletişim kuruyor. Ancak babalar çocuklarını psikiyatri hekimine getirdiklerinde, çocuklarının her isteğini yerine getirmekten dolayı gayet memnun görünüyor ve işbirliğine çok da yanaşmıyorlar.
• Babaların yaklaşımı daha çok çocuklarının sorunlarının büyüyünce geçeceği yönünde.

Çocuk sonuçta, “Bu yanlıştı yapmayayım” diyemez. Babalar küçücük çocuklardan bu olgunluğu sergilemesini bekliyor. Oysa çocuklara davranışları konusunda belli sınırların konulması şart.

MUTSUZ BİREYLER OLMAMALARI İÇİN...
Eğer çocuk inat dönemine girdiği 2 yaşından itibaren anne baba tarafından ortak bir dil kulllanılır ve çocuğun gelişim dönemlerine uygun hareket edilirse, çocuğun kişiliği de  iyi şekilleniyor. Çocukluk sorunlarına zamanında müdahale etmek ve ruhsal gelişimine ilk günden itibaren önem vermek gerekiyor. Aksi taktirde, çocukluk döneminde çözülmeyen sorunlar yetişkinlikte daha sert tepkilere, çözümsüzlüklere yol açıyor. Sorunlu çocuklar büyüdüklerinde; örneğin sevgilisi terk ettiği zaman, kendini suçlu, yetersiz, güvensiz hissediyor. Anne ve babasının yanında eleştirilmeyi öğrenmiş, hatta bazen de sert bir şekilde eleştirilmiş çocuklar, başkaları olumsuz tepkiler gösterdiğinde bunları olumlu algılıyor. Olumsuz davranışları karşısında bile kabul görmüşse, biri onu eleştirdiğinde çok sert tepki gösteriyor, karşısındakini küçümsüyor. Bu insanlar gelecekte başarısız oluyor, yalnız ve mutsuz bir şekilde yaşıyor. İşte, tüm bu nedenlerden ötürü çocuklara sınır konulması gerekiyor.

 

 

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.