Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SU GÜVENLİĞİ VE BOĞULMALARDAN KORUNMA

SU GÜVENLİĞİ VE BOĞULMALARDAN KORUNMA

Suda boğulmalar, sıcak ve su kenarı bölgelerde yaşayan, ağırlıkla 1 -4 yaş arasında olan çocuklarda en sık görülen ölüm sebeplerindendir.


Çocukluklarda boğulmaların pek çoğu, kaza sonucu evde banyo küvetine, leğene, kovaya, bahçede kuyuya, havuza ve değişik sebeplerle oluşturulmuş su birikintilerine düşme sonucu oluşur. Bu nedenle özellikle küçük çocuklar için korunma, tedaviden çok daha etkilidir.

Çocukların ağırlık merkezi, erişkinlere oranla kafaya daha yakın olduğu için, baş üstüne düşme sonucu boğulmalara sıkça rastlanır. Büyük çocuk ve genç erişkinlerde ise riskli hareketler ile gösteri yapma arzusu boğulma nedenleri arasındadır.

BOĞULMA, DAHA ÖNCEDEN TAMAMEN SAĞLIKLI OLAN KİŞİLERİN OKSİJENSİZ KALMALARI SONUNDA ÖLMELERİNE VEYA SAKAT KALARAK, SAĞLIKSIZ BİR YAŞAM SÜRDÜRMELERİNE NEDEN OLAN BEKLENMEDİK BİR TRAJEDİDİR!
 
*4 yaşından önce çocuklara yüzme öğretilmemeli, uygun yaşa geldiklerinde çocuklara sadece tecrübeli kişiler tarafından yüzme öğretilmelidir.

*Şişme can simitleri boğulmaya karşı koruyucu değildir. Batmaz materyalden yapılan can simitlerini tercih edin, daha güvenlidir.

*Küçük çocukları su kenarlarında başında bir yetişkin olmadan bırakmayın.

*Çocuklarınız su içindeyken, onları dikkatle izleyebilmeniz için alkol almayın.

*Çocuğunuzu, sadece cankurtaranların olduğu yerlerde ve başında bir yetişkin ile suya sokun.

BOĞULMALARDA YAPILMASI GEREKENLER
*İlk olarak solunum, nabız, istemli hareketlerin varlığı, renk ve yaralanma bulgularının olup olmadığını değerlendirin.

*Solunum ve dolaşımın yeterli olmadığı hastalarda derhal suni solunuma başlayın.

*Hasta için en kötü olan şeyin oksijensizlik olduğunu bilerek, mümkün olan en kısa sürede, hatta daha su içindeyken, ağızdan ağıza veya ağızdan ağız ve buruna solunum başlatın.

*Bütün hastalarda, özellikle suya atlamış/düşmüş olanlarda, muhtemel bir baş-boyun yaralanması değerlendirilmeli, boyun mümkün olduğu kadar orta hatta ve hareketsiz tutulmalıdır.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.