Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİDOĞAN’IN REFLEKSLERİ

YENİDOĞAN’IN REFLEKSLERİ

Minik yavrunuzu sağlıkla kucağınıza aldınız. Şimdi her hareketi sizin için ayrı bir öneme sahip. Zaten bebeğin tüm refleksleri gelişimi hakkında önemli ipuçları veriyor. İşte yenidoğan bebeklerin refleksleri...


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Yazgan, yeni doğan bebeklerin bazı reflekslerle doğduğunu ve bu reflekslerin evrimsel olarak insanoğlunun hayatta kalabilmesini sağlayan hareketler olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi:

İRKİLME REFLEKSİ
Bebek sırtüstü yatarken ellerinden tutup aniden bırakıldığında irkilme hareketi yapar (kollarını açıp kapama). Bebekler ani sesler duyduklarında ya da uyurken bu hareketi yapabilirler. İlk 4 ayda normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesi ile en geç 6 ayda kaybolur.

YAKALAMA REFLEKSİ
Bebeğin avucuna bir şey konduğunda bebek hemen yakalar. Bu refleks bir yere tutunmayı sağlar. En geç 3. ayda kaybolur.

ARANMA REFLEKSİ
Bebek yanaklarına, dudak kenarlarına dokunulduğunda başını o yöne çevirir. Bu refleks bebeğin memeyi bulmasında ve beslenmesinde etkilidir.

EMME REFLEKSİ
Bebek dudağına bir şey dokundurulduğunda emme hareketi yapar. Anne karnındaki bebeklerde bile görülebilir. Bazı bebeklerin emmekten dudaklarında emmeye bağlı şişlik, kabuk oluşabilir. Emme refleksi doğum sonrası bebek uyanıkken 3-4 aya, uykuda iken 7. aya kadar devam edebilir.

Tüm bu reflekslere ek olarak yenidoğan bebeklerde esneme, hıçkırık, hapşırma, gaz çıkarma, çenesinin titremesi, düzensiz nefes alma ve beslenme sonraları bir miktar kusma sıkça görülür. Hemen hepsi normal bulgulardır. Ancak endişelenirseniz, doktorunuza danışmalısınız.

Dr. H. Zafer Çapar (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
“BEBEKLER REFLEKSLERLE KENDİLERİNİ KORURLAR”
Bebeklerin kendilerini korumak için kullandıkları birçok refleks ve tepki mevcuttur. Örneğin; bebeğin vücudunun bir kısmı soğuk havaya maruz kalacak olursa; tüm vücudunun rengi ve sıcaklığı değişir, kol ve bacaklarını vücuduna doğru toplar, soğuğa maruz kalan yüzey alanını azaltmaya çalışır, sıcak kalma çabası içinde titremeye ve ağlamaya başlar. Ayrıca kuvvetli bir göz kırpma refleksi, bebeğin gözlerinin parlak ışıktan korunmasını sağlar.


AĞRIYA KARŞI DUYARLIDIRLAR
Yeni doğan bebeğiniz ağrıyı en az sizin kadar sevmez ve ondan kaçınmak için gereken her şeyi yapmaya hazırdır. Örneğin; bebeğin bacağını acıtırsanız uzağa kaçıracak, bu yetmezse diğer ayağı ile sizi uzaklaştırmaya çalışacaktır.

Yenidoğan bebeğinizin refleksleri yaşamın ilk yılı içinde kaybolur, ama yararlarının kısa vadeli olduğu pek söylenemez. Yapılan araştırmalar, bebeğinizin beyninin bu ilk reflekslerden öğrendiği bilgileri sakladığını kanıtlıyor. Örneğin; güçlü tonik refleksi, bir bebeğin vücudunun her iki yanını ayrı ayrı kullanmayı ve ellerinden içgüdüsel değil, istemli olarak yararlanmayı öğrenmesine yardımcı olur. Aynı şekilde bebekler doğrulmaya çalışırken, bu hareket başarısız bile olsa, muhtemelen onların uzak (mekan) kavramının gelişmesine katkıda bulunur.

TONİK BOYUN REFLEKSİ
Bebek sırtüstü yatarken ve başı yana çevriliyken bu refleks görülür. Vücudunu gerer, yüzüne dönük kolunu uzatır ve diğer kolunu kasar, bacaklarını ise yukarı doğru çeker. Her ne kadar yenidoğanlarda bulunmaktaysa da bu refleks 2. ayda daha belirgindir. Genellikle 6. ayda kaybolur:

YÖNELME TEPKİSİ
Yeni doğan bebeğin yönelme tepkisi, çevresindeki değişime gösterdiği bir tepkidir. Örneğin; bebek yeni bir şey duyarsa veya görürse uyanıklığı artar. Başını uyaranın merkezine doğru çevirir ve kalp atışları hızlanır. Bebek, tanıdığı bir uyarana uyum sağlarsa kalp atışı yavaşlar; ancak uyaran alışık olmadığı bir nesne ise kalp atışı hızlanır.

GAG REFLEKSİ
Bebekler, kendilerini birçok tepki ve refleksler sayesinde koruma yeteneğine sahiptirler. Yeni doğan bebek, güçlü bir gag refleksi sayesinde; nefes borusunu açık tutmaya yardımcı olmak amacıyla balgam tükürme yeteneğine sahiptir. Yani bebek, soluk borusunun açık kalmasını sağlamak amacıyla balgam tükürebllir.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.