Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Çocuğunuza çözüm odaklı yaklaşın:
KARNEDEKİ NOTLARA ODAKLANMAYIN!

KARNEDEKİ NOTLARA ODAKLANMAYIN!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Aile Terapisti Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç; karne alacak çocukların ve velilerin gerginlik yaşamaması için velilerin çözüm üretmeleri gerekir, diyerek aileleri uyarıyor.


Okul çağındaki çocukların pek çoğu için karne dönemleri gerginliği de beraberinde getirir. Karneyi beğenmeyen velilerle çocuklar arasındaki anlaşmazlıklar ya da çocukların kaygı ve endişe yüklenmesi ile istenmeyen sonuçlar yaşanabiliyor.

Velilerin çocuklarını suçlamak yerine çözüm aramaları gerekir. Veliler ellerine karneyi aldıklarında yalnızca çocuğun başarısız olduğu değil, başarılı olduğu dersleri de görmeli ve tümünü birlikte değerlendirmelidir. Karnedeki düşük notların en çok çocuğu üzdüğünü unutmamalı, bu sorunu çocukları ile birlikte çözmeye çalışmalılar. Amaç, suçlama değil birlikte çözüm aramak olmalı.

AİLELERİN SORULARINA CEVAPLAR
- Karne alacak çocukların ailelerinin karne durumuyla ilgili olarak nasıl bir davranış geliştirmeleri uygundur?

Karne çocuğun o eğitim dönemindeki öğrenme düzeylerini gösteren bir belgedir. Çocuğun hayattaki başarı ya da başarısızlığının bir göstergesi değildir.

Karneler verildiğinde yapılan en önemli yanlış; karnedeki notları çocuğun notu olarak düşünmektir. Oysa karnedeki not çocuğun ne kadar değerli, başarılı, zeki, çalışkan olduğunun bir göstergesi değildir. Yalnızca çocuğun o eğitim dönemi içinde belli konularda kendisinden beklenen performansın ne kadarını gösterdiğinin bir ölçüsüdür. Yani matematikten, Türkçe’den, fen bilgisinden o eğitim döneminde öğrenmesi gereken bilgilerin ne kadarını öğrenmiştir; hangi dersleri daha iyi öğrenmiştir, hangilerinde beklenen öğrenme düzeyini tutturamamıştır. Veliler ellerine karneyi aldıklarında yalnızca çocuğun başarısız olduğu değil başarılı olduğu dersleri de görmeli ve tümünü birlikte değerlendirmelidir. Karnedeki düşük notların en çok çocuğu üzdüğünü unutmamalı, bu sorunu çocukları ile birlikte çözmeye çalışmalıdır.  Amaç suçlamak değil birlikte çözüm aramak olmadır. Soğukkanlı bir tutum, yüksek notları öncelikle vurgulayarak başlayan bir konuşma ve daha sonra düşük notlar konusunda neler yapılabileceğinin çocukla konuşularak birlikte düşünülmesi uygun bir yaklaşımdır.  Bunun için çocuğun fikrini de alarak birlikte bir eylem planı geliştirmek, çocuğa aynı zamanda bir problem çözme becerisi kazandırmaya yönelik iyi bir model olur.

- Çocukların karnelerinden dolayı korkmamaları için okul ve ailenin yapmaları gerekenler nelerdir?
Veliler karneyi genel başarının göstergesi değil, çocuğun o dönemdeki öğrenmesinin belgesi olarak algılar ve buna uygun davranırlarsa çocukların heyecanlanmaları, korkmaları, karneyi gizlemeleri gerekmez. Bunun için velilerin yapması gereken şey karne notları yüksek de olsa düşük de olsa bu konuyu fazla abartmamalarıdır. Aslında ideal olan eğitim sisteminde yapılacak bir değişiklikle karnelerin daha bilgi verici bir biçimde hazırlanmasıdır. Örneğin; çocuğun hangi derslerde, hangi konularda ilgili ve başarılı olduğu, hangi konuların pekiştirilmesi gerektiğinin yanı sıra çocuğun sosyal becerileri, olumlu özellikleri, ilgi alanları gibi konulara da karnede yer verilebilse o zaman okulla aile arasında işbirliği için karne gerçekten anlamlı bir araç olur.

ÇOCUK KORKUYORSA...
- Karnesinde zayıfı olan çocuklar korkudan, heyecandan yanlış şeyler yapabiliyor. Bununla ilgili neler yapılmasını önerirsiniz?

Karnesinde düşük not gelen çocuklar ailelerinin kendilerini bu yüzden cezalandıracağı, kızacağı korkusuna kapılıp gizleme, karneyi değiştirme gibi yollara saparlar. Korkudan kaynaklanan bu yaklaşım problemi çözmek yerine gizlemek anlayışına dayanır ki, ilerde daha büyük sorunlara yol açar. Ailenin suçlayıcı değil, problem çözücü bir tutum içinde olması işte bu yüzden çok önemlidir.

- İkinci yarıyılı verimli geçirmeleri için sömestr tatilinde çocukların nasıl zaman geçirmelerini önerirsiniz?
Şubat tatilinde çalışıp çalışmamak da yine çocuk ve ailenin bu problem çözme çerçevesinde birlikte düşünerek verdikleri bir karar olmalıdır. Eğer karnede düşük notlar varsa, bu derslerdeki eksikleri tamamlamak için Şubat tatili iyi bir fırsat olabilir. Ancak yalnızca “çalış” demek yetmez. Çocuğun bu dersleri nasıl çalışacağı konusunda yapılandırılmış bir program yapmak, gerekirse bir öğretmenden yardım almak daha iyi bir yöntemdir.

 

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.