Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SÜT İÇİN, SÜT İÇİRİN!..

SÜT İÇİN, SÜT İÇİRİN!..

21 Mayıs Dünya Süt Günü'nde sütün hayati önemi dile getirildi, açık sütün insan sağlığı açısından yarattığı tehdide dikkat çekildi ve sağlığa uygun olmadığı halde halen ülkemizde yüzde 57 oranında açık süt tüketildiği ortaya kondu.


Günde en az 2 bardak süt içmemiz ve çocuklarımıza da içirmemiz gerekiyor. Fakat, ülkemizde kişi başına yıllık süt tüketimi 24 litre, Avrupa ülkelerinde ise bu oran 100 litre Üstelik, tükettiğimiz sütün yüzde 62'si de sağlıksız sokak sütü! Süt ile ilgili öğrenmek isteyeceğiniz her şeyi Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp'a sorduk

- Neden bebeklikten itibaren tüm yaşamımız boyunca süt içmemiz gerekiyor?
Doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında ise hayatın her döneminde yeteri kadar süt içmek, insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Çünkü süt, makro besin öğelerini (protein, karbonhidrat, yağ) ve mikro besin öğelerini (vitaminler, mineraller) içeriyor. Çocukluk döneminde kemik, kas ve dişlerin güçlü olması beynin sağlıklı gelişmesi için süte gereksinim duyuluyor. Günde 2 bardak süt bu gelişimi destekliyor. Bebeklik ve çocukluk dışında, ilerleyen dönemlerde de süt içmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için dengeli beslenme içinde süt ve süt ürünlerine yer verilmeli.

İKİ BARDAK SÜT YETER
- Sütün önemini içerdiği besin öğelerine göre değerlendirir misiniz?
Sütün içerisinde biyolojik değeri oldukça yüksek tam protein bulunuyor. Süt, günlük alınması gereken aminoasitlerin hemen hemen tümünü içeriyor. 2 bardak süt günlük protein gereksiniminin yaklaşık yüzde 70'ini sağlıyor. Süt, sağlık için son derece gerekli olan vitamin ve minerallerin de hemen tümünü içeriyor. 2 bardak süt günlük B12 vitamini gereksiniminin yüzde 98'ini, B2 vitamini gereksiniminin yüzde 88'ini, B6 vitamini gereksiniminin yüzde 26'sını, kalsiyum ve fosfor gereksiniminin tümünü, magnezyum gereksiniminin yüzde 36'sını karşılıyor.

- Sütün sağlığımız üzerindeki etkisi her yaş döneminde aynı mıdır?
Süt, her yaş için önemli besin maddesi olmakla birlikte; özellikle bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, gençlerde, emziklilerde ve yaşlılarda süte daha fazla gereksinim duyuluyor. Gebelik döneminde süt ve süt ürünlerine günlük beslenme içinde daha fazla yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, yapılan araştırmalarda ergenlik dönemindeki kız çocukların kemik gelişimi için ve ileriki yaşlarda yaşanabilecek kemik sorunlarını engellemek için 500 gram ilave süt içmesi gerekiyor.

- Hangi dönemlerde ne miktarda süt içmek gerekir?
Her dönemde günde içilecek en az 2 bardak süt, vücuda ihtiyacı olan besin öğelerini kazandırır. Ancak süt içme alışkanlığının çok erken yaşlarda edinilmesi, ihmal edilmeden sürdürülmesi ve yeterli miktarda süt içmeye dikkat edilmesi önem taşıyor. Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı, yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak, hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise, günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmelerini öneririm.

AROMA CAZİP KILAR
- Süt yerine süt ürünleri tüketiyor olmak, çocuklarda sütün yerini tutar mı?
Hayır, tutmaz. Gelişme çağında yeterli miktarda süt içmek sağlık için çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun farklı şekillerde süt içmesini sağlamaya çalışabilirsiniz. Meyve ve çikolata aromalı sütler çocuğunuza cazip gelebilir. Ayrıca, mısır gevreği, bisküvi ya da meyvayla karıştırılmış süt vermek de çözüm olabilir.

- Sütlü tatlılar yapılırken sütü kaynatmak zorundayız. Uzun süreli kaynatma işlemi sütteki vitamini öldürüyorsa, bu tür tatlıları yaparken ne yapmak gerek?
Sütlü tatlılar yaparken de sütü uzun süre kaynatmamak gerekiyor. Sütün kaynama derecesine ulaşmasını geciktireceğinden, şekeri son anda tatlıya eklemekte fayda var. Eğer bir sütlaç veya muhallebi yapıyorsanız, içine koyacağınız pirinç ve pirinç nişastası, sütlü tatlınızın kıvamını ayarlamanızı sağlayabilir.

- Sütün sadece çocukluk ve gençlik dönemlerinde yararlı olduğuna dair bir inanış var, ne dersiniz?
Sütün sadece gelişme çağında kemik gelişimi için değil, kemiğin mevcut durumunu sürdürmesinde ve doku yenilenmesinde olumlu etkileri bulunuyor. Bu nedenle sütün ileri yaşlarda da tüketilmesi gerekiyor.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.