Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“DİK DUR” DEMEKLE OLMAZ…

“DİK DUR” DEMEKLE OLMAZ…

Pek çok anne baba gün içinde, çocuğuna sayısını kendisinin bile hatırlamayacağı sıklıkta “Dik dur” diyor. Özellikle gençler arasında bir imaj halini alan kambur ve eğimli duruş ileride kalıcı rahatsızlıklara yol açabileceği gibi, gençlerin kendine güvensiz bir görüntü sergilemesine de sebep oluyor.


Genç kızlar yeni çıkan göğüslerini saklamak için, delikanlılar ise kasıntı görünmemek için dik durmuyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Burcu Sönmez,  çocuklarımızın duruşlarını düzeltmeleri için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı.

Çocuklarımıza,  yetersiz olan “dik dur” komutunu vermeden önce, neden dik duramadığını, ne yaparsa düzgün bir duruşa sahip olabileceğini ve düzgün duruşun kişinin sağlığına ve güzelliğine neler kattığını anlatıp ondan sonra da dik duramıyorsa altta yatan başka hastalık var mı diye araştırmak gerekir.


KENDİ BEDENİMİZE YATIRIM ÇOK DEĞERLİ…
Kişilerin hayatları boyunca yaptıkları en önemli yatırım, kendi bedenlerine yaptıkları yatırımdır. Maalesef birçoğumuz bunun bilincinde olmadan, bedenlerimize gereken önemi göstermiyoruz. Birçok doğruyu bilir, ama yapmayız-yapamayız. Çocuklarımıza “Dik dur” deriz ama kendimiz durmayız, duramayız... Her çözümün başında bilgi, bilinç ve
“farkındalık” gelir. Önce doğru ve yanlış belirlenmeli, ayırt edilmeli ve sonra da fark edilmelidir.  Ancak ve  ancak fark ettiğimiz yanlışı düzeltip beynimize kabul ettirebiliriz.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR!
Gençlerin algı sıralamasında estetik ve güzellik hızla yükseliyor. Gençler için çok önemli olan estetik  sadece fiziksel özelliklere bağlı değil. Güzellik, bir bütün ve bu bütün içinde kişinin kendine güveni ve o güvenin de bir göstergesi olan duruş çok önemli yer tutuyor. “Ağaç yaşken eğilir” atasözü duruşun önemini çok güzel anlatır. Çocukluk ve ergenlik döneminde beden hızlı bir büyüme gösterirken beden imajı da aynı hızla biçim değiştirir. Doğru bilgiler ve hareketler ile bedenin en verimli ve estetik hali ile kullanımı bu çağlarda kolayca edinilebilir. Gençken edinilen doğru duruş alışkanlıkları, spora zaman ayırma gibi olumlu davranışlar kişinin bir ömür boyu dik durmasını, estetik görünmesini ve kamburdan uzak kalmasını sağlar.

 

GENÇLER NEDEN KAMBUR DURUYOR?
Spor yapan, karın-bel ve sırt kasları güçlü olan çocukların dik durmamaları için genelde bir neden yoktur. Bazı toplumlarda genç kızlar, büyüme çağlarında göğüslerini gizlemek için “geleneksel” olarak kambur dururlar ki, bu, birçok boyun ve sırt ağrısının temelidir. Delikanlılar ise, arkadaş grupları arasında kabul görmek, boyu yaşıtlarına göre hızla uzarken sivrilmemek için dik durmuyorlar. Sebebi her ne olursa olsun gençte duruş bozukluğu gözleniyorsa, mutlaka araştırılmalıdır. Zira kamburluk, eğrilik gibi bulgular ciddi omurga hastalıklarının belirtesi olabilir. Duruş bozuklukları hızla alışkanlığa dönüşür, zaman geçtikçe de düzeltmek zorlaşır.


DİK DURANLAR DAHA UZUN GÖRÜNÜYOR
Zamanında tedavi edilmeyen duruş bozuklukları cerrahi müdahale gerektirebiliyor.  Oysa, çok basit egzersizler ile bu kritik dönemlerde beden duruşlarını koruyan ve destekleyen gençler,  ileri yaş dönemleri için de iyi bir yatırım yapmış olur. Dik duran kişiler omurganın doğal pozisyonunu koruyarak daha uzun görünür. Bu duruş estetik olmakla birlikte, güven verici bir imaj oluşturur. Özellikle çalışma hayatı içinde bu dik duruş, başarı ve mutluluk getirir. Kendinden emin, özgüveni tam kişilerse dik duruşlarını korurlar.

 

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.